REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio žurnalistams sakė, kad neatmetama, jog riaušės gali pasikartoti ir vasarį, kai planuojamas dar vienas profsąjungų mitingas. Pirmadienio posėdyje nutarta, kad penktadienį Vilniuje riaušininkus ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis tramdžiusi policija reagavo „laiku ir proporcingai“.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje nutarta, kad  viešojo saugumo pajėgos specialiąsias priemones panaudojo tik atsakydamos į minioje pratrūkusią agresiją.

REKLAMA

P. Malakauskas nurodė, kad atitinkamų tarnybų bendradarbiavimas buvo „glaudus“ ir „be priekaištų“. 

„Bendradarbiavimas, mano ir policijos nuomone, buvo geras. Informacija buvo pakankama, kad būtų priimti tinkami sprendimai“, – pirmadienį sakė VSD vadovas.

Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio nuomone, „šiek tiek pritrūko įvertinimo, kokio dydžio riaušės bus“.

„Tada būtų buvę galima ir labiau pasiruošti. Tačiau viešojo saugumo pajėgos buvo aktyvuotos tada, kada prieš jas pačias buvo panaudotos specialiosios priemonės, t. y. dujos“, – sakė vidaus reikalų ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, viešojo saugumo pajėgų panaudojimas anksčiau būtų sukėlęs daug didesnį minios nepasitenkinimą ir atitinkamą reakciją.

Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas nurodė, kad tarp penktadienį sulaikytų asmenų nebuvo nė vieno užsienio valstybės piliečio.

Jis taip pat teigė, kad dar nežinoma, ar į Seimo langus paleistas šūvis buvo iššautas iš šaunamojo ginklo, ar iš laidyklės.

VSD vadovas pripažino, kad panašūs į penktadienio įvykiai gali pasikartoti vasarį.

„Taip, vertinant dabartinę situaciją Lietuvoje, tai gali pasikartoti. Nereikia jokių specialiųjų tarnybų žinių, kaip žinote, vasario mėnesį yra organizuojamas kitas mitingas“, – sakė P. Malakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Telyčėnas pridūrė, kad išduodantieji mitingui reikiamus leidimus turėtų pasitarti su policija.

„Mes norėtume – matyt, taip ir bus, – kad sprendimas dėl mitingo ir to mitingo vietos būtų derinamas su policijos atstovais. Taip nebuvo daroma šiuo atveju [penktadienį – lrt.lt]“, – sakė komisaras.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas savo ruožtu apgailestavo, kad tik pusė viešojo saugumo pareigūnų yra aprūpinti individualia apsauga – šalmais, skydais ir panašia įranga. A. Anušausko teigimu, penktadienį naudotos ašarinės dujos taip pat pasibaigė „daug anksčiau nei pasibaigė riaušės“.

REKLAMA

„Yra žinių, kad policijos pareigūnai patyrė ne savo dujų poveikį. Prieš juos buvo panaudotos dujus, kurios savo laiku buvo naudojamos sovietinės milicijos pareigūnų ir kariuomenės. Tai rodo, kad kažkas buvo tikrai pasirengęs“, - sakė A. Anušauskas.

„80 policijos pareigūnų patyrė apsinuodijimą dujomis, bet liko rikiuotėje, apie 60 policijos pareigūnų patyrė smulkius sužeidimus, bet liko rikuotėje“, – pridūrė jis.

Sergėjus Madalovas, Viešosios saugumo tarnybos vadas generolas, teigė, kad, iki sulaukė pastiprinimo, prieš didesnę nei 5 tūkst. žmonių minią stovėjo tik 150 viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

Jis pripažino, kad Lietuvoje iš viso tėra keturios kuopos su 250 pareigūnų, kuriems priklauso panašūs riaušių malšinimo uždaviniai.

Juozapas Paškauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų