• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje viešinčios Europos Parlamento (EP) santykių su Baltarusija delegacijos vadovas Jacekas Protasiewiczius (Jacekas Protasevičius) pastebi, kad jei Baltarusijos valdžia įgyvendins santykių su Europa gerinimo strategiją „žingsnis po žingsnio“, kito vizito, kuomet bus sprendžiama, ar Baltarusijai toliau taikyti sankcijas, delegacija galėtų vykti ir į Minską.

REKLAMA
REKLAMA

„Turėsime dar bent vieną susitikimą kovo mėnesį, jis gali vykti Briuselyje, Vilniuje, Varšuvoje, Kijeve ar net Minske. Minskas taip pat gali būti, jei procesai vystysis gerai ir mes galėsime įvertinti, ar yra realus pagerėjimas, ar yra valia daryti pakeitimus Baudžiamajame kodekse ar rinkimų įstatymuose. Viena iš trijų sąlygų - žiniasklaidos teisės pakeitimai - turi būti įvedami nuo vasario, tuomet kovą jau turėtų būti taikomi praktiškai“, - BNS sakė J.Protasiewiczius.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad Europos Sąjunga, spalio viduryje šešiems mėnesiams suspendavusi Baltarusijai taikytas sankcijas, pagal kurias šios šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka ir kiti šalies pareigūnai negalėjo vykti į Bendriją, iki balandžio tikisi pokyčių ne tik Baltarusijos teisinėje sistemoje, bet praktikoje.

„Jokių naujų politinių kalinių Baltarusijoje, (...) laisvė leisti ir platinti nepriklausomus laikraščius, taip pat geresnės sąlygos registruoti nevyriausybines organizacijas ir naujas politines partijas ir geresnės sąlygos joms egzistuoti ir veikti“, - savo viziją pateikė J.Protasiewiczius.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į BNS klausimus Vilniuje viešintis europarlamentaras sakė, kad ES sankcijų Baltarusijai turėjo atsisakyti anksčiau, dar prieš rugsėjo pabaigoje vykusius parlamento rinkimus, nes tai buvęs šansas gerokai paspartinti ES ir Baltarusijos suartėjimą.

„Sprendimas suspenduoti sankcijas buvo netgi pavėluotas atsakas į Minsko sprendimą paleisti politinius kalinius. Per diplomatines derybas sutarta tarp ES ir Baltarusijos santykius plėtoti žingsnis po žingsnio. Pirmas žingsnis, kurio pareikalavo ES, buvo paleisti politinius kalinius, įskaitant Aleksandrą Kozuliną (opozicijos lyderį, buvusį kandidatą į prezidentus - BNS), ir sprendimas buvo padarytas. Jei ES sprendimas atsisakyti sankcijų būtų priimtas prieš Baltarusijos parlamento rinkimus, rinkimai būtų vykę jau kaip kitas žingsnis, kitame derybų lygyje“, - aiškino EP santykių su Baltarusija delegacijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu vienas iš Baltarusijos opozicijos veikėjų Vincukas Večorka po susitikimo su EP atstovais BNS sakė, kad „pagal tam tikrus kriterijus pastarųjų rinkimų kampanija buvo dar blogesnė nei ankstesnės parlamento ir prezidento rinkimų kampanijos“ ir pažymėjo besitikintis, kad tikriems pokyčiams Baltarusijos visuomenę opozicijai pavyks sutelkti prieš prezidento rinkimus.

„Leiskite man pridėti savo asmeninę poziciją, kad kai kurios viltys prieš šiuos parlamento rinkimus buvo pervertintos - tai buvo dėl to, kad Baltarusijos visuomenė supranta, kad tikroji įtaka yra prezidento rankose, parlamentas, deja, turi tik mažumą įtakos, ir dėl to Baltarusijos visuomenė mobilizuojasi pokyčiams per prezidento rinkimus“, - sakė V.Večorka.

REKLAMA

Vilniuje nuo pirmadienio tris dienas viešinti EP santykių su Baltarusija delegacija susitikimuose su Baltarusijos opozicija, Lietuvos politikais ir visuomenininkais aptaria ES politikos Baltarusijos atžvilgiu pokyčius po rugsėjo pabaigoje vykusių Baltarusijos parlamento rinkimų.

1994 m. įkurta EP delegacija ryšiams su Baltarusija šiuo metu nepalaiko oficialių santykių su Baltarusijos parlamentu ar Vyriausybe, tačiau veda aktyvų dialogą su Baltarusijos opozicija, nevyriausybinėmis organizacijomis ir pilietine visuomene.  Delegacija reguliariai vertina politinę ir ekonominę padėtį Baltarusijoje, teikia rekomendacijas ES Tarybai ir Komisijai dėl veiksmų gerinant demokratijos ir žmogaus teisių padėtį šioje šalyje.

REKLAMA

Baltarusijos opozicinėms partijoms per paskutinį rugsėjo savaitgalį vykusius rinkimus, kurie buvo laikomi šios šalies demokratijos išbandymu, nepavyko laimėti nė vienos vietos parlamente. Visos 110 vietų atiteko autokratinio prezidento Aleksandro Lukašenkos šalininkams. Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) paskelbė, kad Baltarusijoje vykę parlamento rinkimai neatitiko Vakarų standartų.

Tačiau spalio viduryje ES sutiko šešiems mėnesiams sustabdyti draudimą atvykti į Bendriją Baltarusijos prezidentui A.Lukašenkai ir kitiems šios šalies pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Protasiewicziaus žiniomis, A.Lukašenka atsivėrusiomis sienomis turėtų pasinaudoti lapkritį, kuomet jis planuoja aplankyti Londoną.

Po tarptautinių normų neatitikusių prezidento rinkimų 2006 metais 41 Baltarusijos veikėjui, tarp jų - prezidentui buvo uždrausta įvažiuoti į ES. Be to, buvo įšaldytos jų sąskaitos Bendrijos šalių bankuose.

Baltarusijos pareigūnų sąskaitos ES bankuose kol kas lieka įšaldytos.

Minsko ir Briuselio santykiai šiek tiek atšilo nuo rugpjūčio, kai Baltarusija paleido mažiausiai tris politiniais kaliniais laikomus asmenis ir nepripažino separatistinių Gruzijos regionų nepriklausomybės, kaip pageidavo Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų