REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos, Gruzijos ir Pietų Osetijos pajėgos nesugebėjo rugpjūtį vykusio karo metu apsaugoti civilių gyventojų, o kartais specialiai pasirinkdavo juos savo taikiniais, skelbiama antradienį išplatintoje „Amnesty International“ ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Organizacija ragina pradėti nepriklausomą tyrimą, kurio metu būtų išaiškinti visi tarptautinės humanitarinės teisės bei žmogaus teisių pažeidimai, kuriuos vykdė visų pusių kovotojai. Vienas iš ataskaitos autorių Johnas Dalhuisenas teigia, kad rugpjūčio karą Gruzijoje iš karto lydėjo išankstiniai nusistatymai ir perdėtas kai kurių faktų išpūtimas. „Tačiau neabejotina, kad tiesa paaiškės“ - buvo įsitikinęs „Amnesty International“ atstovas.

REKLAMA

Ataskaitoje teigiama, kad rugpjūčio 7 ir 8 dienomis, puldama Pietų Osetijos sostinę Cchinvalį, Gruzijos armija naudojo „Grad“ raketas, kurios ne visada pataikydavo į taikinius ir neretai krisdavo civilių gyvenamose teritorijose. Rusija kritikuojama dėl vėliau vykdyto Gruzijos teritorijos bombardavimo ir dėl to, kad leido Pietų Osetijos separatistams nekliudomai siaubti bei niokoti etninių gruzinų kaimus separatistinės respublikos teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, priduriama, kad tiek Rusija, tiek Gruzija per konfliktą naudojo kasetines bombas.

Reikia pridurti, kad ataskaitoje nebandoma išsiaiškinti, kuri konkrečiai pusė pradėjo karą. Tiesiog teigiama, kad „visos konflikto pusės teigė, kad jų veiksmai yra gynybiniai.“

Analitikai Cchinvalyje nustatė, kad Gruzija savo „Grad“ raketas buvo nutaikiusi į karinius taikinius – Rusijos taikdarių bazę, kuro saugyklą bei amunicijos sandėlius. Tačiau šie taikiniai buvo greta civilių gyvenamų teritorijų. Pabrėžiama, kad kartais gruzinų raketos nuo savo taikinių nukrypdavo daugiau kaip per trečdalį mylios, todėl nukentėjo ir civiliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Rusija vykdė Gruzijos teritorijos bombardavimą kartais net nesitaikydama į jokius karinius taikinius. Tokie Rusijos veiksmai pažeidžia tarptautinę teisę.

Tuo tarpu Pietų Osetijos kovotojams rusai leido netrukdomiems siaubti gruzinų kaimus. Užfiksuota tiek neteisėtų žudynių, tiek sumušimų, grasinimų, padegimų ar plėšimų. Pabrėžiama, kad Rusijos valdžia nesugebėjo užtikrinti civilių saugumo leisdama Pietų Osetijos separatistams imtis represijų prieš civilius gyventojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų