REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visoms į valdžią atėjusioms politinėms jėgoms būdingi standartiniai užmojai, sako VDU profesorius politologas Algis Krupavičius, aptardamas naujai besiformuojančios centro dešinės koalicijos siekius.

REKLAMA
REKLAMA



Išankstinius ketinimus į Seimo pirmininko postą paskirti Tautos prisikėlimo partijos atstovą Arūną Valinską jis vadina keistu sprendimu, o socialdemokratų lyderio Gedimino Kirkilo pasisakymus, esą centro dešinės koalicija bus trumpalaikė, - elementaria rinkimine reakcija.

REKLAMA

Komentuodamas besiformuojančios centro dešinės koalicijos perspektyvas, A. Krupavičius sako, kad trys jos partnerės – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų ir centro sąjunga bei Liberalų sąjūdis pasižymi tuo, jog jų politika yra gana aiški ir prognozuojama, o Tautos prisikėlimo partiją jis vadina mįsle dėl vis dar neaiškios jos politinės orientacijos. „Seimo nario mandatus gauna žinomi kandidatai, bet kokiai politinei linijai atstovauja ši partija, nėra aišku; ir po antrojo rinkimų rato nepaaiškėjo“, - sako politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidoje buvo plačiai skelbiama, kad, išankstiniais vertinimais, Seimo pirmininko postas turėtų atitekti Tautos prisikėlimo partijos atstovui Arūnui Valinskui. Pasak A. Krupavičiaus, toks sprendimas atrodo gana keistas, nes Tautos prisikėlimo partijos lyderis politikoje yra naujokas.

Antrąją vietą Seimo rinkimuose užėmusios Lietuvos socialdemokratų partijos vadovas premjeras Gediminas Kirkilas prognozavo, jog dėl skirtingų požiūrių į daugelį klausimų keturių partijų centro dešinės koalicija bus neilgaamžė.  „Aš matau, kad dabartinė besiformuojanti koalicija nėra itin stabili, mano požiūriu, ir gana greitai išsiskirs jų nuomonės daugeliu klausimų. (...) Dabar susitarti labai lengva, kol nesitariama dėl konkrečių dalykų, dėl programinių nuostatų, kai kurios partijos apskritai neturi programų, neaišku, kokių pozicijų imsis. Dėl pozicijų Seime ir Vyriausybėje daug bus klausimų“, - šiandien sakė G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



A. Krupavičius (xxiamžius.lt nuotr.)


A. Krupavičiaus teigimu, tokie G. Kirkilo  pasisakymai tėra argumentais nepagrįsta rinkiminė reakcija. „Socialdemokratai bus didžiausia opozicijos partija, bet, matyt, teiginiai, kad besiformuojanti koalicija gyvuos neilgai, yra kol kas nepagrįsti jokiais argumentais“, - aiškina politologas.

Konservatorių lyderis A. Kubilius šiandien tvirtino, jog naujai susiformavusi koalicija sieks kelių esminių uždavinių įgyvendinimo: atlikti dabartinės situacijos auditą, inicijuoti antikrizinių veiksmų planą, imtis priemonių kovai su korupcija.

REKLAMA

A. Krupavičius sako, kad visoms į valdžią atėjusioms politinėms jėgoms yra būdingi standartiniai užmojai, tačiau jiems įgyvendinti paprastai neužtenka laiko. „Visos partijos, kurios ateina į valdžią, kelia gana standartinius uždavinius – situacijos auditas, revizijos ir t. t. Praktika yra tokia, kad laiko žiūrėti atgal nėra, ir Vyriausybė, ir parlamentas turi dirbti savo darbą, juo labiau kad dabartinėje situacijoje vyksta globalinė finansų ir ekonomikos krizė. Dėl to ilgai diskutuoti apie tai, kas buvo, nauja parlamento dauguma neturės laiko“, - teigia politologas.

REKLAMA

„Balsas.lt“ primena, kad daugiausiai vietų Seime iškovojusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija pirmadienį Seime pasirašė susitarimą dėl valdančiosios koalicijos formavimo su Tautos prisikėlimo partija, Liberalų ir centro sąjunga bei Liberalų sąjūdžiu.

Seimo rinkimų antrajame ture TS-LKD laimėjo 26 mandatus. Su 18 daugiamandatėje apygardoje gautų mandatų jie turės 44 vietas Seime. Tautos prisikėlimo partija, antrajame ture gavusi 3 mandatus, su daugiamandatėje gautomis vietomis turės 16 vietų Seime. Lietuvos liberalų sąjūdis gavo 6 mandatus, su 5 laimėtais daugiamandatėje jie turės 11 vietų Seime. Liberalų ir centro sąjunga, antrajame ture gavusi 3 mandatus, su daugiamandatėje gautais 5 turės 8 vietas Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų