• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pajūrio teisėsaugininkus pribloškė nesenai atlikta slapta Valstybės saugumo departamento (VSD) operacija, per kurią sulaikyti ne taip senai aukštas pareigas ėję du buvę jų kolegos.

REKLAMA
REKLAMA

Pensijoje esančio buvusio VSD Klaipėdos apygardos skyriaus pareigūno Jurijaus Balandino ir jo draugo, buvusio Klaipėdos VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) viršininko Vladimiro Plotkino pavardės figūruoja byloje, iškeltoje dėl galbūt neteisėto informacijos rinkimo, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Vietiniai sužinojo paskutiniai

V. Plotkinas ir J. Balandinas iš Vilniaus atvykusių VSD operatyvininkų sulaikyti spalio pabaigoje. Tai įvyko pačiame uostamiesčio centre esančio viešbučio kavinėje. Nors visai šalia jo yra įsikūręs Klaipėdos apskrities VPK ir VSD Klaipėdos apygardos skyrius, ši operacija buvo labai slapta ir tapo dideliu netikėtumu uostamiesčio teisėsaugininkams. Net aukštas pareigas einantys vietos pareigūnai apie ją sužinojo tik po kelių dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Nei ikiteisminį tyrimą atliekantis VSD, nei jį kontroliuojanti Generalinė prokuratūra nieko nekomentuoja. Vakar pastarosios Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Mindaugas Dūda „Respublikai“ patvirtino tik tiek, kad V. Plotkino ir J. Balandino pavardės figūruoja ikiteisminiame tyrime. Koks jų statusas ir ar vyrams pareikšti kokie nors įtarimai, neatskleidžiama.

Klaipėdiečių sulaikymas gali būti susijęs su neteisėtu duomenų rinkimu. Neva abu jie, pažeisdami įstatymus, galėjo rinkti tam tikrą informaciją ir ją panaudoti siekdami gauti naudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Versijos – įvairios

„Respublikai“ pradėjus domėtis šiuo įvykiu, buvo pateiktos kelios versijos. Vienų šaltinių teigiamu, V. Plotkinas, pasinaudodamas savo senomis pažintimis, siekė nustatyti asmenis, kurie jam dar būnant pareigūnu, skambindavo į Policijos departamentą ir jį skųsdavo.

J. Balandiną pažįstantys asmenys sako, kad pastarasis įkliuvo visai atsitiktinai – neva tądien susitikęs su draugu tik gėrė kavą ir nieko nežinojo apie jo darbelius.

Kitų šaltinių tikinimu, į pensiją išėję V. Plotkinas ir J. Balandinas nepamiršo senų įgūdžių ir galėjo rinkti verslininkams nepalankią informaciją, kurią planavo jiems patiems už pinigus atiduoti.

REKLAMA

Žinoma tik tiek, kad kavinėje V. Plotkinas ir J. Balandinas VSD operatyvininkų sulaikyti tada, kai ant stalo, prie kurio jie sėdėjo, vienas asmuo padėjo voką, kuriame galėjo būti klaipėdiečiams reikalinga informacija. Po apklausų vyrai paleisti, nes tyrimą atliekantys pareigūnai jų suimti neprašė.

Neatmetama galimybė, kad klaipėdiečiai užkibo ant jauko, kurį patys būdami pareigūnais labai dažnai naudojo – nusikalstamos veikos imitavimo modelio.

Vakar „Respublika“ apie tai bandė pasikalbėti su pačiu V. Plotkinu. Atsiliepęs mobiliuoju telefonu jis patvirtino, jog šiuo metu negali kalbėti ir paprašė paskambinti vėliau. Tačiau, kaip ir buvo galima spėti, vėliau telefonu su juo susisiekti nebebuvo galima.

REKLAMA

Nemalonumai ir žmonai

Po sulaikymo V. Plotkino ir J. Balandino namuose atliktos kratos. Nors jų rezultatai taip pat nekomentuojami, teigiama, kad rasta pakankamai įdomios medžiagos.

V. Plotkiną užklupę nemalonumai gali pridaryti bėdos ir jo žmonai – Klaipėdos apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo biuro tyrėjai. Per kratą paimtas jos kompiuteris ir USB kaupiklis, kuriuose rasta nemažai su pareigūnės darbu susijusios medžiagos.

Dėl to pradėtas tarnybinis patikrinimas. Per jį bus nustatyta, ar visa tai namuose laikiusi tyrėja nepadarė tarnybinio nusižengimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į pensiją – skirtingai


Sulaukęs 50 metų VSD Klaipėdos apygardos skyriaus pareigūnas J. Balandinas šių metų liepą pasitraukė į pensiją. V. Plotkinas praėjusių metų balandį į užtarnautą poilsį išėjo tik po didžiulio skandalo.

Nedaug trūko, kad nuo 1978 metų vidaus reikalų sistemoje dirbęs ir aštuonerius metus uostamiesčio VPK ONTT vadovavęs pareigūnas iš darbo būtų atleistas. Jis išsigelbėjo tik aukščiausių tuomečių Policijos departamento vadovų dėka.

Pernai kovo viduryje Policijos departamento Vidaus tyrimų valdybos pareigūnai baigė tarnybinį patikrinimą, jo išvados sukėlė tikrą šoką Klaipėdos policijoje. Už pareigūno vardo diskreditavimą iš darbo atleisti trys uostamiesčio VPK ONTT vyresnieji tyrėjai.

Toks pats likimas turėjo ištikti ir jų veiksmus netinkamai kontroliavusį vadą – vyresnįjį komisarą V. Plotkiną. Tačiau jis darbą išsaugojo ir buvo pažemintas tik pareigomis.

Darius Čiužauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų