REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais Klaipėdos apskrities literatūrinė Ievos Simonaitytės premija paskirta žurnalistui Vytautui Kalteniui už knygą „Ak, gražus dangau!“ Joje sudėti 1960-2008 metais autoriaus užrašyti pasakojimai apie Mažosios Lietuvos žmones ir jų gyventojus.

REKLAMA
REKLAMA

Literatūrinė I. Simonaitytės premija paskirta vakar Klaipėdos apskrities administracijoje vykusiame posėdyje. Komisiją sudarė Klaipėdos universiteto Literatūros katedros darbuotojai doc. dr. Žavinta Sidabraitė, doc. dr. Marijus Šidlauskas, doc.dr. Aleksandras Žalys, I. Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis, Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Rimantas Černiauskas, Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Socialinių reikalų, švietimo ir kultūros departamento direktorius Alvidas Šimelionis ir Klaipėdos apskrities administracijos viršininko pavaduotojas Artūras Šulcas. Pastarąjį komisija išsirinko pirmininku, tačiau pats A. Šulcas atsisakė dalyvauti premijos skyrimo procese, patikėdamas jį literatūros žinovams.

REKLAMA

Susiginčijo dėl terminų

Literatūrinę I. Simonaitytės premiją komisija skyrė, vadovaudamasi senais, 2005 m. priimtais, nuostatais, tačiau posėdžio metu nuostatai buvo šiek tiek pakoreguoti ir šių metų pabaigoje įsigalios keletas naujovių.

Buvo pakeistas premijos pavadinimas. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės vardo premijos pavadinimas pakeistas į Klaipėdos apskrities literatūrinę I. Simonaitytės premiją, akcentuojant, jog ji skiriama už literatūros kūrinius. Vis dėlto komisijos nariai susiginčijo dėl literatūros termino. Jie nesutarė, ar premija ateityje bus skiriama tik už grožinės literatūros veikalus, ar taip pat ir už mokslo, publicistikos ir kt. darbus.

REKLAMA
REKLAMA

M. Šidlauskas pastebėjo, kad šiais metais pasiūlytų kandidatų sąraše praleisti solidūs moksliniai darbai, tuo tarpu įtraukta I. Simonaitytės bibliotekos išleista brošiūra apie I.Simonaitytės premijos laureatus.

Galiausiai visi nariai sutarė, kad pagal naujus įstatus svarstys kandidatus, kuriuos galės pateikti visi fiziniai ar juridiniai asmenys. Kandidatų sąrašas bus patvirtinamas ir paskelbiamas gruodžio 1 d. Iki šiol kandidatų sąrašą sudarydavo I. Simonaitytės biblioteka.

Visi komisijos nariai sutarė, jog I. Simonaitytės premija gali būti skiriama tik vieną kartą gyvenime, iki šiol ją buvo galima skirti po penkerių metų tam pačiam autoriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atviras komisijos narių balsavimas naujuose nuostatuose pakeistas į slaptą.

Keturi kandidatai

Šiais metais (nuo 2007 m. gruodžio iki 2008 m. gruodžio mėnesio) į pretendentų I. Simonaitytės premijai gauti sąrašą pateko 48 kūriniai, tačiau nemaža dalis autorių buvo atmesta dėl to, kad jau yra gavę šią premiją.

Komisijos nariai išskyrė keturis autorius, kurių knygos gali būti vertos I. Simonaitytės literatūrinės premijos. Tai Algio Kuklio novelių rinktinė „Sūnaus vardas“ ir romanas „Kazbekija - jo kapas nežinomas“, S. Poškaus pasakų knyga „Su varna Barbora“, Elenos Karnauskaitės eilėraščių knyga „Pasaulio krašte“ ir Vytauto Kaltenio straipsnių rinktinė „Ak, gražus dangau!“. Pastaroji knyga surinko daugiausiai komisijos balsų, tačiau E. Karnauskaitės poezijos knyga gavo tik vienu balsu mažiau už laureatą.

REKLAMA

Literatūrinė I. Simonaitytės premija skiriama kasmet už brandžius, vertingus, atspindinčius Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos dvasią, kultūrinę tradiciją ir istorinę problematiką arba įamžinančius klasikės I. Simonaitytės atminimą kūrinius. Tradiciškai ji įteikiama per rašytojos gimtadienį sausio mėnesį Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje. Premijos dydis - 4 tūkstančiai litų.

V. Kaltenis - 23-iasis nuo 1987 metų skiriamos premijos laureatas.

Jurga Petronytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų