REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kam eikvoti savus milijonus kavinei įrengti, jeigu, prisidengus kaimo turizmo verslu, milijoninę sumą šiai veiklai plėtoti galima pasiimti iš Europos Sąjungos kišenės? Tokią apsukruolių logiką atskleidė Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Šiaulių AVMI) specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

Ar Didžiojoje Britanijoje gyvenanti ir besimokanti jaunoji ūkininkė paramą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų gavo teisėtai, ar šias lėšas panaudojo pagal paskirtį – atsakymų į šiuos klausimus ieško Šiaulių AVMI specialistų atlikto patikrinimo medžiagą gavę Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Šiaulių apskrities skyriaus pareigūnai, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Verslas – beprecedentis

Už europinius pinigus Šiaulių rajone pastatytos kaimo turizmo sodybos ypatumus savo kailiu pirmieji pajuto prašalaičiai, užsukę papietauti į šioje sodyboje veikiančią užeigą.

Negavę kasos čekio, jie išsyk įtarė, kad „kažkas čia ne taip“. Ir su tokiais įtarimais atkurnėjo į Šiaulių AVMI bei dienraščio „Respublika“ redakciją.

„Respublikos“ žiniomis, į kavinę užsukę Šiaulių AVMI specialistai vos spėjo fiksuoti ten aptiktus pažeidimus. Anot specialistų, šioje kaimo turizmo sodyboje už europinius pinigus plėtotas verslas tikrai kol kas neturi precedento visoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių AVMI specialistai nustatė, kad ūkininkės ūkio adresu įregistruota individuali įmonė, užsiimanti mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais. Šioje įmonėje įdarbintas tik vienas žmogus – direktoriaus pareigas einantis ūkininkės tėvas. Įmonės vardu registruotas elektroninis kasos aparatas naudojamas kavinėje, tačiau juo fiksuojamos pajamos tik už alkoholinius gėrimus, o ne už maistą.

Rėmė turizmą, o „parėmė“ kavinę

Šiaulių AVMI specialistai išsiaiškino, kad verslą čia įsuko jaunoji ūkininkė kartu su giminaičiais. Ji ketino užsiimti kaimo turizmu – apgyvendinti, maitinti turistus bei teikti jiems poilsio paslaugas. Tuo tikslu ji pateikė paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos dėl finansinės paramos gavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunoji ūkininkė, gyvenanti ir studijuojanti Didžiojoje Britanijoje, iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų gavo daugiau kaip 1,2 mln. litų paramą. Milijoninė suma pagal veiklos sritį „Kaimo turizmo ir amatų skatinimas“ buvo skirta projektui „Kaimo turizmo sodybos X įkūrimas ir plėtra“ įgyvendinti.

Tokiu būdu 4 ha valdose už europinius, savus ir skolintus pinigus išdygo kaimo turizmo sodyba iš keturių pastatų. Viename šių pastatų ir buvo įkurta kavinė. Nors paraiškoje nė žodeliu nebuvo užsiminta, kad gautos Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos bus naudojamos kavinei – viešojo maitinimo įmonei – statyti.

REKLAMA

Šiaulių AVMI specialistų duomenimis, jaunoji ūkininkė yra įsigijusi verslo liudijimą teikti specialaus apgyvendinimo (kaimo turizmas) paslaugą.

Tačiau toks verslo liudijimas nesuteikia teisės verstis viešojo maitinimo paslauga. Norint teikti šią paslaugą būtina steigti įmonę (juridinį asmenį).

Ūkio darbininkai triūsė kavinėje

Atlikę operatyvų patikrinimą Šiaulių AVMI specialistai išsiaiškino, kad neteisėta veikla užsiima ne tik verslo liudijime įrašyti ūkininkės šeimos nariai. Paaiškėjo, kad „ūkyje-kavinėje“ įdarbinti ir triūsia dar 4 žmonės. Užsiimant pagal verslo liudijimą vykdoma veikla žmonių samdyti negalima, tačiau spragą samdiniams samdyti suteikė čia esantis ūkis. Ūkininkės ūkyje įdarbinti asmenys iš tiesų dirbo virėjomis – konditerėmis ir patarnautoja kavinėje.

REKLAMA

Nustatyta, kad kavinė čia veikia beveik porą mėnesių. Tačiau verslo liudijimą turinčio asmens pajamų ir išlaidų apskaitos žurnale nerasta jokio įrašo apie gautas pajamas. Išeitų, kad kavinėje niekas nevalgė, nes dokumentai byloja tik apie čia pirktus ir išgertus alkoholinius gėrimus.

Paaiškėjo, kad teikiant viešojo maitinimo paslaugą beveik per du mėnesius buvo gauta daugiau nei 23 tūkst. litų pajamų, tačiau jos fizinio asmens PVM deklaracijoje kažkodėl nefigūravo. Deklaruoti nepamirštos tik viešojo maitinimo veiklos išlaidos – maistui gaminti pirkti burokėliai ir kiti gardėsiai.

Sidas Aksomaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų