REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus paskutinei sausio savaitei pasaulio biržose stiprėja optimizmas. Po teigiamų žinių iš Europos ir netikėtai gerų JAV makroekonomikos naujienų JAV akcijų indeksų vertė vakar kilo 0,5-0,8 procento.

REKLAMA
REKLAMA

Po pranešimų apie Japonijos ir Australijos valdžios institucijų paramą finansų bendrovėms, Japonijos akcijų indekso Nikkei 225 vertė šiandien šoktelėjo net 4,9 procento.

REKLAMA

Vilniaus vertybinių popierių biržoje didesnio investuotojų dėmesio šiomis dienomis sulauks bendrovė Apranga (ISIN LT0000102337), rytoj skelbianti 2009-ųjų veiklos prognozes.

Rytinė akcijų rinkų apžvalga:

Prasidėjus paskutinei sausio savaitei pasaulio biržose stiprėja optimizmas. Penkias iš eilės dienas smukus akcijų kainoms Europoje, vakar pagrindinių regiono indeksų vertė kilo net 3-4 proc. Vakarų Europoje sparčiausiais tempais kilo finansų bendrovių akcijų kainos. Teigiami investuotojų lūkesčiai sustiprėjo po Jungtinės Karalystės Barclays banko paskelbtų naujienų - buvo pranešta, kad nepaisant 8 mlrd. svarų nurašymų, bankui neprireiks pritraukti papildomo kapitalo. Po šių žinių Londono FTSE 100 indekso vertė šoktelėjo net 3,9 procento. Optimizmą regiono biržose palaikė ir dėl kilstelėjusių naftos kainų sustiprėję investuotojų lūkesčiai energetikos bendrovių atžvilgiu. Neslopstant dėmesiui finansų bendrovių naujienoms, vakar nebuvo sureaguota ir į paskelbtas prastas pasaulio ekonomikos augimo prognozes. Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, 2009 m. pasaulio ūkio augimas tesudarys 0,5 proc.ėir bus daugiau negu keturis kartus mažesnis, negu prognozuota anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkose vakar taip pat vyravo pozityvios nuotaikos. Be teigiamų žinių iš Europos, akcijų kainų kilimą už Atlanto lėmė pranešimai apie bendrovių susijungimus šalies farmacijos sektoriuje. Naujienos apie konsolidaciją nustelbė pranešimus apie didžiausio pasaulio vaistų gamintojo Pfizer ketinimus atleisti 15 proc. darbuotojų. Be to, rinkos dalyvius netikėtai nustebino ir JAV makroekonomikos duomenys. Namų pardavimai šalyje praėjusį mėnesį, palyginti su 2008- ųjų gruodžiu, išaugo 6,5 procento. Sustiprėjus lūkesčiams dėl pirmųjų šalies nekilnojamojo turto rinkos stabilizacijos ženklų, JAV akcijų indeksų vertė vakar kilstelėjo 0,5-0,8 procento. Bendrovių naujienos ir toliau sulauks nemenko investuotojų susidomėjimo, tačiau bene didžiausias rinkos dalyvių dėmesys artimiausiu metu koncentruosis ties jau šiandien prasidedančiu FED susirinkimu ir jo rezultatais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodžius pranešimams apie papildomą Japonijos ir Australijos valdžios institucijų paramą finansųėbendrovėms, Japonijos akcijų indekso Nikkei 225 vertė šiandien šoktelėjo net 4,9 procento. Be to, poėnetikėtai gerų JAV makroekonomikos naujienų dideliu kilimu išsiskyrė Japonijos automobilių gamintojų, savo produkciją eksportuojančių į JAV, akcijų kainos. Prekyba ateities sandoriais rodo, kadėoptimizmas neblės ir Vakarų Europos biržose - jų indeksų vertė dienos pradžioje kils apie 0,5 procento.

Prasidedant savaitei prekyba Baltijos šalių biržose neišsiskiria dideliu investuotojų aktyvumu. Talino vertybinių popierių biržoje vakar buvo sudaryti tik 84 sandoriai, o biržos apyvarta buvo tik kiek didesnė negu 63 tūkst. eurų. Vyraujant daugiau laukimo nuotaikoms, į kilusius Europos akcijų indeksus buvo sureaguota tik Vilniaus vertybinių popierių biržoje - OMXV indekso vertė padidėjo 1,1 procento. Rinkoje vakar vėl sparčiais tempais kilo bankų akcijų kainos. Jų vertė, nerimstant dideliems nuotaikų pokyčiams biržoje, jau artimiausiomis dienomis bus linkusi mažėti.

REKLAMA

Svarbiausių bendrovių pranešimų srautas investuotojus Baltijos šalių biržose pasieks tik kitą mėnesį. Vis dėl to artimiausiomis dienomis rinkos dalyviai neabejotinai lauks žinių, susijusių su Agrowill Group galimu susijungimu su kita bendrove. Dėl šių vakar pasirodžiusių naujienų biržoje buvo sustabdyta prekyba Agrowill Group akcijomis. Be to, didesnio rinkos dalyvių dėmesio šiomis dienomis sulauks ir bendrovė Apranga, rytoj skelbianti 2009-ųjų veiklos prognozes. Vakar kiek mažesne nei įprasta apyvarta išsiskyrusios šios bendrovės akcijos jau šiandien ir rytoj turėtų sulaukti didesnio investuotojų susidomėjimo.

REKLAMA

Vakar baigėsi bendrovės Pieno žvaigždės oficialus siūlymas supirkti 800 tūkst. bendrovės akcijų. Kaip ir planuota, bendrovė supirko 1,47 proc. savų akcijų po 2,5 lito. Po vakarykščio Pieno žvaigždžių akcijų kainos kilimo (bendrovės akcijų vertė padidėjo beveik 5 proc. iki 2,54 lito), jau artimiausiu metu rinkoje bendrovės akcijų kaina bus linkusi kristi.

Miglė Žalaitė, SEB bankas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų