REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europa liko be rusiškų dujų

Trečiadienį Rusija visiškai nutraukė dujų tranzitą per Ukrainos teritoriją, Ukrainos kompanijos „Naftogaz“ duomenis perduoda agentūra „France Presse“.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusija paliko Europą be dujų“, – konstatavo „Naftogaz“ atstovas Valentinas Zemlianskis. Dujų tiekimas paskutiniu iš trijų į Europą vedančių dujotiekių buvo nutrauktas 8 val. 44 min. Maskvos laiku.

REKLAMA

Europa iš Rusijos gauna ketvirtadalį visų savo vartojamų dujų. 80 proc. visų šių dujų transportuojama per Ukrainą.

Be rusiškų dujų jau liko Čekija, Slovakija, Bosnija, Bulgarija, Kroatija, Graikija, Vengrija, Makedonija ir Serbija. Italija ir Austrija teigia gaunančios vos dešimtadalį visų iš Rusijos perkamų dujų. Vengrija teigia jau pradėjusi riboti dujų tiekimą pramonės įmonėms.

Savo ruožtu Bulgarija teigia, kad jos turimų dujų atsargų užteks vos kelioms ateinančioms dienoms. Ši šalis iš Rusijos gauna daugiau nei 80 proc. visų savo vartojamų dujų.

REKLAMA
REKLAMA

Europą šiuo metu yra užklupę šalčiai, kurie itin didina dujų poreikį. Dauguma Europos valstybių dabar yra priverstos vartoti rezervuose sukauptas dujas.

Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą dėl dujų tiekimo sutrikdymo. Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ teigia, kad Ukraina per savo teritoriją iki šiandien leido transportuoti vos 40 mln. kubinių metrų dujų per dieną. Iki tol esą būdavo transportuojama po 225 mln. kubinių metrų kasdien.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris teigė, kad Ukraina pavogdavo 15 proc. per jos teritoriją tiekiamų dujų. Koncernas teigia, kad Ukrainos vagiamų dujų kiekiai augdavo su kiekviena minute. Kijevas tai neigia ir aiškina, kad rusai patys nusprendė sustabdyti dujų tranzitą per Ukrainos teritoriją. Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenko jau paragino Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą atnaujinti tranzitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų