REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje vyks Lietuvos kariuomenės atkūrimo 90-mečiui skirti renginiai.

Prezidentūroje sekmadienį ryte bus įteikti valstybės apdovanojimai ginkluoto pasipriešinimo ir rezistencijos dalyviams bei krašto apsaugai nusipelniusiems karininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Vidurdienį Katedros aikštėje daugiau nei 800 karių iš visų Lietuvos kariuomenės dalinių dalyvaus iškilmingoje rikiuotėje ir parade Gedimino prospekte.

REKLAMA

Paradui vadovaus Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Jonas Vytautas Žukas. Paradą priims vyriausiasis Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadas prezidentas Valdas Adamkus.

Šventę Vilniuje sekmadienį užbaigs koncertas „Siemens“ arenoje.

Pirmasis paradas nepriklausomoje Lietuvoje buvo surengtas 1919 metais vasario 16 dieną Vilniuje, Rotušės aikštėje.

Vėliau kariniai paradai vykdavo Kaune. Juose dalyvaudavo visų Lietuvos kariuomenės padalinių atstovai su savo ginkluote ir technika - pėstininkai, kavalerija, aviatoriai, artileristai, Alytaus ulonai, Karo mokyklos kariūnai, iš Klaipėdos atvykdavo Karo laivyno būrys.

Lietuvos kariuomenė buvo atkurta 1918 metų lapkričio 23 dieną, kai tuometinis ministras pirmininkas Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą, kuriuo buvo įkurta Apsaugos taryba ir pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos. Dabar lapkričio 23-oji minima kaip Lietuvos kariuomenės diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų