REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalistų darbą parlamento rūmuose varžančios taisyklės liks galioti, nors kai kurie Seimo valdybos nariai jas yra apibūdinę kaip nedemokratiškas, o dvi didžiausios parlamento frakcijos reikalauja atšaukti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai antradienį išgirdo Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius, susitikęs su Seimo pirmininku ir parlamento kancleriu.

REKLAMA

Tuo metu Seimo pirmininkas ir Seimo kanceliarijos padaliniai patys ėmė nepaisyti tebegaliojančios Seimo valdybos nustatytos tvarkos, ją interpretuodami ir kai kurioms redakcijoms padidindami akredituojamų žurnalistų „kvotų“ skaičių nuo 3 iki 9.

„Seimo pirmininkas ir kanceliarijos darbuotojai pasakė, kad jie nenori taisyklių atšaukti, jos lieka galioti. Jie lauks praktinių problemų, kurias turėtų išgryninti tiek žurnalistų, leidėjų organizacijos, tik po to bus bandoma kažkaip tas taisykles šlifuoti“, - po susitikimo žurnalistams pranešė D. Radzevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė, kad LŽS savo ruožtu naujas žurnalistų darbo Seime taisykles skųs teismui. Anot LŽS vadovo, ieškinys jau ruošiamas. Dar vienas ieškinys dėl žurnalistų darbo suvaržymo jau guli teisme.

„Mes nekvestionuojame Seimo kanceliarijos teisės nustatyti vidaus taisykles. Tik, mūsų nuomone, jos turėtų būti su mumis iš anksto derinamos, kaip įstatymas numato, - teigė D. Radzevičius. - Bandysime įrodyti, kad taisyklės suformuotos netinkamais principais. Bet kol teismai pasakys savo galutinius atsakymus, teks, deja, bendrauti per praktines problemas, redakcijoms, susidūrus su problemomis, informuoti Seimo kanceliariją, ir žurnalistams sukandus dantis kažkokiu būdu dirbti savo darbą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot LŽS pirmininko, kvotų nustatymas žurnalistams, draudimas filmuoti tam tikrose vietose pakerta esminį principą - žurnalistams nekliudomai rinkti informaciją.

„Praktinis pavyzdys - jeigu girtas Seimo narys šlitinėtų koridoriais, pagal tas taisykles išeina, kad žurnalistai jo filmuoti negalėtų. Mums atrodo tai neteisinga, visuomenė turi teisę žinoti, ką veikia Seimo nariai net ir koridoriuose“, - sakė D. Radzevičius.

Be to, Konstitucija draudžia kitaip nei įstatymu riboti informacijos rinkimo laisvę.

Gruodį Seimo valdyba pakeitė Viešosios informacijos rengėjų atstovų akreditavimo tvarką. Dabar joje numatyta, kad darbui Seime kiekvienas viešosios informacijos rengėjas savo nuožiūra akredituoti gali po 3 reporterius, operatorius, fotografus.

REKLAMA

Tačiau šios tebegaliojančios tvarkos jau nepaiso patys parlamento kanceliarijos padaliniai. Kai kurios redakcijos šią savaitę sulaukė pranešimų iš Seimo Ryšių su visuomene skyriaus, kad „suderinus su Seimo vadovybe bus akredituoti iki 9 vienos redakcijos atstovų“.

Seimo Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Elgė Trembo antradienį BNS sakė, kad tokį nurodymą davė Seimo pirmininkas. „Seimo pirmininkas pabrėžė, kad jeigu visuomenės informavimo priemonė neišnaudoja visos kvotos, t. y. jeigu ji neturi fotografų ar operatorių, gali tą kvotą perskirstyti kitiems darbuotojams“, - aiškino E. Trembo.

REKLAMA

Pasak jos, ši nuostata neprieštarauja Seimo valdybos patvirtintoms taisyklėms, bet jas interpretuoja.

„Pasirinktas kažkoks simbolinis skaičius - 3, 3 ir 3, kuris nei teisiniais, nei loginiais argumentais mums neatrodė pagrįstas“, - Seimo argumentų nesuprato LŽS pirmininkas.

Daugiau nė viena institucija Lietuvoje nėra įvedusi tokių kvotų žurnalistams.

Pagal Seimo vadovybės patvirtintas taisykles taip nustatytos vietos, kur žurnalistai gali kalbinti parlamentarus.

Nenurodytose vietose kalbinti, filmuoti ir fotografuoti bus galima tik gavus Seimo nario sutikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat užkirstas kelias žurnalistams patekti į Seimą per parlamentarus. Parlamentaras turi teisę išrašyti vienos dienos leidimą, tačiau tokį leidimą turintis žurnalistas savo darbo dirbti negalės. Numatyta, kad filmavimo, fotografavimo įrangą į Seimo rūmus turi teisę įsinešti akredituoti arba vienos dienos leidimą gavę žurnalistai. Numatyta, kad kiti lankytojai gali įsinešti tik asmeninėms reikmėms naudoti skirtą įrangą.

Numatyta, kad žurnalistai, kurie nesilaiko Visuomenės informavimo įstatymo, Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso, akreditavimo tvarkos, Seimo rūmų vidaus tvarkos reglamento, Seimo kanceliarijos leidimų sistemos funkcionavimo tvarkos, gali būti įspėti, jų akreditacija gali būti mėnesiui sustabdyta, nutraukta metams, vienos dienos leidimas atšauktas, pusei metų arba metams apribotas jo išdavimas.

Lapkričio viduryje darbą pradėjusio naujos kadencijos Seimo valdyba nutarė patvirtinti patalpų, į kurias draudžiama įsinešti filmavimo kameras, fotoaparatus, garso įrašymo techniką, rengti interviu, filmuoti, fotografuoti, sąrašą. Valdyba taip pat pavedė Seimo kanceliarijai pažymėti nustatytas patalpas specialiuoju ženklu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų