REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Baltarusijos valdžia vis garsiau deklaruoja siekius suartėti su ES, eiliniai šios valstybės pareigūnai su svetimšaliais elgiasi kaip kokie reketininkai. Bent jau taip mano Vilniaus rajone gyvenantis Igoris Sinkevičius, iš kurio kaimynės šalies muitininkai neaišku už ką reikalauja 10 tūkst. eurų, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Sūnėnas įklampino dėdę

Muitininkų nemalonę I.Sinkevičius užsitraukė ne dėl savo kaltės. Tačiau pinigų pareigūnai reikalauja iš jo. Nepaisydami teismo, kuris pripažino, kad vyras - nekaltas, verdikto.

REKLAMA

I.Sinkevičius - dažnas svečias Baltarusijoje. Čia, Voronovo mieste, gyvena jo žmona ir sūnėnas.

Šių metų kovą vyras vėl vyko į Baltarusiją. Atvažiavo savo automobiliu „Ford Explorer“ su lietuviškais valstybiniais numeriais.  Mašiną laikė žmonos namų kieme.

Gegužės pabaigoje I.Sinkevičius išvažiavo į Lietuvą kitu automobiliu.  Tada sūnėnas, žinojęs, kur dėdė laiko „Ford Explorer“ raktelius ir dokumentus, be jo žinios ir leidimo nutarė pasivažinėti. Važinėjosi neilgai: automobilį su lietuviškais numeriais sustabdė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Muitininkai mašiną konfiskavo ir apkaltino I.Sinkevičių administraciniu pažeidimu. Už tai kad jis, ne Baltarusijos pilietis, leido šios šalies piliečiui naudotis kitoje valstybėje registruota mašina, kuri įvežta į šalį to paties ne Baltarusijos piliečio.

Teisme šventė pergalę

Administracinė byla pateko į teismą. Jame I.Sinkevičius aiškino mašiną į Baltarusiją įvežęs tik tam, kad ja naudotųsi pats. Jis žinojo ir suprato, jog automobilio su lietuviškais numeriais niekas kitas negali vairuoti, to daryti neleido ir sūnėnui. Sūnėnas teisme patvirtino, kad „Ford Explorer“ pasiėmė be dėdės žinios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas pripažino, kad I.Sinkevičius kaltas. Nes turėjo pasirūpinti, jog automobiliu niekas kitas, be jo, nepasinaudotų, - tačiau to nepadarė.

Vis dėlto, kaip rašoma sprendime, atsižvelgiant į pažeidimo aplinkybes daroma išvada, kad I.Sinkevičiaus pažeidimas - mažareikšmis, todėl vyrą galima atleisti nuo atsakomybės. Teismas taip pat nurodė, kad mašina turi būti grąžinta savininkui.

Verdiktas buvo išsiųstas ir muitininkams, sulaikiusiems I.Sinkevičiaus automobilį. Vyras neabejojo, kad mašiną iškart atgaus, tačiau muitininkai, pasirodo, neketino taip lengvai nusileisti.



Mašinos jau „nebėra“?

REKLAMA

Pareigūnai atsiuntė raštą, kuriame teigiama, kad mašinos savininkas privalo sumokėti mokesčius. Jie privalomi tuomet, kai svetimšalis, įvežęs į Baltarusiją kitoje valstybėje registruotą mašiną, leidžia naudotis ja vietiniam gyventojui.

Muitininkai suskaičiavo ir mokestį už „Ford Explorer“ saugojimo laiką bei atsiuntė I.Sinkevičiui sąskaitėlę: sumokate 27 mln. Baltarusijos rublių (apie 10 tūkst. eurų - red. past.) - grąžiname automobilį.  Juokingiausia, kad ši suma gerokai viršija 1991 m. pagamintos mašinos vertę.

REKLAMA

 „Niekaip nesugebėjau įrodyti, jog jie negali remtis faktu, kad perdaviau mašiną savo sūnėnui, nes teismas mane dėl to išteisino. Kalbėjausi su sprendimą priėmusia teisėja - ji tvirtino irgi nesuprantanti, kodėl muitininkai negrąžina mašinos, nors privalo ją grąžinti“, - piktinosi I.Sinkevičius.

Vyras spėja: galbūt muitininkai pyksta, kad nespėjo apskųsti teismo sprendimo? „Arba kažkam iš jų patiko mano mašina - galbūt pagal dokumentus ji jau seniai, nelaukiant verdikto, yra konfiskuota ir perduota valstybei“, - ironizavo I.Sinkevičius.

Komentaras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Violeta GAIŽAUSKAITĖ, Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė:

Be žmogaus kreipimosi, žinoma, Lietuvos ambasada Baltarusijoje negali nieko padaryti. Bet kuris žmogus, kuriam kilo vienokių ar kitokių problemų užsienio valstybėje, gali kreiptis į toje šalyje esančią Lietuvos ambasadą pagalbos. Aišku, teismo sprendimų ir panašių dalykų paveikti negalime, bet žmogui bent jau bus paaiškinta, kokie tos šalies teisės aktai, suteikta informacija ir patarta, kaip reikėtų elgtis, ką būtų galima padaryti.

Tomas Beržinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų