REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 1 mlrd. litų vertės 400 megavatų galios kombinuotojo ciklo dujų jėgainę Lietuvos elektrinėje pretenduoja statyti keturi tarptautiniai koncernai.

REKLAMA
REKLAMA

Paraiškas pernai spalį Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) antrą kartą paskelbtam rangovo konkursui iki penktadienio pateikė Vokietijos koncernas „Siemens“, Prancūzijos „Alstom“ padalinys Šveicarijoje, Kanados inžinerijos ir statybos milžino „SNC Lavalin“ padalinys Lenkijoje ir Ispanijos „Iberdrola“.

REKLAMA

Visos šios bendrovės dalyvavo arba domėjosi ir pernai pavasarį paskelbtu pirmuoju konkursu, kurio nugalėtoja „SNC Lavalin“ pasiūlė per didelę kainą - 456 mln. eurų (1,605 mlrd. litų), ir šalims derybomis nepavyko pasiekti susitarimo dėl mažesnės kainos.

“Dabar kaina yra vidutiniškai 100 mln. litų mažesnė - jos vidurkis yra apie 335 mln. eurų. Tai gera kaina, nes tokie blokai rinkoje kainuoja apie 360-380 mln. eurų“, - sakė Lietuvos elektrinės vadovas Pranas Noreika.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė tikintis, kad konkurso nugalėtojas paaiškės maždaug po mėnesio, o sutartis su juo bus pasirašyta pirmąjį šių metų ketvirtį.

Pernai konkurso procedūros truko gana ilgai, nes užsitęsė jų derinimas su ERPB. P.Noreika tikino, jog nepaisant pakartotinai rengiamo konkurso realu, kad naujas modernus blokas bus įrengtas iki 2012 metų, kaip ir buvo numatyta.

Uždarius Ignalinos AE 2009-ųjų pabaigoje Lietuvos elektrinė taps pagrindine šalies elektros gamintoja. Anksčiau tikėtasi, kad bloko statybos prasidės šių metų vasarą ir bus baigtos iki 2012 metų. Lietuvos elektrinė, dabar naudojama tik kaip rezervinė, laikoma strategine įmone. Projektas bus įgyvendinamas tęsiant Lietuvos elektrinės modernizavimą. Naujasis elektrinės blokas gamins elektrą beveik dvigubai mažesnėmis sąnaudomis nei dabartiniai elektrinės blokai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų