REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) įrodžiusi, kad Lietuvos teismai nepagrįstai ilgai sprendė jos bylą, Aldona Baškienė tvirtina, jog Lietuva turi atlyginti patirtą turtinę žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas antradienį ėmėsi nagrinėti civilinę bylą, kurioje A.Baškienė reikalauja iš valstybės priteisti per 230 tūkst. litų.

REKLAMA

Teismo posėdyje A.Baškienė teigė mananti, kad ji patyrė žalą dėl Lietuvos institucijų „neveiklumo, nekompetentingumo ir tyčinio jos asmeniui priešiškumo“.

Ieškovės advokatas Tomas Jaugelavičius sakė, kad valstybė neįvykdė pareigos išspręsti ginčo tarp A.Baškienės ir dviejų bendrovių, kurių akcininkė ji buvo, direktorių ir nesudarė sąlygų pareikšti ieškinio dėl jai priklausančių akcijų vertę atitinkančios pinigų sumos.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybę atstovavęs Teisingumo ministerijos vyriausiasis specialistas Ramūnas Valatka pripažino, kad bylų nagrinėjimas užtruko per ilgai ir „pareigūnai ne viską padarė“.

„EŽTT konstatavo, kad pažeisti Europos Žmogaus Teisių konvencijos straipsniai dėl veiksmingos teisės į teismą buvimo ir dėl pernelyg ilgos proceso trukmės. To mes negalime paneigti ir tai būtų nei taktiška, nei protinga“, – teisme antradienį kalbėjo atsakovo atstovas.

2007 metų gruodžio mėnesį EŽTT nusprendė, kad Lietuva pažeidė Europos Žmogaus Teisių Konvencijos nuostatus dėl veiksmingos teisės į teismą ir tinkamos bylos nagrinėjimo trukmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išnagrinėjęs pareiškėjos skundą iš esmės, EŽTT nutarė, kad buvo pažeista A.Baškienės teisė kreiptis į teismą ir teisė į teisingą bylos nagrinėjimą per „įmanomai trumpiausią laiką“, nes nuo ieškinio pateikimo civilinio proceso tvarka iki baudžiamosios bylos išnagrinėjimo praėjo beveik 7 metai ir 5 mėnesiai.

A.Baškienei EŽTT už tai skyrė 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, nors pareiškėja prašė skirti per 524 tūkst. eurų turtinei ir 231 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Teismų maratonas prasidėjo, kai 1995 m. Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimi buvo sudaryta taikos sutartis tarp ieškovės ir Petro Baškio dėl santuokoje įgyto turto padalijimo. Sutartimi A.Baškienei atiteko dalis dviejų bendrovių, priklausančių sutuoktiniui, akcijų.

REKLAMA

Po sutarties sudarymo moteris kreipėsi į bendroves, prašydama užregistruoti ją akcininke, tačiau tai nebuvo padaryta.

Galiausiai moteris sužinojo, kad vienos iš bendrovių turtas yra perleidžiamas be akcininkų žinios. Remdamasi tuo, ieškovė kreipėsi į Šiaulių miesto apylinkės teismą, reiklaudama, kad jai būtų priteista turima bendrovės akcijų vertė.

1996 m. rugsėjį Šiaulių miesto apylinkės teismas surinko nusikaltimų, kuriuos tariamai padarė bendrovės direktorius ir vyriausiasis buhalteris, įrodymus. Jie buvo įtariami svetimo turto iššvaistymu ir sukčiavimu. A.Baškienės civilinis ieškinys buvo perduotas nagrinėti baudžiamojoje byloje. Pareiškėja buvo pripažinta nukentėjusiąja šioje baudžiamojoje byloje bei civiline ieškove.

REKLAMA

2002 Šiaulių miesto apylinkės teismas nusprendė pareiškėją išbraukti iš civilinių ieškovų sąrašo. Teismas pabrėžė, kad pareiškėja nėra proceso dalyvė. Be to, teismas nusprendė, kad moteris praleido apskundimo terminą be svarbios priežasties. Tą pačią dieną A.Baškienė apskundė teismo sprendimą. 2002 m. liepą Šiaulių apygardos teismas patenkino pareiškėjos skundą ir pabrėžė, kad atsisakydami priimti A.Baškienės skundą teismai nepagrįstai apribojo jos teises. Byla buvo grąžinta nagrinėti iš naujo.

2003 m. sausio 3 d. Šiaulių miesto apylinkės teismas priėmė nuosprendį, pripažindamas teisiamuosius kaltais dėl dokumentų klastojimo ir aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu nuosprendžiu teismas nusprendė pareiškėjos civilinį ieškinį palikti nenagrinėtą, nes A.Baškienė nelaikytina nukentėjusiąja ir civiline ieškove. Moteris pateikė apeliacinį skundą.

2003 m. kovą Šiaulių apygardos teismas atmetė pareiškėjos apeliacinį skundą. Teismas taip pat pažymėjo, kad bylos nagrinėjimas buvo nepagrįstai ilgas, tačiau, konstatavęs pažeidimą, nusprendė, kad "esamo proceso įstatymo pažeidimo pašalinti šioje bylos nagrinėjimo stadijoje negali".

Perėjusi pirmosios instancijos ir apeliacinės instancijos teismus, A.Baškienės byla pasiekė LAT. Teismas kasacinį skundą atmetė. Tuomet A.Baškienė apskundė Lietuvą EŽTT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų