REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemaitijos sostinė – po sniegu

Žemaitijos sostinė – po sniegu

REKLAMA

Šiaurės Lietuvą vakar paralyžiavo pūga. Nuo antradienio vakaro gamtos stichija įsisiautėjo Žemaitijoje: automobiliai strigo neišvažiuojamuose keliuose, pedagogai mokyklose nesulaukė moksleivių, o be perstojo drebiantis sniegas niekais vertė kelininkų pastangas nuvalyti kelius.

REKLAMA
REKLAMA

Šėlstant gamtos stichijai vakar Telšių mieste ir rajone paskelbta ekstremali padėtis, gyventojai perspėti be rimtų priežasčių nekelti kojos iš namų. Negana to, vakar Telšiuose įvykus vandentiekio avarijai beveik visa Žemaitijos sostinė keletą valandų turėjo verstis be vandens, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Metrinės pusnys


Telšiškių teigimu, dangus virš Žemaitijos sostinės prakiuro antradienio vakarą, apie 18 val. Per daugiau nei pusę paros Telšiuose prisnigo iki 25 cm sniego - tokio storio sniego danga Telšių žemę buvo užklojusi vakar rytą.

Snigti nesiliovė ir vėliau, todėl popietę sniego dangos storis buvo išaugęs jau iki 30 cm. Stiprus vėjas kalvomis nusėtoje Žemaitijos sostinėje vietomis supustė daugiau nei metro dydžio pusnis. Tik vargais negalais išvažiuojama vakar buvo ir pagrindinė Telšių miesto Respublikos gatvė. Automobiliai strigo pusnyse, o šioje gatvėje užbuksavęs autobusas išvis užtvėrė eismą. „Situacija klaiki, - vakar „Respublikai“ pasakojo pašiurpę telšiškiai. - Labai prastas matomumas, žemė su dangum maišosi“.

REKLAMA
REKLAMA

Pūga ir kelininkai: kas ką?

Pasak Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Kęstučio Trečioko, nors kelininkai vakar darbavosi maksimaliu pajėgumu, darbų galo nesimatė.

Į rajono ir miesto kelius vakar buvo išvažiavę daugiau nei dvi dešimtys kelius valančių mašinų, tačiau kelininkų jėgos kovoje su nesibaigiančia stichija buvo nelygios: atviresnėje vietovėje nuvalytą kelią sniegas bemat užnešdavo.

„Per vietos radiją kreipėmės į gyventojus, prašėme apriboti keliones automobiliais, - pasakojo K. Trečiokas. - Tačiau nustėrome išvydę, kad per pūgą mieste mokomaisiais automobiliais važinėja ir instruktoriai su besimokančiais vairuoti žmonėmis. Situacija sudėtinga ir tikrai nepalanki treniruotėms, tai pasistengėme išaiškinti ir vairavimo mokyklų vadovams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimo mokyklos nedirbs


Vakar popietę Telšių rajone neišvažiuojami buvo net 80 proc. kaimo kelių. Dėl užpustytų kelių į mokyklas vakar susirinko nuo 20 iki 40 proc. moksleivių.

Pačioje Žemaitijos sostinėje pūga nuo mokyklų atkirto mažiau mokinių - čia į pamokas vakar susirinko apie 60 proc. moksleivių.

Skubiai sušauktame Ekstremalių situacijų valdymo centro posėdyje nuspręsta, kad šiandien kaimo mokyklose pamokos išvis nevyks.

K. Trečioko teigimu, užpustytų rajono kelių neįveikia ne tik vaikus vežiojantys mokykliniai autobusiukai, bet ir lengvesnė kelių valymo technika.

REKLAMA

Telšių miesto mokymo įstaigos šiandien ketina dirbti.

Vakar pavakarę pūga Telšiuose nurimo, tačiau baimintasi, kad ji neatsinaujintų. Neabejojama, kad net ir vadovaujantis optimistiniu scenarijumi kaimo kelių Žemaitijoje situacija bus sudėtinga dar porą trejetą dienų. Šiandien tikimasi išvalyti sniegą bent iš pagrindinių krašto kelių.

Viena bėda – ne bėda

Tai, kad viena bėda - ne bėda, vakar savo kailiu patyrė pūgos gniaužtuose atsidūrę telšiškiai. Apie 11 val., trūkus magistraliniam vandentiekio vamzdžiui, didžioji dalis Žemaitijos sostinės gyventojų liko be vandens. Laimė, neilgam.

REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktorius „Respublikai“ pasakojo, kad vandens tiekimą atnaujinti pavyko maždaug per porą valandų. Trūkusį vamzdį sutvarkyti tikėtasi iki vakar vakaro. Specialistų teigimu, ši vandentiekio avarija su pūga nėra susijusi.

Šių dienų įvykiai Telšiuose ne vienam Žemaitijos sostinės gyventojui priminė speiguotą 2006-ųjų sausį, kai po avarijos Telšių šilumos tinkluose be šilumos beveik savaitę buvo likę tūkstančiai miesto gyventojų. Daliai jų tąsyk taip pat teko verstis be vandens, nes nuo šalčio buvo užšalę radiatoriai.

Sidas Aksomaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų