REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO aljansas pirmadienį pakartojo, kad tvirtai remia JAV planuojamą priešraketinės gynybos skydą, kuris būtų dislokuojamas Vidurio Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad tvirtą paramą JAV priešraketiniam skydui NATO išreiškė dar šį balandį Rumunijos sostinėje Bukarešte vykusiame viršūnių susitikime. Tačiau praėjusį penktadienį po susitikimo su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu Prancūzijos vadovas Nicolas Sarkozy atrodo persigalvojo ir pareiškė, kad skydas neatneš laukiamo saugumo, o negana to, dar ir komplikuos padėtį regione.

REKLAMA

Vašingtonas nuolat teigia, kad skydas yra skirtas gintis ir ginti Europos sąjungininkus nuo tokių valstybių kaip Šiaurės Korėja ar Iranas. Tačiau Kremlius teigia, kad skydu siekiama neutralizuoti Rusijos branduolinio atgrasymo sistemą.

NATO atstovė spaudai Carmen Romero teigia, kad aljanso pozicija skydo klausimu lieka nepakitusi. 'Bukarešte priimtas sprendimas yra labai aiškus ir mes toliau analizuojame skirtingas galimybes, susijusias su raketine gynyba“ - teigė atstovė turėdama omenyje tokias galimybes kaip siūlymai NATO papildyti JAV skydą komponentais, kurie sustiprintų ir pietryrinės Europos dalies stebėseną.

REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad per ES ir Rusijos susitikimą, vykusį praėjusį penktadienį, Prancūzijos prezidentas N. Sarkozy pareiškė gavęs Rusijos pritarimą dėl siūlymo kitąmet surengti derybas dėl saugumo Europoje. Ta proga N. Sarkozy ragino įšaldyti JAV priešraketinio gynybos skydo kūrimo planus.

D. Medvedevas grasina, kad Rusija Kaliningrade dislokuos artimojo nuotolio raketas „Iskander“, jei JAV neatsisakys savo priešraketinio skydo įkurdinimo Vidurio Europoje planų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų