REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Klaipėdos rajono vandens ūkiui ir žadami milijonai litų investicijų, kol kas kai kurių gyvenviečių vandens ūkis labiau primena gyvenimą atokiose džiunglėse.

REKLAMA
REKLAMA

Vienos Kvietinių kaimo šeimos metukų vaikas ilgai kentė bėrimus, nuolat kasydavosi, tėvai jo nemaitino kai kuriomis daržovėmis, uogomis, nes medikai įtarė, kad berti gali nuo jų. Ir tik Klaipėdos laboratorijoje už savo pinigus atlikus vandens kokybės tyrimus paaiškėjo, kad jame amonio koncentracija leistiną normą viršija kone 5 kartus, o sklindanti supuvusio kiaušinio smarvė yra sieros vandenilis.

REKLAMA

Tokia istorija - tik aisbergo viršūnė, nes itin prastos kokybės vandenį vartoja daugybė Klaipėdos rajono šeimų, tik ne visos išdrįsta viešai prabilti apie apgailėtiną situaciją.



Mįslingas bėrimas

„Vakarų ekspreso“ redakciją pasiekė šiuo metu beveik pusantrų metų sūnų auginančios mamos laiškas. Kvietinių kaimo gyventoja pasipasakojo apie atžalą kamavusią alergiją.

„Jau kartais pradėdavau galvoti, kad jis alergiškas viskam. Išbandėm visokiausius vaistus, gydymo būdus, maisto derinimus, dietas. Niekas nepadėjo. Gyvename netoli Gargždų, daugiabučiame name, kur labai prastas vanduo. Kai paklausiau moters, kuri renka mokesčius už vandenį, kodėl jie kelia kainas, kai toks „žiaurus“ vanduo, ji man išrėžė, kad aš ją puolu, o vanduo yra geras ir nuolat tikrinamas“, - laiške rašė mama.

REKLAMA
REKLAMA

Ji tikino, kad nuolat kreipdavosi į UAB "Klaipėdos rajono vandenys", tačiau vandentiekininkai sakė nieko negalintys padėti.

„Nusprendėme, kad sumokėsime ir patys padarysime tyrimus. Nebegalėjau žiūrėti, kaip mūsų vaikutis ištisai kasosi, nuolat yra išbertas. Guldydavausi naktį šalia ir laikydavau rankytes, kad nesikasytų. Vyras parvežė tyrimų atsakymus, kurie šokiravo. Žmogus, atlikęs tyrimus, pasakė, kad jie labai blogi. Čia - kaimas, visiems gerai, sako, kad aš išsigalvoju, jog alergija nuo vandens“, - dėstė moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimos galva „Vakarų ekspresui“ pasakojo, kad bėdos prasidėjo vaiką pradėjus maitinti kietu maistu.

„Gydytojai sakė, kad gal nuo morkų, gal nuo braškių berdavo. Todėl mes ir nedavėme kai kurių daržovių, uogų, bet oda nesveiko. Ir tik gavus vandens tyrimus supratome, kodėl tai vyksta. Dabar jau geriau, vandens iš čiaupo maistui gaminti nebenaudojame ir bėrimas išnyko. Iš kur galėjome žinoti, kad čia dėl vandens viskas?“ - svarstė vyras.

Paprastas buitinis cilindrinis filtras vandenį išvalydavo tik nuo „šiukšlių“, bet ne nuo cheminių medžiagų. Pasak pokalbininkų, baltas kaip sniegas filtras po dviejų savaičių tapdavo kaip anglis. Tad šeima užsisakė brangų, apie 5 tūkst. litų kainuojantį specialų filtrą, skirtą jų butui.



Vartoti negalima

REKLAMA

Vandens iš minėtos šeimos buto maišytuvo tyrimas buvo atliktas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyriuje. Laboratorinių tyrimų bei matavimų metu nustatyti vandentiekio vandens cheminės taršos rodikliai neatitiko specifikuotų rodiklių verčių pagal kvapo slenkstį ir amonio koncentraciją. Pastaroji - 2,33 mg/l, kai vadinamoji specifikuota rodiklio vertė - 0,5 mg/l.

Minėtos laboratorijos skyriaus vedėja Gražina Grikšienė teigė, kad tokio vandens vartoti negalima.

„Visa bėda ta, kad verdant vandenį amonis nesiskaido, neišgaruoja ir niekur nedingsta. Tad kūdikiui toks poveikis, kaip bėrimas, labai įmanomas. Suaugusiojo organizmas sugeba kovoti su nuodu, o vaikai ne tokie atsparūs. Amonis vandenyje gali atsirasti tuomet, kai dėl puvimo procesų susidaro azotiniai junginiai. Kad 5 kartus viršytų normą, čia jau daug, nepamenu, kad tiek būtų“, - prisipažino vedėja.

REKLAMA

Kvietinių gyventojai teigė, kad gręžinys, iš kurio centralizuotai ir tiekiamas vanduo, yra prie miško, tad pūvant medžių lapams, organinėms medžiagoms įvairūs cheminiai junginiai ir galėjo patekti į gruntinius vandenis.

„Pagal atliktą tyrimą net vandens kvapas žmogui nėra priimtinas. Praustis juo galima, nes amonis į organizmą patenka tik iš vidaus, ne per odą. Siūlymas paprastas - įmontuoti buitinius filtrus. Maistui vartoti švarų pirktą vandenį“, - siūlė specialistė.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistas Rimantas Giedraitis pasiūlė ištirti ir nitritų bei nitratų koncentraciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie kelia dar didesnį pavojų sveikatai. Ypač - kūdikiams ir nėščioms moterims. O amonis yra viena sunkiausiai iš vandens pašalinamų medžiagų. Vaikai gali net pamėlti dėl deguonies stygiaus. Patarčiau pirkti vandenį ir būtinai perskaityti, kokios sudėtinės cheminės medžiagos jame ištirpusios, kokia koncentracija. Filtrai taip pat nėra geriausia išeitis. Būna, jog taip išvalo vandenį, kad jame apskritai nieko nelieka, net „nesimuilina““, - apie kraštutinumus kalbėjo specialistas.

Situaciją blogina ir tai, kad iš gręžinio Kvietiniuose vandenį vartoja palyginti labai mažai žmonių, tad vamzdžiai „apauga“. Kaime gyvena arti 600 žmonių.



Susijungimas nepadės

REKLAMA

Klaipėdos rajono savivaldybei priklausančios UAB „Klaipėdos rajono vandenys“ direktorius Vidmantas Buivydas Kvietinių kaimo gyventojams bent jau artimiausiu metu nieko gero nežadėjo.

„Yra politikų 2007 metais patvirtinta ilgalaikė vandens gerinimo programa. Kvietinių kaime darbai bus atliekami po 5 metų. Prioritetai skirstomi pagal investicijas ir fluoro rodiklius. Mat amonis yra indikatorinė, o fluoridai - toksinė medžiaga. Mes tyrėme vandenį įvairiose vietose Kvietiniuose“, - teigė įmonės vadovas.

Parodymai skiriasi. Pavyzdžiui, vaikų darželyje amonio kiekis pernai metų kovą buvo 1,01 mg/l, kitur nustatytas ir 2,7 mg/l kiekis.

REKLAMA

„Tačiau fluorido parodymai yra 1,7 mg/l, kai ribinė norma - 1,5 mg/l. Tad pirmiausiai bus atliekami vandens kokybės gerinimo darbai tose gyvenvietėse, kur fluorido kiekis labai didelis, pavyzdžiui, Kretingalėje ir Plikiuose. Jakuose jau įrengti vandens kokybės gerinimo įrenginiai, šiais metais darbai bus atliekami Judrėnuose“, - informavo V. Buivydas.

Jo teigimu, neįrengus filtrų centralizuotai sistemai galima tik patarti gyventojams įmontuoti buitinius įrenginius.

„Ką žemė duoda, tą mes ir paimame. Kiekvienas savimi turi pasirūpinti. Kvietiniuose gręžinys yra labai senas, per 20 metų. Problemos mums žinomos ir čia reikia dešimtis milijonų litų siekiančių investicijų. Lėšas planuoja skirti Klaipėdos rajono savivaldybė“, - sakė įmonės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktas, kad jau šiais metais UAB „Klaipėdos rajono vandenys“ ir AB „Klaipėdos vanduo“ turėtų susijungti rajono gyventojams geresnės vandens kokybės negarantuos. Anot AB „Klaipėdos vanduo“ direktoriaus Leono Makūno, Kvietinių, kaip ir kitų gyvenviečių, kuriose vanduo tiekiamas iš gręžinių, problemos niekur nedings.

„Kokios kokybės vandenį perimsime, toks ir bus tiekiamas. Skirtumas tik tas, kad kai kurių gyvenviečių vandentiekio sistema, kaip, pavyzdžiui, Jakuose, bus prijungta prie Klaipėdos miesto sistemos. Reikia investicinės programos. Rajono ir miesto merų susitarimu bus rengiamas sprendimo projektas ir tuomet tarybos išreikš politinę valią dėl susijungimo. Vėliau teisininkai ruoš dokumentus“, - sakė L. Makūnas.

REKLAMA

„Stebina žmonių kantrybė“

Vytautas Grubliauskas, Seimo narys

Kai tik atsikėlėme gyventi į namą Kvietinių kaime 2004-aisiais, iškart susidūrėme su itin prastos vandens kokybės problema. Buvo sunkiai suvokiama, kaip galima tokį vandenį gerti. O kaimynai reagavo ramiai - sakė, jau pripratę per eilę metų. Aš nesitaiksčiau su padėtimi ir kreipiausi į „Klaipėdos rajono vandenis“. Atsakė, kad vandens kokybė atitinka galiojančius standartus. Tuomet nepatikėjau ir nuvežiau mėginį pažįstamam žmogui, kuris turi galimybę patikrinti kokybę. Man atsakė, kad juridiškai atitinka reikalavimus, tačiau „ant ribos“. Dar kartą kreipiausi į „Klaipėdos rajono vandenis“, rajono savivaldybę. Buvo atsakyta, kad problemą išspręsti labai sudėtinga ir tik tolimoje ateityje, dešimties metų perspektyvoje galima kalbėti apie vandenvalos mechanizmų įdiegimą. Jokių vilčių man nesuteikė tokie atsakymai. Esą jei jau vaikų darželyje, kur yra filtrai, kokybės rodikliai atitinka normas, tai vanduo ir tinkamas vartoti. Buvau suglumintas tokių atsakymų.

REKLAMA

Teko eiti kitu keliu - įsigijau gerus geriamo vandens filtrus. Prausiamės tuo dvokiančiu vandeniu. Ir jei tokie brangūs filtrai paprastai ten, kur vanduo normalus, keičiami kas pusmetį, mums tenka keisti vos ne kas tris mėnesius. Mane tiesiog stebina to kaimo žmonių kantrybė. Vanduo ne tik itin prastos kokybės, bet ir jo tiekimas neretai stringa.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų