REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėstytojo darbo nenutraukęs konservatorių atstovas Seime Egidijus Vareikis pažeidė Konstituciją bei Seimo statutą, tačiau atimti iš jo mandato etikos sargai nesiūlo.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija (ETPK) vienbalsiai konstatavo, kad E. Vareikis, iki priesaikos neatsisakęs su Seimo nario mandatu nesuderinamų pareigų, pažeidė Seimo statuto bei Konstitucijos nuostatas.

REKLAMA

Nors Konstitucijoje nustatyta, kad Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, jei jis neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis, etikos sargai mandato naikinti nesiūlo - apsiriboja rekomendacija nutraukti minėtą veiklą.

„Komisija konstatavo, kad jei jis tos veiklos nenutrauks, bus teikiamas nutarimo projektas naikinti jo Seimo nario mandatą“, - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė jos vadovas Algimantas Salamakinas.

Paklaustas, kodėl toks projektas neteikiamas dabar, nors pažeidimas nustatytas, A. Salamakinas atsakė, jog „komisija nėra nusiteikusi galvų kapojimui“ bei tvirtino, jog tai bus pavyzdys kitiems parlamentarams, irgi neatsisakiusiems pašalinės veiklos, o tokių, komisijos vadovo teigimu, yra.

REKLAMA
REKLAMA

„Komisija nėra nusiteikusi galvų kapojimui, gal žmogus nesuprato, gal kažko nežinojo, jis pats sutinka, jei bus komisijos sprendimas, besąlygiškai vykdys bet kokį sprendimą“, - sakė A. Salamakinas.

Tuo tarpu komisijos nariai, tarp jų ir E. Vareikio bendrapartietė Vida Marija Čigriejienė stebėjosi, jog jau trečią kadenciją Seime dirbantis parlamentaras iki šiol apėjo Konstituciją.

Konservatorė V. M.Čigriejienė pastebėjo, jog ne vienas ETPK narys, ir ji pati, galėtų dėstyti aukštojoje mokykloje, tačiau to nedaro atsižvelgdami į Konstitucijos nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man keista, kai kelių kadencijų Seimo narys klausia, ar galima, kai Konstitucinis išaiškinęs, jog negalima“, - sakė V.

M. Čigriejienė.

Į komandiruotę užsienyje išvykęs E.Vareikis ETPK posėdyje nedalyvavo, įteikęs raštą, jog neprieštarauja, kad klausimas būtų svarstomas be jo.

Pats parlamentaras anksčiau BNS yra sakęs pažeidimo savo veikloje neįžvelgiantis. „Tai darau jau aštuonerius metus ir iki šiol tai nebuvo traktuojama kaip pažeidimas. Aš žinau, kad negaliu dirbti etatinio dėstytojo darbo, tačiau dėstau, kai pakviečia surengti autorinį seminarą, iki šiol tokia mano veikla niekam neužkliuvo“, - sakė E. Vareikis.

REKLAMA

Parlamentaras tikino, jog, Etikos ir procedūrų komisijai nusprendus, jog tokia veikla nesuderinama su Seimo nario mandatu, jis ją nutrauks. „Man tai nesudarys jokio sunkumo“, - sakė parlamentaras.

Komisijos vadovo A. Salamakino teigimu, E. Vareikio atvejis paragins pirmą kadenciją parlamente pradėjusius Seimo narius atsisakyti su mandatu nesuderinamos veiklos.

„Taip besąlygiškai atiminėti mandatus, gal iki to nepriaugome, manyčiau, būkime truputį atlaidūs, ypač prieš Kalėdas, o jei dar pasikartos tokie dalykai, bus įspėti šituo nutarimu visi kiti Seimo nariai, aš neabejoju, kad jų yra o kai patikrinsime viešųjų ir privačių interesų deklaracijas, tikrai bus“, - sakė A. Salamakinas.

REKLAMA

Iki trečiadienio darbo dienos pabaigos parlamentarai turi pateikti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas, kuriose, be kita ko, nurodomi ir pajamų šaltiniai. ETPK vadovo teigimu, iki šiol deklaracijų nėra pateikę apie 30 Seimo narių. Nesuspėjusiems to padaryti iki darbo dienos pabaigos gresia administracinės baudos.

Pasak A. Salamakino, išnagrinėjus deklaracijas, gali būti rasta ir daugiau atvejų, kuomet Seimo nariai neatsisako su parlamentaro mandatu nesuderinamos veiklos. Į ETPK akiratį jau yra patekusi Tautos prisikėlimo partijos atstovė Ingrida Valinskienė, išrinkta į Seimą neatsisakiusi koncertinės veiklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien paskutinė diena, kai turi priduoti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas, mes nuo rytojaus pradedame dirbti prie jų, matysime tą vaizdą po savaitės, pasimatys deklaracijose, koks buvo paimtas atlygis, ar tai buvo kūrybinė veikla, ar tai buvo darbas“, - sakė A. Salamakinas.

Pats komisijos vadovas pripažino manantis, jog koncertinė veikla, išskyrus itin išimtinius atvejus, kuomet iš tiesų toji veikla kūrybinė, Seimo nariui nedera.

„Kūrybinės veiklos sąvoka apibrėžta. Originalaus, nepakartojamo kūrinio, kurio kitas negali sukurti, sukūrimas. Jei ta daina originali vieną kartą padainuota, galima. Bet visgi Seimo nariui kiekvieną kartą lakstyti po estradą, dainuot kažkokias dainuškas ar „čiastuškas“ negalima, nes yra visiškai kitoks statusas. Aš visuomet sakau vieną iš pavyzdžių, kai buvo vienas iš Seimo narių operos solistas Eduardas Kaniava, jis paprašė komisijos leidimo vienoje operoje dainuoti savo jubiliejaus proga, ir etikos komisija leido, nes tai vieną kartą per metus, jubiliejaus proga. Kūrybinė veikla - sukurti tai, ko negalėjo kitas, o, kaip žinia, E.Kaniava - žymus mūsų operos solistas“, - sakė A. Salamakinas.

Konstitucijoje numatyta, jog Seimo narys netenka mandato, jei neatsisako su parlamentaro mandatu nesuderinamų pareigų. Seimo narys gali užsiimti tik kūrybine veikla.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų