REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje nuo pirmadienio tris dienas viešinti Europos Parlamento santykių su Baltarusija delegacija su šios šalies opozicija bei Lietuvos politikais ir visuomenininkais aptars padėtį po Baltarusijos parlamento rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA

ES politikos Baltarusijos atžvilgiu pokyčius po rugsėjo pabaigoje vykusių Baltarusijos parlamento rinkimų EP delegacija pirmadienį aptars su nevyriausybinių organizacijų, skatinančių demokratinius procesus Baltarusijoje, atstovais.

REKLAMA

Kaip pranešė EP informacijos biuras Lietuvoje, antradienį EP delegacija lankysis iš Minsko išvarytame Europos humanitariniame universitete ir susitiks su išeivijoje besimokančiais baltarusių studentais. Vėliau antradienį delegacijos nariai susitiks su Baltarusijos opozicijos lyderiu, buvusiu kandidatu į prezidentus Aleksandru Kozulinu ir kitais opozicijos atstovais.

Vilniuje antradienį europarlamentarai taip pat susitiks su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Justinu Karosu ir Europos reikalų komiteto pirmininku Andriumi Kubiliumi. Trečiadienį numatytas susitikimas su Baltarusijos ambasados Lietuvoje diplomatais.

REKLAMA
REKLAMA

Į Vilnių atvykstančią delegaciją sudarys delegacijos pirmininkas Jacek Protasiewicz (Jacekas Pretasevičius), europarlamentarai Laima Liucija Andrikienė, Justas Vincas Paleckis, Eugenijus Gentvilas ir Robertas Fiore.

1994 m. įkurta EP delegacija ryšiams su Baltarusija šiuo metu nepalaiko oficialių santykių su Baltarusijos parlamentu ar vyriausybe, tačiau veda aktyvų ir glaudų dialogą su Baltarusijos opozicija, nevyriausybinėmis organizacijomis ir pilietine visuomene. Delegacija reguliariai vertina politinę ir ekonominę padėtį Baltarusijoje, teikia rekomendacijas ES Tarybai ir Komisijai dėl veiksmų gerinant demokratijos ir žmogaus teisių padėtį šioje šalyje.

Baltarusijos opozicinėms partijoms per paskutinį rugsėjo savaitgalį vykusius rinkimus, kurie buvo laikomi šios šalies demokratijos išbandymu, nepavyko laimėti nė vienos vietos parlamente. Visos 110 vietų atiteko autokratinio prezidento Aleksandro Lukašenkos šalininkams. Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) paskelbė, kad Baltarusijoje vykę parlamento rinkimai neatitiko Vakarų standartų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų