REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės užmojį puoselėti šeimos politiką ir taip skatinti gyventojų gimstamumą opozicijos atstovai vadina populistiniu ir neparengtu įgyvendinti. Šeimos specialistų nuomone, tokie valdančiųjų siekiai gražūs, bet kol kas neįgyvendinami.

REKLAMA
REKLAMA

Padėtis bloginama

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis naujosios valdžios bei socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio planus iki 2050 m. Lietuvoje gyventojų skaičių padidinti iki 4 milijonų ir skatinti, kad šeimos augintų bent po tris atžalas, pavadino keistais ir nerealiais, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Pasak Z. Balčyčio, vaikus auginti skatinančios programos turi būti paremtos ne žodžiais, o tam tikrais finansiniais resursais. O dabartinė valdžia, pasak parlamentaro, vos stojusi prie valstybės vairo sumažino šeimoms skirtus pinigus, blogina jų padėtį. Kaip pavyzdį seimūnas paminėjo neapmokestinamojo pajamų dydžio mažinimą gimus vaikui, visų pradinukų maitinimo atsisakymą, paskolos lengvatos būstui naikinimą.

„Kalbant apie praktinius žingsnius, jie visiškai priešingi nei tie, kuriuos reikėtų taikyti norint pasiekti šitą tikslą – didinti gimstamumą, - reziumavo Z. Balčytis. - Dėl dabartinio gąsdinimo, kad ateis didžiulė krizė, įsivaizduoju, labai sumažės gimstamumas“.

REKLAMA
REKLAMA

Z. Balčyčio teigimu, remiantis bendromis tendencijomis, Europoje iki 2050 m. labai sumažės gyventojų skaičius, o Lietuvoje 2050 m. priskaičiuojama ne daugiau kaip 2,5 mln. gyventojų.

Kol kas tik idėja


Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos pirmininkas Algimantas Ramonas Vyriausybės siekius suvaldyti demografinius pokyčius skatinant gyvenimą šeimoje ir gimstamumą pavadino sveikintina idėja, tačiau pripažino, kad dabar, esant sudėtingai ekonominei situacijai, tai įgyvendinti nėra lengva.

„Be abejo, galima kažką atimti, sumažinti, bet pasakykime, ką duosime šalia to. Yra daug neekonominių, nefinansinių priemonių“, - teigė A. Ramonas ir pridūrė besitikintis iš politikų sulaukti didesnio dėmesio šeimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar pavyks dabartinei Vyriausybei įgyvendinti savo deklaruojamus siekius, anot VšĮ „Rafaelis“ direktorės Marytės Leliugienės, bus matyti tik ateityje.

„Kol kas popieriuje viskas labai gražu, - kalbėjo M. Leliugienė. - Bet ar bus tai įgyvendinama, kol kas aš nematau nei biudžete konkrečiai, nei kad, tarkim, jaunai šeimai būtų palengvintos sąlygos įsigyjant būstą. Jokių pozityvių poslinkių šiandien tikrai nėra. Ar tai pasimatys, kai baigsis krizė, kaip prognozuojama po dvejų metų? Tada bus galima galvoti“.

Arturas Paknys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų