REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raketas dislokuos Baltarusijoje?

Atsakydama į JAV planus Vidurio Rytų Europoje dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) sistemą, Rusija vis garsiau žvangina ginklais. Naujausias grasinimas - „Iskander“ raketas dislokuoti ne vien Kaliningrado srityje, bet ir Baltarusijoje.

„Kuriant bendrą su Baltarusija priešraketinės gynybos sistemą, respublikoje gali būti dislokuota Rusijos brigada“, - pranešė „Rosoboroneksport“ direktorius ypatingiems pavedimams Nikolajus Dimidiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos pareigūnas pripažino, jog Rusija šiuo metu dar nėra pajėgi naujomis raketomis aprūpinti visos savo kariuomenės. Dėl šios priežasties ketinama susilaikyti nuo „Iskander“ raketų eksporto, kol jos nebus dislokuotos strategiškai svarbiausiose Rusijos teritorijos taškuose.

REKLAMA

Kita vertus, N. Dimidiukas pabrėžė, jog Rusijos ginkluotės tiekimui į Baltarusiją „trikdžių nebus“. Baltarusijoje tikriausiai bus dislokuotos eksportui skirtos „Iskander-E“ tipo raketos, kurių skridimo nuotolis mažesnis negu naujesnės modifikacijos „Iskander-M“.

Naujausios „Iskander“ raketos jau yra išbandytos, tačiau nemažai ekspertų abejoja, ar Rusija šiuo metu turi pakankamai gamyklų ir darbo jėgos, kad sugebėtų greičiau nei per 4-5 metus iš esmės modernizuoti savo raketinę kariuomenę.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija pirmą kartą apie galimybes raketas „Iskander“ dislokuoti Baltarusijoje užsiminė prieš metus. Tuometis prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, jog raketos bus nukreiptos į JAV priešraketinės gynybos sistemas.

Tvirtinama, jog visavertę gynybos sistemą Rusija prie savo vakarinės sienos sugebės dislokuoti ne anksčiau kaip 2015 metais. JAV planuoja PRG elementus Lenkijoje ir Čekijoje įkurti 2011-2013 metais.

Vašingtono teigimu, PRG skydas kuriamas norint apsisaugoti nuo galimų tokių „piktavalių“ valstybių kaip Iranas išpuolių. Maskva oficialiai abejoja tokiais pareiškimais, tačiau išreiškė viltį, kad naujoji JAV prezidento administracija bus sukalbamesnė ir PRG skydo Vidurio Rytų Europoje nekurs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų