REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos miesto tarybos Kontrolės komitetas imasi priemonių, kad būtų uždraustas pašalinių žmonių maitinimas uostamiesčio mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Kontrolės komiteto pirmininkės Eugenijos Odebrecht, kuri, beje, yra ir firmos, valdančios kelis Klaipėdos senamiestyje įsikūrusius restoranus, savininkė, tokia praktika, kai pašaliniams žmonėms mokyklose patiekalai parduodami už esą juokingai mažą kainą, pažeidžia sveikos konkurencijos sąlygas ir iškreipia rinką.

REKLAMA

Kontrolės komitetas nusprendė, kad viešųjų asmenų maitinimą, kurio metu neva švaistomos valstybės lėšos, uostamiesčio mokyklose būtina kuo skubiau uždrausti.

„Švietimo skyrių įpareigosime užtikrinti šio klausimo kontrolę. Jeigu per savaitę niekas nesikeis, spręsime, ar Švietimo skyrius pajėgus susitvarkyti su savo pareigomis“, - teigė komiteto nariai.

Pasak savivaldybės Vidaus audito tarnybos vedėjos Meilutės Katauskienės, Švietimo įstatymas mokyklų valgyklose, kuriose nereikalaujami kasos aparatai, nenumato galimybės maitintis ne tik pašaliniams žmonėms, bet ir mokyklos darbuotojams. Tačiau, komiteto narių manymu, reikėtų peržiūrėti miesto Tarybos patvirtintą maitinimo organizavimo tvarkos aprašą ir jį pakeisti taip, kad mokytojams netektų bėgioti pietauti į kavines. Tai esą taip pat prasilenktų su sveika logika.

REKLAMA
REKLAMA

Į posėdį atvykęs verslininkas Edvardas Mataitis guodėsi jau ketverius metus nesėkmingai kovojantis, kad mokyklų valgyklose pašaliniams žmonėms būtų uždrausta pietauti.

„Tai yra gryniausias valstybės apvaginėjimas - juk jie nemoka nei už vandenį, nei už elektrą, jiems nėra jokio nekilnojamojo turto mokesčio. Šiandien buvau Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Keturių dalių pietų kompleksas, kurį sudaro sriuba, gėrimas, šaltas užkandis ir karštas antrasis patiekalas, kainuoja apie 6 litus, o karbonado kaina - 3,50 lito. Kur tai matyta! Vienodas antkainis taikomas ir mokiniams, ir svetimiems žmonėms parduodamiems patiekalams. Tai kaip mes galime su jais konkuruoti?“ - piktinosi jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Švietimo įstaigų ūkio tarnybos darbuotojai teigė, kad šiuo metu 8 mokyklų valgyklose šeimininkauja privačios įmonės, kitose - pačių mokyklų vadovų įdarbintos virėjos. Tačiau ir vienos, ir kitos valgyklos dirba ūkiskaitos būdu: iš savivaldybės biudžeto joms skiriama tik 40 proc. lėšų, reikalingų padengti išlaidoms už mokesčius „Sodrai“, atlyginimams, komunaliniams mokesčiams.

Valgyklų vedėjos dienraščiui teigė, kad aptarnaudamos vien mokinius, virėjos neužsidirbtų atlyginimams, todėl iš darbo tiesiog pabėgtų. O taip jau yra buvę: Švietimo skyriaus duomenimis, pasibaigus 2007-2008 mokslo metams, be virėjų liko net keturios mokyklos.

REKLAMA

Vienos iš valgyklų vedėja liūdnai juokavo, kad uždraudus pašaliniams pietauti mokykloje, netrukus kai kurių mokyklų mokiniai gali būti priversti pietauti senamiesčio restoranuose arba tiesiog sėdėti pamokose gurgiančiais pilvais.

Dar rudenį Švietimo įstaigų tarnybos atstovė Liuda Tamulevičienė teigė, kad situacija valgyklose, į kurias pietauti miestiečiai neužsuka, kone tragiška, todėl į draudimą maitinti pašalinius ir žiūrima pro pirštus. Pasak jos, mokyklos neišgali samdyti daugiau nei po 2-3 valgyklų darbuotojus, todėl šiems tenka nežmoniškas krūvis vos už minimalų atlygį. L. Tamulevičienė pasakojo, kad sykį „Vitės“ mokyklos valgyklos gamybos vedėja dėl išsekimo tiesiai iš darbo vietos buvo išvežta į ligoninę.

REKLAMA

Keturias švietimo įstaigas aptarnaujančios A. Galdiko individualios įmonės darbuotoja, mokyklų valgyklų vedėja Daiva Galdikienė prisiminė, kad pradėjus dirbti vienoje iš mokyklų - "Vyturyje", - mokykla turėjo apie 1 200 mokinių. Įmonė daug lėšų investavo į virtuvės įrangą - savivaldybės tam lėšų neskiria, bet apyvarta kasmet tik mažėjo, o mokinių mokykloje sumažėjo perpus. Iš gatvės žmonės čia neateina pietauti, nes mokykla yra atokioje vietoje, todėl D. Galdikienė neatmetė galimybės, kad kitais mokslo metais, jei mokinių dar mažės, įmonė atsisakys šios mokyklos aptarnavimo.

Uždraudus pašaliniams pietauti mokykloje, netrukus ir kai kurių mokyklų mokiniai gali būti priversti pietauti senamiesčio restoranuose arba tiesiog sėdėti pamokose gurgiančiais pilvais



Laima Švedaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų