REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikos apžvalgininkas Vygantas Vareikis sekmadienį išrinktą Seimą vadina neabejotinai geresniu už kadenciją baigiantį parlamentą. Jis pabrėžia, kad rinkimus laimėjo ne tik daugiausia mandatų gavusi partija, bet ir tam tikros vertybės, ypač liberalios, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjus, kas sudarys būsimą Seimą, kai kurie politologai pesimistiškai įvertino besiformuojančią centro-dešinės koaliciją iš keturių partijų: jų nuomone, ši koalicija gyvuos trumpai, iki prezidento rinkimų kitų metų vasarą. Tačiau humanitarinių mokslų daktaras, politikos apžvalgininkas Vygantas Vareikis lipdomai valdančiajai daugumai neskuba giedoti rekviem. „Kalbėti apie trumpalaikę ar ilgalaikę koaliciją, kai dar nesuformuota Vyriausybė, gana sudėtinga“, - įspėjo V.Vareikis.

REKLAMA

Simpatiška valdžia?

Jo žodžiais, palei daugiausia mandatų iškovojusių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) stuburą lipdomą koaliciją vienys programiniai panašumai. „Tiek ši partija, tiek abi liberalios partijos yra daug kuo panašios, turi patriotinių lūkesčių, vertybinių nuostatų, išskyrus nebent Artūro Zuoko asmenį. Iš esmės ši koalicija būtų simpatiškesnė už dabartinę“, - dėstė apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek daugiau klausimų nei liberalcentristų lyderis jam kelia į koaliciją kviečiama Tautos prisikėlimo partija (TPP). „Juk ji neturi programos, be pirmininko Arūno Valinsko, daugiau neturi žmonių“, - sakė V.Vareikis.

Jis negiria būsimų parlamentarų, atėjusių pagal šios partijos sąrašą ir spaudoje jau pramintų dainorėliais, bet neskuba jų ir teisti. „Negalėčiau nurašyti tokio žmogaus kaip Saulius Stoma. Tik, mano nuomone, ketverių metų jis šioje „prisikėlėlių“ partijoje neišbus. Žinoma, kitų partijos atstovų bendras išsilavinimas nestulbina: valstybės valdymo supratimas skiriasi nuo aktorinių gebėjimų. Beje, būsimo Seimo narę Astą Baukutę pats kadaise mokiau. Taip, ji pasižymėjimo impulsyviu charakteriu - tipiška menininkė. Bet ar aktorė suvoks strateginius valstybės uždavinius, biudžeto svarstymo vingrybes?“ - abejojo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne mažesnė įdomybė nei partijų panašumai ir skirtumai V.Vareikiui atrodo būsimos derybos dėl postų, o jos tikriausiai bus nelengvos. „TS-LKD gali priklausyti užsienio reikalų, krašto apsaugos, finansų ir ūkio ministrų portfeliai. Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) gali pasiūlyti stiprų kandidatą į vidaus reikalų ministro postą Raimundą Šukį. Galbūt ji norės Kultūros ministerijos, nes Guggenheimo-Ermitažo muziejaus projektas susijęs būtent su šia partija. Liberalų sąjūdis, niekad nebuvęs valdžioje, irgi turi asmenybių, o TPP taiko į Teisingumo ministeriją“, - vardijo V.Vareikis.

REKLAMA

Apžvalgininkas atkreipė dėmesį, kad liberalcentristai turi nemažą norą būti ir likti valdžioje, Liberalų sąjūdis irgi jos pasiilgo. „O konservatoriai tiesiog privalo eiti į valdžią. Antraip niekas jų tikrai nesuprastų“, - sakė V.Vareikis.



„Tvarkiečiai“ - jau praeitis

V.Vareikio vertinimu, valdančiąją daugumą iš kitų „armijų likučių“ galėtų bandyti burti ir antrąją vietą užėmę socialdemokratai. „Tačiau to neužtenka normaliai daugumai sudaryti. Jeigu jie bandytų patraukti į savo pusę „Tvarką ir teisingumą“, tai reikštų pasirašyti mirties nuosprendį, nes Rolando Pakso ateitis liko praeityje - būtent tai parodė šie rinkimai. Pats esu susidūręs su šios partijos žmonėmis, ir man vis kildavo klausimas: iš kur jie tokių surinko?“ - svarstė V.Vareikis. Todėl jis lengviau atsiduso, kad ši partija negavo planuotų balsų, kad barjero neperkopė nei Naujoji sąjunga, nei valstiečiai liaudininkai. „Tai tikras apsivalymas“, - pridūrė politologas.

REKLAMA

V.Vareikiui nenuostabu, kodėl socialdemokratų patriarchas Algirdas Brazauskas nuoširdžiai kalba apie savo partijos pasitraukimą į opoziciją. „Ypač dabar, krizės laikotarpiu, kai pinigėlių jie negalėtų dalyti į kairę ir dešinę. Bet tikriausiai socialdemokratai turi tam tikrų finansinių įsipareigojimų, todėl gali pakariauti iki galo. Galima tikėtis ir „vaivorykštės“, ir keisčiausių koalicijų, kad likę valdžioje užbaigtų tam tikrus projektus“, - kalbėjo V.Vareikis.

Kaip vieną iš tokių „projektų“ jis paminėjo energetikos bendrovę „Leo LT“, kurios vadovybė buvo pakeista prieš pat rinkimų pabaigą. „Juk visa, ką darė valdantieji - tai suko ir suko projektus. Pavyzdžiui, kad ir Valdovų rūmai“, - teigė V.Vareikis.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų