REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai ketinant perkelti savo diplomatinę atstovybę iš Kazachstano miesto Almatos į sostinę Astaną, čia planuojama nuomoti sklypą ir statyti naują ambasados pastatą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS trečiadienį sakė Užsienio reikalų ministerijos Administracinio departamento laikinasis direktorius Ričardas Šlepavičius, poreikis perkelti ambasadą į Astaną atsirado 1997 metais, kuomet šis miestas tapo Kazachstano sostine, tačiau tam iki šiol neatsirasdavo lėšų.

REKLAMA

„Vyriausybės nutarimo perkelti ambasadą nėra todėl, kad iki šiol situacija buvo pernelyg neapibrėžta. Nebuvo parengta jokia reali bazė ambasados perkėlimui. 2008 metams tam buvo numatyta skirti 100 tūkst. litų, tačiau užsitęsus deryboms su kazachais dėl žemės sklypo, šios lėšos skirtos kitam ministerijos vykdomam investiciniam projektui. 2009 metų biudžete lėšos šiam projektui bus skirtos pagal galimybes“, - sakė R. Šlepavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, pagal šiuo metu galiojančius Kazachstano teisės aktus, ambasada pirkti žemės negali, todėl numatoma ją nuomotis. Kazachstane už žemės nuomą imamas vienkartinis mokestis, kuris sudaro virš 500 tūkst. JAV dolerių, tačiau esą pavyko pasiekti, kad Lietuvai šis principas nebūtų taikomas.

Pasak R. Šlepavičiaus, šiuo metu ministerija rengia projektavimo techninę užduotį ir planuoja 2009 metų pradžioje skelbti pastato projektavimo konkursą, taip pat vyksta derybos su Kazachstanu dėl žemės sklypo nuomos sąlygų. URM siekia, kad biudžete tam būtų numatyta 365 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

URM atstovo teigimu, gavus norimas lėšas, būtų rengiamas konkursas dėl projekto parengimo ir tuo pačiu kreipiamasi į Vyriausybę dėl nutarimo perkelti ambasadą priėmimo. Tačiau, anot R.Šlepavičiaus, biudžetas dar nepatvirtintas ir nėra žinoma, ar šios lėšos iš tiesų bus skirtos.

Galutinė ambasados pastato statybos kaina, pasak R.  Šlepavičiaus, bus žinoma, kai bus parengtas pastato projektas, tačiau pagal Vyriausybės kartu su biudžetu patvirtintą investicijų programą ambasados Astanoje statyba gali kainuoti apie 20 mln. litų.

REKLAMA

Buvo planuota, kad ambasados pastato Astanoje statyba bus baigta 2010-2011 metais, tačiau tai, anot URM, priklausys nuo valstybės finansinių galimybių investuoti į šį projektą. Ambasada iš Almatos į Astaną persikels, kai pastatas bus pastatytas. Šiuo metu Astanoje yra įsteigtas Lietuvos ambasados skyrius, kuriame dirba du darbuotojai: diplomatas ir gynybos atašė.

Pirmasis Lietuvos ambasadorius Kazachstane buvo paskirtas 1994 metais. Jis įsikūrė tuometinėje sostinėje Almatoje, kur ambasada veikia iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų