REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiųjų nepagarba Konstitucijai pasipiktinęs Vytenis Andriukaitis inicijuoja Seimo narių grupės kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl antikrizinio plano prieštaravimo pagrindiniam šalies įstatymui. „Virš Seimo narių nėra mėlynas dangus – virš jų yra Konstitucija“, – spaudos konferencijoje teigė socialdemokratas.

REKLAMA
REKLAMA

Šį projektą vadindamas pseudoantikriziniu, V. Andriukaitis teigė, kad KT turi išnagrinėti 2009 metų biudžeto priėmimo aplinkybes ir visus jį lydinčius teisės aktus. V. Andriukaitis taip pat negailėjo kritikos šalies vadovui, pasirašiusiam biudžeto projektą.

REKLAMA

„Prezidentas elgiasi visiškai neryžtingai ir nesugebėjo vetuoti viso biudžeto projekto paketo“, – žurnalistams kalbėjo V. Andriukaitis ir pridūrė, kad tokie Valdo Adamkaus žingsniai yra visiškai nesuprantami, nelogiški ir prieštaringi. Prezidentas nors ir pasirašė 2009 metų valstybės biudžeto projektą, bet vetavo du susijusius teisės aktus – lengvųjų automobilių mokesčio įstatymą ir įmokų į pensijų fondus mažinimo įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratas piktinosi, kad šalies vadovas, pasirašydamas pagrindinius teisės aktus, kuriuose nurodomos visos pajamos ir išlaidos, du įstatymus vetavo ir paliko juos toliau Seimui svarstyti. Anot V. Andriukaičio, taip buvo sutrikdyti pajamų ir išlaidų balansai.

Susirinkusiems žurnalistams V. Andriukaitis pripažino, kad Lietuvos ekonominė situacija reikalauja imtis priemonių jai gerinti, tačiau „būtina, kad krizės našta gultų ant visos visuomenės, o ne ant pažeidžiamiausios tos visuomenės dalies“, kaip, pasak socdemo, yra dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Andriukaičio, schematiškai ir teoriškai buvo paimtos kiek galima daugiau priemonių ir sudėtos į vieną antikrizinį planą, tačiau jame neatsakyta į daugelį klausimų, kaip antai kokio sudėtingumo krizė mūsų laukia, kiek laiko ji truks, kokiu laipsniu paveiks vieną ar kitą ekonominį sektorių ir pan. „Suformulavo taip, kad pagrindinė našta atsigulė ant labiausiai pažeidžiamos visuomenės dalies, sukėlė didelę suirutę žemės ūkyje, sudavė stiprų smūgį smulkiajam verslui“, – kritikavo V. Andriukaitis.

Apeliuodamas į tai, kad dabartinė valdančioji dauguma atstovauja tik nedidelei daliai Lietuvos rinkėjų, jis teigė, jog valdantieji „primetė savo valią visai Lietuvai pažeisdami Konstituciją ir demonstruodami teisinį nihilizmą“. Anot socdemo, priimant biudžetą buvo pažeisti teisėtų lūkesčių apsaugos, teisinio tikrumo, teisinio saugumo, teisinės valstybės, teisingumo, asmens lygybės, nediskriminacijos, žodžio laisvės ir kt. principai.

REKLAMA

Anot V. Andriukaičio, parašų rinkimas, dokumento parengimas ir techninės procedūros užims daugiausia dvi ar tris savaites. Socdemas teigė, kad jo iniciatyvai pritars ir kitos partijos.

Be to, Konstitucinis Teismas bus „imamas“ dviem frontais – viešai bus paskelbtas pavyzdys, kaip kiekvienas nukentėjusysis (gyventojas, profesinės sąjungos, asociacijos) galėtų kreiptis į teismą, o šis – į KT. „Šios priemonės būtų efektyvesnės nei kelios dešimtys piketų prie Seimo ir Vyriausybės rūmų“, – sakė V. Andriukaitis.

„Nes tokia padėtis Lietuvoje tikrai tęstis negali. Nepagarba Konstitucijai pasireiškia pačiais įvairiausiais būdais“, – piktinosi V. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų