REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, ar moteriai vyro veidas pasirodys patrauklus, priklauso nuo jo genų, nustatė australų mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Moterims ypač patinka išvaizda vyrų, kurių imuninės sistemos genai pasižymi didele įvairove, kaip parodė daugiau kaip 70 australų DNR tyrimai. Tokių vyrų veido bruožai paprastai būna patrauklūs - jie nei per stambūs, nei per smulkūs, būtent tokie, kokie patinka daugeliui žmonių.

REKLAMA

Hanne Lie iš Vakarų Australijos universiteto sako, kad gauti rezultatai pagrindžia prielaidą, jog grožio standartai yra gana vienodi. Greičiau mūsų požiūrį į veido bruožus, kuris visose kultūrose yra labai panašus, dar žiloje senovėje lėmė noras pasirinkti tinkamą partnerį. Vyrai, kurių imuninės sistemos genai yra įvairūs, būdavo sveikesni. „Genetinė įvairovė yra savotiška genetinė kokybė, visiškai priešinga apsigimimui“, - sako ji. Ir tai atspindėdavo tuomečių vyrų veidai.

REKLAMA
REKLAMA

Veido bruožai, kuriuos žmonės visame pasaulyje laiko patraukliais, yra simetrija, paprastumas, moteriškumas kalbant apie moteris ir vyriškumas kalbant apie vyrams.

Štai Angelinos Jolie didelės akys, išlenkti antakiai, aukšti skruostikauliai, putlios lūpos, mažas smakras, nors ir negali pasakyti, kad aktorės veido bruožai labai simetriški.

Kita vertus, Arnoldas Schwarzeneggeris pasižymi išties klasikiniais vyriškais bruožais, nes jo stambus smakras, iškili kakta, mažos akys ir siauros lūpos.

H.Lie ir jos kolegos ištyrė genetinę 77 vyrų ir 77 moterų įvairovę pagal jų DNR kodą ir imuninės sistemos genų sankaupą, vadinamą audinių suderinamumo kompleksu, kuri padeda kovoti su infekcijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyrų imuninės sistemos genų įvairovė lėmė jų patrauklumą moterims, tačiau jokio ryšio tarp jo genetinės įvairovės apskritai ir veido patrauklumo nebuvo. Moterų, kurių genetinė įvairovė apskritai buvo didesnė, veido bruožai buvo simetriškesni. Pasak H.Lie, moterys galvojo apie vaikų gimdymą ir jų auginimą, todėl buvo labai svarbu teisingai pasirinkti vyrą, gal todėl jos ir gebėjo atspėti apie vyro genetinę kokybę iš jų veido bruožų.

„Evoliuciniu požiūriu moterys turėtų būti išrankesnės nei vyrai“, - sako H.Lie.

Vyrai, kurių imuninės sistemos genų įvairovė didesnė, sveikesnė oda, o tai dar viena detalė, bylojanti apie genetinę kokybę. Moterims taip pat svarbus ir jų kvapas.

Tačiau genai - dar ne viskas. H.Lie sako, kad moterys renkasi partnerius pagal tokius veiksnius kaip amžius ir socialinė padėtis. „Vyrai gali labai pagerinti savo išvaizdą tinkama apranga“, - sako H.Lie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų