REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar žiniasklaidoje paskelbtą informaciją, kad nacionalinę energetiką valdanti bendrovė „Leo.LT“ ketina investuoti į vėjo energetiką, Lietuvos vėjo energetikų asociacijos direktorius Aleksandras Paulauskas vertina dvejopai. Jis įžvelgia ir galimybę panaikinti plėtrą stabdančius barjerus, ir galimą siekį monopolizuoti potencialiai konkuruojantį energijos gamintojų segmentą.

REKLAMA
REKLAMA

Apie ketinimus plėtoti vėjo energetiką vakar paskelbė ir po kelių valandų atsistatydino „Leo.lt“ valdybos pirmininkas Rymantas Juozaitis. „Artimiausiu metu išgirsite, kad „Leo LT“ investuoja į vėjo jėgaines“, – antradienį sakė R. Juozaitis.

REKLAMA

Jis patikslino, jog „kalbame apie mažesnes nei 200 megavatų galingumo elektrines“. R. Juozaičio teigimu, „Leo LT“ domina ir kiti atsinaujinantys energijos šaltiniai.

Egzistuojanti „skatinimo programa“ – stabdo?

Lietuvos vėjo energetikų asociacijos direktorius A. Paulauskas trečiadienį portalui „Balsas.lt“ pusiau juokais, pusiau rimtai sakė, kad R. Juozaičio atsistatydinimas gali būti susijęs ir su išsakytais ketinimais imtis vėjo energetikos rinkos. „Nežinau, ar gali būti šie įvykiai susiję, bet svarstyti galima visaip. Sutapimas bet kuriuo atveju įdomus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Paulausko, stambaus investuotojo atėjimas galėtų pralaužti kelius vėjo energetikai. „Dabar egzistuojanti vėjo energetikos skatinimo programa realybėje yra stabdymo programa. Juk pasistačius vėjo malūną reikia susimokėti „Lietuvos energijai“ apie dešimt milijonų litų, kad prisijungtum prie sistemos“, - piktinosi direktorius.

A. Paulauskas pabrėžė, kad Lietuvos vėjo energetikams itin aktuali energetinė jungtis su Švedija. „Ypač jungtis reikalinga jūriniams vėjo energetikos projektams. Be jos daugelio tokių projektų plėtra neįmanoma. Tiesa, kol kas švedai iš savo pusės gudriai prijungti 1000 MW, iš Lietuvos pusės neprijungiant nieko, tačiau gal „Leo LT“ šnekantis su jais įvyko kokių postūmių? Tiesa, kol kas neaišku – ar kalbėdamas apie 200 megavatų galingumo elektrines R. Juozaitis turėjo omenyje sausumos ar jūros jėgaines. Turime per mažai informacijos“, - sakė vėjininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nori, ir bijo

Kalbėdamas apie galimą bendradarbiavimą A. Paulauskas sakė matąs didelę jo naudą visai valstybei. „Naują atominę elektrinę pasistatysime kokiais 2021 metais, senąją uždarom netrukus. Iš kažko reiks dengti energijos deficitą ir vienas iš resursų – atsinaujinantys šaltiniai, tarp jų – vėjas.

Kartu A. Paulauskas pažymėjo, jog įžvelgia „Leo.LT“ ketinimuose ir tam tikrų pavojų. „Nėra jokių garantijų, kad toks monopolininkas nepamėgins monopolizuoti ir šios srities, juk kapitalą turi didelį ir potencialių konkurentų jam nelabai reikia. Tai vėl pakenktų energijos vartotojams“, - nuogąstavo vėjininkas.

REKLAMA

..........

Vėjo energetikų asociacijos interneto svetainė pateikia tokią statistiką apie vėjo jėgainių pajėgumus:

2007 metais įrengti nauji galingumai - 2.75 MW, 2007 metais įrengtų vėjo elektrinių skaičius – 5, 2007 metais panaikinti galingumai - 5.4 MW,  2007 metais išmontuotų vėjo elektrinių skaičius – 6. Iš viso vėjo energetikos galingumas 2007-12-31 – 52.3 MW.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų