• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertų misija, savaitę dirbusi Lietuvoje ir analizavusi planuojamos naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaitą, siūlo papildyti ir patikslinti ataskaitą, kad ji būtų suprantamesnė visuomenei.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat rekomenduojama pateikti daugiau informacijos apie galimą planuojamos veiklos poveikį kaimyninėms šalims.

REKLAMA

Kaip pranašė Aplinkos ministerija, TATENA ekspertai palankiai atsiliepė apie planuojamos statyti Visagino atominės elektrinės (VAE) poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą. Ekspertai esą išanalizavo ataskaitą ir pritarė, kad ji atitinka įprastą tarptautinę praktiką ir procedūras.

Pasak pranešimo, Lietuvoje dirbusių ekspertų nuomone, naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaitos pradiniame etape pakanka pateiktos informacijos ir duomenų, kad būtų galima priimti sprendimą dėl veiklos leistinumo poveikio aplinkai požiūriu.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerija sprendimą planuoja priimti šių metų pavasarį.

Planuojamos ūkinės veiklos organizatoriui bendrovei „Visagino atominė elektrinė“ siūloma papildyti ir patikslinti šios ataskaitos kai kuriuose skyriuose išdėstytą informaciją, kad ji būtų suprantamesnė visuomenei. Taip pat rekomenduojama pateikti daugiau informacijos apie galimą planuojamos veiklos poveikį kaimyninėms šalims.

„Kartu su procese dalyvaujančiomis institucijomis atidžiai išnagrinėsime TATENA ekspertų rekomendacijas ir spręsime, į kurias iš jų būtina atsižvelgti šiame poveikio aplinkai vertinimo etape, o kurios bus naudingos kituose projekto įgyvendinimo etapuose“ - pranešime cituojamas Aplinkos ministerijos Poveikio aplinkai skyriaus vedėjas Vitalijus Auglys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išanalizuota poveikio aplinkai vertinimo ataskaita yra vienas pirmųjų dokumentų, kuris derinamas su Lietuvos institucijomis, siekiant įvertinti planuojamos ūkinės veiklos vietas, galimas technologijas, poveikį mažinančias priemones.

Pasak Visagino atominės elektrinės atstovų, prieš tai PAV suderinta su 11 institucijų, ataskaita pristatyta Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos ir Estijos visuomenėms, per tarpvalstybines konsultacijas suderinta su Austrijos, Lenkijos ir Baltarusijos institucijomis.

Tarptautinėje praktikoje įprasta, kad atominių elektrinių poveikio aplinkai vertinimo procesas trunka ne trumpiau kaip 2 metus.

REKLAMA

PAV ataskaitoje vertintas iki 3400 megavatų galios atominės elektrinės statybos ir eksploatacijos poveikis aplinkai - gyventojams, socialinei ekonominei aplinkai, vandens sistemoms, oro kokybei, augalijai ir gyvūnijai, saugomoms teritorijoms, kultūros paveldui ir t.t.

Taip pat įvertintos projekto alternatyvos - dvi galimos statybos aikštelės, esančios Ignalinos atominės elektrinės teritorijoje, reaktorių alternatyvos - verdančio vandens, suslėgto vandens ir suslėgto sunkiojo vandens, aušinimo būdų alternatyvos. Įvertintas ir nulinės alternatyvos - nestatyti atominės elektrinės - poveikis aplinkai.

REKLAMA

PAV ataskaitą rengė konkursą laimėjęs Suomijos kompanijos „Poyry Energy“ ir Lietuvos energetikos instituto konsorciumas. Ekspertų nuomone, nauja atominė elektrinė Lietuvoje pasirinktoje vietoje, vertinant aplinkosauginiu požiūriu, yra ir galima, ir leistina.

Nacionalinė elektros energetikos bendrovė „Leo LT“ valdo 100 proc. Visagino atominės elektrinės akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų