REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manoma, kad Izraelis per savo karinę operaciją Gazos ruože naudoja prieštaringai pagarsėjusias baltojo fosforo bombas. Ginklas, kurį britai ir amerikiečiai naudojo Irake, gali sukelti žiaurius odos nudegimus, tačiau nėra nelegalus, jei naudojamas kaip dūmų uždanga, skelbia „The Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad baltojo fosforo bombas Izraelis naudoja siekdamas pridengti savo sausumos karių judėjimą. Ekspertai teigia, kad bombos sukelia labai daug dūmų ir apakina priešą, o tuo metu Izraelio kariai gali stumtis giliau į Gazos ruožą. Baltojo fosforo bombas Izraelis naudojo ir 2006 metais per karą Libane.

REKLAMA

1980 metais pasirašytoje Ženevos sutartyje teigiama, kad baltojo fosforo bombos negali būti naudojamos kaip ginklas civilių gyvenamose teritorijose. Tačiau ši sutartis nedraudžia naudoti ginklo kaip dūminės uždangos. Visgi Didžiosios Britanijos karinis ekspertas Charlesas Hermanas teigia, kad tokiu atveju, jei baltojo fosforo bomba specialiai buvo numesta į žmonių būrį, tai jau turi būti laikoma karo nusikaltimu. Baltojo fosforo bomba yra ir teroristinis ginklas, nes, prisilietusi prie odos, ji sukelia stiprius nudegimus.

Izraelio kariuomenė neigia Gazos ruože naudojanti šį ginklą, tačiau atsisako komentuoti savo ginkluotę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų