• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į užsienio reikalų ministrus Vygaudas Ušackas žada užsienio politikos tęstinumą ir pabrėžia geresnio diplomatinio ekonominių Lietuvos interesų atstovavimo užsienyje svarbą.

REKLAMA
REKLAMA

„Viena didžiausių mūsų vertybių yra užsienio politikos tęstinumas. Mūsų užsienio politika yra pastatyta ant trijų tvirtų polių, t.y. gilesnė integracija į Europos Sąjungą, mūsų narystė NATO ir geri, artimi ryšiai su JAV bei dalykiški, konstruktyvūs, tačiau principingi santykiai su mūsų kaimynais“, - pirmadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi žurnalistams sakė V.Ušackas.

REKLAMA

Dabar ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje dirbantis V.Ušackas sakė supažindinęs prezidentą su jo ir kandidato į ūkio ministrus Dainiaus Kreivio iniciatyva geriau sustyguoti ir padaryti efektyvesne Lietuvos ekonominę diplomatiją.

Kandidatas į UR ministrus pakartojo, jog Lietuva yra suinteresuota dalykiškais, konstruktyviais santykiais su kaimyninėmis šalimis, įskaitant Rusiją ir Baltarusiją, ir pabrėžė, jog šie santykiai bus grindžiami tiesos, teisingumo ir tarptautinės teisės principais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, URM nevengs kelti okupacijos žalos atlyginimo klausimų, tačiau akcentavo, jog Rusija tam šiuo metu nėra pasirengusi, rusai nežino istorinės tiesos.

Kartu V.Ušackas pažymėjo, kad Lietuva sieks išlaikyti demokratijos šauklio vaidmenį ES Rytuose, padėti Ukrainai ir Gruzijai eiti jų pasirinktu euroatlantinės integracijos keliu.

V.Ušackas tikino, jog aktyvus Lietuvos vaidmuo ES Rytuose ir dalykiški santykiai su Rusija yra suderinami.

Kalbėdamas apie pokyčius URM, V.Ušackas sakė, jog bus atliktas vidinis auditas, kurio metu paaiškės ministerijos resursų skyrimo kryptys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinė ekonominė situacija privers geriau sustyguoti mūsų prioritetus, kur mes skirsime savo ribotus resursus bei gerinti darbą tose srityse, kurias paminėjau, pirmiausia ekonominę diplomatiją, o taip pat Lietuvos piliečių konsulinį aptarnavimą. Dar viena sritis, kuri ypatingai svarbi - energetinių klausimų sprendimas“, - kalbėjo diplomatas.

V.Ušacko teigimu, prezidentas nesakė kaip ketina nuspręsti dėl jo kandidatūros, tačiau sakė tikįs, jog turi šalies vadovo palaikymą. Jis taip pat pažymėjo, kad kol kas yra anksti kalbėti apie pokyčius užsienio politiką vykdančioje URM komandoje.

REKLAMA

„Tai yra ankstyvas klausimas. Kaip žinote kiekvienas ministras atsiveda su savimi politinius patarėjus ir politinius paskyrimus. Tai, savaime suprantama, aš turėsiu sava politinę komandą, tačiau tuo pat metu dirbsiu ir su dabartine komanda“, - samprotavo kandidatas.

Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, Lietuvos užsienio politikos tęstinumas yra pagrindinis šalies vadovo reikalavimas būsimajam URM vadovui.

„Prezidentas laikosi nuomonės, kad Lietuva turi ir toliau plėtoti aktyvų dialogą su Vakarų partneriais ir Jungtinėmis Valstijomis, nemažinti dėmesio energetinio saugumo problemoms, išlikti demokratinių procesų rėmėja ir skleidėja Europos rytuose, aktyviai prisidėti prie ES ir NATO darbotvarkės formavimo. Kartu Lietuva turi palaikyti strateginį bendradarbiavimą ir spręsti iškylančias problemas su Latvija ir Lenkija“, - sakė R.Grumadaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų