REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors apie nešvarius dalykėlius farmacijos versle neoficialiai gali papasakoti bene kiekvienas bent šiek tiek susijęs su medicina, garsiai kalbėti apie tai iki šiol vengiama, o bet kokie mėginimai įvesti tvarką šioje srityje kažkokių jėgų gana greitai sustabdomi.

REKLAMA
REKLAMA

„Stebėdamas iki šiol dirbusių septynių sveikatos apsaugos ministrų darbą, pastebėjau, kad noras įvesti tvarką farmacijos srityje ankstesniems ministrams praeidavo po 3-4 mėnesių. Matyt, kelių mėnesių pakanka tam tikriems žmonėms atrasti kontaktų su ministru ir, švelniai tariant, įtikinti, kad vieni ar kiti sprendimai nebūtų priimami, - „Respublikai“ teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. - Lieka tikėtis, kad šį kartą taip nebus“.

REKLAMA

Korupcija egzistuoja

Lietuvoje dirbančių farmacininkų veiklą reglamentuoja farmacijos įstatymas ir Vaistų rinkodaros kodeksas, kurį farmacijos kompanijas vienijančių asociacijų nariai priėmė dar 2004 m., o patobulintas jo variantas parengtas praėjusių metų gruodį. Kodeksas reglamentuoja ne tik medikams ar visuomenei pristatomų vaistų rinkodaros principus, bet ir farmacijos kompanijų tarpusavio santykius. Jis buvo sukurtas tam, kad ir medikai, ir farmacininkai, organizuojantys vaistų rinkodarą, laikytųsi profesinės etikos standartų net ir tada, kai to nereguliuoja jokie įstatymai. Tačiau... Verslas yra verslas - norintys uždirbti visada randa kaip apeiti tiek pačių susikurtas taisykles, tiek įstatymus. O nepagautas, kaip sakoma, ne vagis.

REKLAMA
REKLAMA

Bet vieną pagavo. Savaitės pradžioje viešai pasklidus informacijai apie viename vaistinių tinkle vykstančius neskaidrius procesus, įvairiose institucijoje kilo nemaža sumaištis. Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) per porą dienų įvyko net keli pasitarimai, susitikimai su farmacininkais, naujasis sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas inicijavo skaidrumo teikiant visuomenei farmacines paslaugas tyrimą.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovus žinia apie neskaidrius susitarimus nustebino, jie pripažino, kad tai pasibaisėtinai blogai, tačiau faktai privertė pripažinti ir tai, kad korupcija vaistų rinkoje yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau VVKT viršininko pavaduotojas Žydrūnas Martinkėnas „Respublikai“ teigė, kad tarnyba nekontroliuoja pardavimo proceso - ji tik prižiūri, kad būtų laikomasi Farmacijos įstatymo, t.y. vaistinėse prekiaujama legaliais, Lietuvoje registruotais vaistais, jeigu pacientas nori vienų ar kitų vaistų, o jų nėra, vaistinė privalo užsakyti. Kitaip sakant, vaistininkas negali neparduoti kliento pageidaujamų vaistų arba primygtinai siūlyti jų pakaitalo.

Nurodymų gausu

A.Matulas „Respublikai“ teigė aptaręs farmacijos sektoriuje susidariusią situacija su ministru A.Čapliku. Jis teigia pavedęs ministerijai iš esmės peržiūrėti farmacijos kainodaros sistemą ir rimtai svarstyti galimybę įsileisti generinius vaistus, kurie daug pigesni, taip pat vaistus, gaminamus trečiųjų šalių įmonėse, kurios jau atitinka geros gamybos praktikos reikalavimus - tiesiog blokuojama tų vaistų registracija Lietuvoje.

REKLAMA

Europos Sąjungos šalyse jau seniai įteisintas vadinamasis lygiagretaus importo procesas. Jis numato galimybę vienoje ES šalyje rasti pigesnių vaistų ir juos parduoti kitoje. Tačiau, kaip jau rašė „Respublika“, ir šis būdas atpiginti vaistus Lietuvoje kažkodėl labai sunkiai skinasi kelią. Iki šiol Lietuvoje tėra vienintelė firma, taip parduodanti medikamentus. Jai šiaip ne taip pavyko įregistruoti ketverius vaistus.  Įvairios registravimo procedūros net įteisinus šį procesą trunka tiek, kad atrodo, jog tą lygiagretųjį importą norima specialiai sužlugdyti.

REKLAMA

A.Matulas taip pat rekomendavo parengti peržiūrėti kompensuojamųjų vaistų kainų apskaičiavimo tvarką, nes pagal dabartinę skaičiavimo tvarką vaistų kaina yra gana didelė. Taip pat analizuoti klausimą, ar nebūtų tikslinga nustatyti antkainio ribas mažmeninėje prekyboje.

„Manau, tų priemonių užtektų, kad nebeliktų tų galimų susitarimų tarp vaistų pardavėjų ir platintojų, - teigė A.Matulas. - Bet kokie neskaidrūs susitarimai yra nekorektiški ir jais turėtų užsiimti specialiosios tarnybos. Tokių akivaizdžių faktų apie minėtus susitarimus iki šiol neturėjau, nors įtarimų buvo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuoja nepasiduoti

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius, dalyvavęs šią savaitę vykusių pasitarimų farmacijos klausimais sūkuryje, „Respublikai“ teigė, kad vaistų rinkoje susidariusi situacija tikrai kelia nerimą. Keli įvairaus lygio verslo žaidėjai - farmacijos kompanijos, t.y. vaistų gamintojai, įmonės, užsiimančios didmenine prekyba vaistais, ir vaistinės ar jų tinklai - žaidžia savo žaidimus ir iš to gauna pelnus, o nukenčia žmonės, perkantys vaistus, ir, jei kalbama apie kompensuojamuosius vaistus, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas, kitaip sakant, visi mes, mokantys į jį įmokas.  PSDF lėšų dalis, skirta kompensuojamiesiems vaistams, kiekvienais metais tvirtinama Seimo. Jeigu kas paima daugiau, negu priklausytų, kitiems, perkantiems kompensuojamuosius vaistus, lieka mažiau.

REKLAMA

„Susitikimų ir pasitarimų metu diskutavome, kokiais būdais galima sukurti normalią konkurencinę aplinką, nes minėtas įvykis parodė, kad konkurencija ne visada būna sąžininga šioje rinkoje, - sakė M.Marcinkevičius. - Šiuo metu tokia tendencija, kad vaistinės tampa prekybos vietomis ir vis mažiau skiriasi prekyba vaistais nuo prekybos automobilių detalėmis ar žaislais - svarbiausia tampa pelnas. Daugelis dalykų vaistinių versle yra labai smarkiai liberalizuota. Viena vertus, tai gerai, kita vertus, diskutavome apie tai, kad tai neturi pakenkti pacientų saugumui. Juk vaistas yra ne žaislas ir net ne maistas. Vaistas nuo nuodo dažnai skiriasi tik doze arba vartojimo būdu“.

REKLAMA

Pasak sveikatos apsaugos ministro patarėjo, tiek Farmacijos departamentui (FD), tiek VVKT pavesta išanalizuoti situaciją ir pateikti konkrečius siūlymus, kaip galima būtų taisyti situaciją, normalizuoti konkurenciją rinkoje. Remiantis FD ir VVKT pasiūlymais, kurie turėtų būti parengti per kelias artimiausias savaites, bus parengtas priemonių planas, kuris turėtų normalizuoti konkurenciją vaistinių rinkoje ir garantuoti pacientų saugumą.

„Ministerija laikosi nuomonės, kad vaistinės negali būti sulygintos su eilinėmis prekybos įmonėmis - jos turi ir tam tikrų prievolių, - sakė M.Marcinkevičius. - Vien sveikatos apsaugos ministro valios ir pastangų situacijai sutvarkyti neužteks, todėl priemonių plane bus numatyti tiek ministro įsakymai, reikalingi situacijai normalizuoti, jei reikės, bus kreipiamasi ir į Vyriausybę, o esant būtinybei keisti įstatymus - ir į Seimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar nebus blogu pranašu A.Matulas, pastebėjęs, kad kiekvienam naujam sveikatos ministrui per kelis mėnesius ryžtas įvesti tvarką farmacijos srityje išgaruoja, M.Marcinkevičius teigė esąs tikras, kad taip nebus, nes per 3-4 mėnesius jau bus padaryti pagrindiniai žingsniai situacijos skaidrinimo kryptimi ir kelio atgal nebus. „Tiesa, reikia nepamiršti, kad ne viskas priklauso tik nuo ministerijos - kai kuriems radikaliems veiksmams reikia ir aukštesnės politinės valios“, - sakė ministro patarėjas.

Aida Valinskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų