REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais „Gazprom“ grynasis pelnas pasieks 30 mlrd. dolerių, o trečdalis šalies gyventojų taps skurdžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Duodamas interviu televizijos žinių laidai Rusijos valstybinio dujų giganto „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris sakė: „Mūsų metinio pelno sumą nusakantys skaičiai - tiesiog astronominiai. Galiu pranešti, kad suvedus šių metų rezultatus mūsų pajamos sieks apie 100 mlrd. dolerių, o grynasis pelnas sudarys maždaug 30 mlrd. dolerių.“

REKLAMA

„Gazprom“ dirbs Aliaskoje

A.Mileris taip pat pasigyrė, kad koncernui siūloma pradėti geologinę žvalgybą Aliaskos šelfe. „Jau artimiausiu metu įvyks naujas derybų raundas ir bus aptarta, ką mums gali pasiūlyti mūsų kolegos amerikiečiai“, - aiškino „Gazprom“ vadovas ir pridūrė, kad iš tiesų yra kalbama apie Čukotkos jūrą.

A.Milleris aiškino, kad Aliaskoje gamtinės sąlygos panašios į esančias Rusijos šiaurėje, todėl tame regione įgyta „Gazprom“ patirtis bus naudinga abiem pusėms. Šiuo metu Aliaskoje jau dirba trys kompanijos - „Exxon Mobil“, BP ir „ConocoPhillips“, jos turi interesų ir Rusijoje. Rusijos dujų milžino vadovas gyrėsi, kad nuolat su jomis palaiko ryšius, todėl jos jam gerai pažįstamos. „Visiškai logiška, kad Aliaskos šelfas ir numatyti Aliaskoje projektai tampa mūsų bendrų ketinimų objektu“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

20 mln. skurdžių

Tuo tarpu prasidėjus krizei paaiškėjo, kad jau dabar trečdalis Rusijos gyventojų atsidūrė žemiau skurdo ribos, nors premjeras Vladimiras Putinas labai mėgsta kalbėti apie valstybės dedamas pastangas rūpintis žmonių gerove. Neregėtą skurdo mąstą pripažino net Rusijos dūmos Federacijos tarybos pirmininkas Sergejus Mironovas. Pernai Rusijoje, kai dar nebuvo prasidėjusi krizė, žemiau skurdo ribos gyveno 18,9 mln rusų (13,4 proc. visų gyventojų), nes jų gaunamos pajamos vienam žmogui buvo mažesnės už pragyvenimo minimumą. Atskiruose Rusijos regionuose tas minimumas skirtingas: Maskvoje jis sudaro 6659 rublius (670 litų), Tambove - 3347 rublius (335 litus), o Čukotkoje - 9965 rublius ( 990 litų) vienam žmogui (šalies vidurkis - 4-6 tūkst. rublių). Mažiau už šią sumą Rusijoje turi pragyventi 42-45 mln. rusų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaunančiai rekordiškai didelį pelną už parduodamas dujas ir naftą, Rusijos valdžiai iš tiesų kiek pavyko padidinti gyventojų pajamas. Tai buvo nuolat pabrėžiama, nes Vladimirui Putinui daug maloniau buvo girdėti apie socialines permainas nei apie vyraujantį skurdą. Tačiau valdžia nenorėjo prisiminti neįtikėtinai didelio gyventojų pajamų skirtumo. 2000 metais skirtumas tarp 10 proc. daugiausia ir 10 proc. mažiausiai uždirbančių Rusijos gyventojų sudarė 13,9 karto, o jau pernai - 16,7 karto. Nepriklausomų ekspertų teigimu, šis skirtumas yra dar didesnis - 25 kartai.

Be to, pradėjus didėti maisto kainoms, padidėjus gyvenamųjų namų išlaikymo tarifams, pabrangus transporto ir ryšių paslaugoms, realios rusų pajamos smarkiai sumažėjo. Labiausiai tą pajuto pensininkai ir biudžetinių įstaigų darbuotojai. Nors pensijos ir padidintos 10 proc., infliacija per šiuos metus padidės 15 proc. Pasaulinėje rinkoje kritus naftos kainoms jau dabar aišku, kad biudžetinių įstaigų darbuotojams bus iš ko mokėti atlyginimus tik metus arba dvejus. Jei krizė užsitęs 5 metus, sukauptos lėšos išseks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų