REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas vakar pritarė naujos Energetikos ministerijos (EM) steigimui. Už tai balsavo 77 Seimo nariai, „prieš“ buvo 42, susilaikė 1 parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlė alternatyvą

Energetikos ministerija bus steigiama išskaidžius Ūkio ministeriją į dvi. Vyriausybė tvirtina, kad tam papildomų valstybės lėšų ir etatų neprireiks. Nauja institucija bus steigiama bendra tvarka, nenurodant konkrečios datos, o per nustatytą laiką įsigaliojus įstatymams. Vyriausybei pasiūlyta pateikti Seimui įstatymų, susijusių su šio įstatymo įgyvendinimu, pakeitimų projektus, taip pat parengti kitus reikalingus teisės aktus, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Socialdemokratas Česlovas Juršėnas Seimui siūlė alternatyvą, kad Energetikos ministerijos steigėjas būtų Seimas ir nurodytų terminus. Be to, jis siūlė, kad Vyriausybė parengtų įstatymo pataisą ir kitus dokumentus dėl EM steigimo ir juos pateiktų Seimui iki kovo 1 d.

„Kai datos nenustatomos ar nustatomos nerealios, dažnai Vyriausybė įstatymų ir neįgyvendina“, - kalbėjo jis. Kolegos pasiūlymą palaikė ir parlamentaras Juozas Olekas, be to, jis klausė, ką EM darys, kokios jos funkcijos, kaip jų dalis bus perimama iš Ūkio ministerijos. Esą tam reikalingi atitinkami teisiniai aktai ir laikas. Vis dėlto Č.Juršėno pasiūlymas daugumos pritarimo nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA

Paralyžiuotas darbas


Opozicijos lyderis buvęs premjeras Gediminas Kirkilas klausė, kodėl konservatoriai sugrįžta prie Energetikos ministerijos, kurią patys anksčiau panaikino. Anot jo, biudžete EM, kuriai reikės lėšų, nėra. Socialdemokratė Birutė Vėsaitė sakė, kad kalbant apie Ūkio ministerijos skaidymą jos darbas paralyžiuotas jau du mėnesius, o tai, kad naujai EM nereikės papildomų lėšų, tėra mitas, nes reikės išmokėti išeitines kompensacijas, išmokas už neišnaudotas atostogas ir pan.

Darbo partijos atstovai Virginija Baltraitienė ir Kęstutis Daukšys kalbėjo, kad Ūkio ministerija ir dabar gali persitvarkyti bei patobulinti energetikos valdymą, o EM pinigų reikės ir iškaboms, ir blankams, ir darbuotojams paskirstyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras Julius Veselka tvirtino, kad nauja EM pinigų pusę metų gal ir nepareikalaus, bet taupant jis siūlė valdymą ne decentralizuoti, o centralizuoti. Jis pritarė nuomonėms, kad ankstesnis ūkio ministras nevaldė ministerijos ir energetikos, bet du ministrai - bus dar daugiau stumdymosi.

Sutaupys pinigų

Premjeras A. Kubilius pateikė biudžeto skaičius ir tvirtino, kad EM, priešingai, padės sutaupyti žmonių pinigų, nes esą jau dabar elektros tarifus pavyko sumažinti iki 3 centų vietoj LEO LT prašytų 7 centų. Anot jo, valstybė turi valdyti energetiką, o ne energetikai valstybę. Jo teigimu, energetikos sektorius ir didžiosios energetikos bendrovės, kuriose valstybė yra akcininkė, reikalauja kur kas geresnio valdymo nei iki šiol. EM įkūrimas leis efektyviau reguliuoti energetikos sektoriaus monopolininkus.

REKLAMA

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys priminė, kad EM biudžete numatyta 2,5 mln. litų. Anot jo, Energetikos ministerija turės remtis tais žmonėmis, kurie nori daryti tvarką LEO LT, kuriai apkarpyti pelnai, o tai kai kam nepatinka.

Neįgyvendina tikslų

Seimo narys Kęstutis Glaveckas akcentavo, kad energetikos problema šiandien labai aktuali, tačiau nei Ūkio ministerija, nei LEO LT neįgyvendina strateginių tikslų, tad reikia perimti vadovavimą ir prisiimti atsakomybę.

Seimo narys Vytenis Andriukaitis po diskusijų akcentavo, kad dabar egzaminą dėl EM turės laikyti prezidentas. Anot jo, jis turėtų vetuoti šį įstatymą ir grąžinti Seimui.

Angelė Adomaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų