REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asmenys, įsigiję verslo liudijimus, privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu pensijų draudimu tik pagrindinei pensijos daliai.

REKLAMA
REKLAMA

Kai verslo liudijimo galiojimo pradžios ir pabaigos dienos sutampa su mėnesio pradžia ir pabaiga, mokama visa įmoka – 50 proc. bazinės pensijos (180 litų). Jei verslo liudijimo galiojimo laikotarpis trumpesnis nei mėnuo arba jis įsigytas nurodant atskiras galiojimo dienas, socialinio draudimo įmokos už mėnesį apskaičiuojamos proporcingai verslo liudijimo galiojimo laikotarpiui.

REKLAMA

Asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimus, kuriuos įsigijo trumpesniam negu 3 mėnesių laikotarpiui, privalo iš anksto sumokėti  įmokas už visą verslo liudijimo galiojimo laikotarpį. Jei asmuo verslo liudijimą įsigijo 3 mėnesių ar ilgesniam laikotarpiui, įmokas jis turi mokėti kartą per ketvirtį, bet ne vėliau kaip iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 15 dienos.

Verslo liudijimus turintys asmenys įmokų gali nemokėti tuo atveju, jei gauna senatvės ar darbingumo (invalidumo) pensiją, šalpos pensiją ar šalpos kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat verslo liudijimus įsigiję asmenys įmokų gali nemokėti ir tuomet, kai gauna su socialinio draudimo santykiais susijusią senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensiją iš Europos Sąjungos valstybės narės, kitos Europos ekonominės erdvės valstybės, Šveicarijos Konfederacijos arba šalies, su kuria Lietuva yra sudariusi tarptautinę sutartį dėl socialinės apsaugos taikymo.

Jeigu verslo liudijimą įsigyjantis asmuo yra skolingas „Sodrai“ už praėjusį laikotarpį, verslo liudijimas neišduodamas ir netęsiamas, kol nesumokama skola. Vietos mokesčio administratoriui būtina pateikti tai patvirtinantį dokumentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų