REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar paskambinęs į vieną internetinę gėlių parduotuvę, LŽ žurnalistas teiravosi, kokio alkoholio ši gali pasiūlyti. Įtarimai pasitvirtino - Kalėdų Senelis jau pasiruošęs atskubėti mojuodamas ne tik gėlių puokšte.

REKLAMA
REKLAMA

Apie įstatymams prieštaraujantį interneto gėlininkų pelnymąsi iš prekybos alkoholiu LŽ jau rašė prieš metus. Tąkart vos pradėjus domėtis šiuo reiškiniu, iš svetainių iškart dingo paveikslėliai su buteliais. Tačiau dabar, artėjant Kalėdoms, pasiūlymai įsigyti ne tik gėlių, bet ir alkoholinių gėrimų vėl pasipylė lyg iš gausybės rago. Nors internetinė ar kitokia distancinė prekyba alkoholiu Lietuvoje draudžiama, minėti pasiūlymai platinami net elektroniniu paštu.

REKLAMA

Pamoka nuėjo veltui

Tokį pasiūlymą gavome iš internetinės gėlių parduotuvės „Interflora“. Gėlininkų Kalėdų Senelis žadėjo pasirūpinti visais draugais ir ateiti barškėdamas buteliais. Pavyzdžiui, šiek tiek saldumynų ir Kalėdų medžiu pavadinta eglutė su prabangiuoju vynu siūloma pirkti už 243 litus. Dar brangiau mokėsite, jei prie vyno bus užkandos - sūrio komplektas.

Aplankėme kitas svetaines, kuriose ne taip akivaizdžiai, bet vis dėlto leido suprasti, kad, be gėlių, galima įsigyti ir alkoholio. Vienoje svetainėje nuoroda „puokštės su alkoholiu“ neveikė. Tačiau skyrelyje "gėlės" aiškiai parašyta, kad tarp gėlių galima laisvai paslėpti vyno butelį.



Ne visi buteliai tinka

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek nustebome gėlių pardavėjų drąsa užsiimti įstatymų draudžiamais dalykais. Nutarėme patikrinti. Gal klystame ir gavome metų senumo laišką? Gal beveik visos internetinės gėlių parduotuvės užmiršo ištrinti žodelius „puokštės su alkoholiu“?

Skambiname. Kitame laido gale išgirstame malonų moterišką balsą. Teiraujamės, kokias kalėdines puokštes firma gali pasiūlyti su alkoholiu. Esą domina stipresni gėrimai - degtinė, brendis. Atsiliepusioji apgailestauja, kad į puokštes negalima „įpinti“ mano pasiūlytos degtinės butelio, mat tai sudaro šiokių tokių problemų floristams. Jie esą pratę dirbti su „šampaniniais“ arba vyno buteliais. Kitokios formos buteliai reikalauja keisti puokštės gamybos procesą. Mergina nurodė, jog tikro šampano gali pasiūlyti tik vienos firmos, o putojančio vyno pasirinkimas didesnis. Taip pat nemažas raudono ir baltojo vyno asortimentas. Kaip pasakytų literatūros klasikas: „Viskas aukščiausios rūšies“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kvepia kriminalu

Idėmiai skaitau: „Ypatingas gurmaniškas krepšelis su baltuoju vynu, rožiniu vynu, alyvuogėmis, sardinėmis, saulėje džiovintais pomidorais, saldumynais, krekeriais ir įvairių rūšių sūriais“. Idealus reklaminis tekstas kavinei ar restoranui, tačiau ne gėlių parduotuvei.

Ar tokiu tekstu esu skatinamas vartoti alkoholį? Tikrai taip. Tuo neabejoja Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian. Alkoholio prekyba internetu, be jokios abejonės, prasilenkia su įstatymais ir prekybos taisyklėmis. Internetu ar kitokiu distanciniu būdu prekiauti bet kokiais alkoholiniais gėrimais draudžiama. Prekybos taisyklės griežtai reglamentuotos.

REKLAMA

Gal gėlininkai alkoholio neparduoda, o dovanoja? „Žmogus žmogui gali dovanoti. Juridinis asmuo privačiam asmeniui dovanoti alkoholio neturėtų. Pernai tikrinome nemažai internetinių gėlių parduotuvių, tačiau didelių pažeidimų neaptikome“, - kalbėjo G. Belian.

Ji taip pat suabejojo, gal gavome pasenusią informaciją. Patikinus, kad minėta prekyba vyksta šiuo metu, G. Belian pažadėjo kuo greičiau vėl patikrinti įtartinus gėlininkus, o kaltininkus bausti.

VTAKT direktoriaus pavaduotoja priminė, jog mūsų aprašytu atveju visai nesvarbu, kokiais būdais gėlininkai perka alkoholį. Jie gali turėti visas licencijas prekiauti alkoholiniais gėrimais, tačiau pardavinėti internetu alkoholį draudžia Lietuvos įstatymai. Licencijuojama veikla turi būti vykdoma tik toje vietoje, kuri yra įrašyta į licenciją, pavyzdžiui, konkretų adresą turinčioje parduotuvėje.

REKLAMA

Jei pardavimo kiekiai peržengtų tam tikrą ribą, gresia baudžiamoji atsakomybė. G. Belian tokį gėlininkų pasipelnymą sulygino su „naminukės bizniu“. Pašnekovė tvirtino, jog neįrodžius prekybos alkoholiu internetu fakto, dar lieka kitų kaltinimų - skatinimas vartoti alkoholį, kuris taip pat neleistinas.

Alvydas Janusevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų