REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia visada teisi. Netgi jei paaiškėja, kad ji galbūt padarė ką nors neteisėto, valdžia vis tiek teisi. Kaltas paprastas žmogus. Net ir tuomet, jei jis darė viską, ką ta valdžia liepė, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Į tokią situaciją teigia pakliuvęs rokiškėnas Bernardas Trimonis. Savo kaimo turizmo sodyboje pastatęs pirtelę, kurią jam dabar liepia nugriauti. Savo lėšomis. O valdžiai, išdavusiai visus reikiamus leidimus, aišku, nieko nebus.

REKLAMA

Gavo visus leidimus

B.Trimoniui priklausanti kaimo turizmo sodyba - vaizdingoje Sartų ežero pakrantėje, Bradesių kaime, Sartų regioninio parko teritorijoje. Beveik du hektarus žemės šioje vietoje vyras nusipirko prieš aštuonerius metus.

Iki tol čia vykdavo įvairūs sąskrydžiai ir pan. Pradėjęs tvarkytis rokiškėnas išvežė kelis sunkvežimius butelių ir kitokių šiukšlių.  Galiausiai ėmėsi statybų.

Tačiau prieš pradėdamas darbus vyras kreipėsi į rajono bei apskrities valdžios atstovus, aplinkosaugininkus, kitas valdiškas institucijas. Informavo, kad ketina statyti tą ir aną. Gavęs visus reikiamus leidimus, įregistravęs prieškariu stovėjusios pirties pamatus, atlikęs detalųjį planą bei kitus formalumus, B.Trimonis ėmėsi darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Dar 2000-ųjų spalį statybas patikrinę Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Rokiškio rajono agentūros pareigūnai jokių pažeidimų nenustatė. Išskyrus du be leidimo nukirstus medelius ir keletą kitų smulkmenų.

Už tai verslininkui buvo surašytas administracinis protokolas, skirta 225 litų bauda, ją pastarasis be jokių atsikalbinėjimų sumokėjo. Ir tęsė statybas.

Pasakykite, ko dar reikia?

2001-aisiais statybomis susidomėjo vietos žurnalistai. Jie parengė reportažą, esą vyksta baisūs dalykai: regioniniame parke vykdomos savavališkos statybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į tai žaibiškai sureagavo Aplinkos ministerija. Pas B.Trimonį atbildėjo tuomečio ministro Henriko Žukausko įsakymu sudaryta speciali komisija. Surašė aktą, kad vykdomos savavališkos statybos. Dėl to buvo apkaltintas pats B.Trimonis ir keli leidimus išdavę aplinkosaugininkai.

B.Trimonis kreipėsi į Rokiškio apygardoje išrinktą Seimo narį Vytautą Saulį. Pasiskundė, kad dėl atskirų pareigūnų padarytų pažeidimų jam nebeleidžiama tęsti statybų.

„Manau, kad viešojo administravimo subjektai, valstybės ir savivaldybių pareigūnai privalo teikti piliečiams objektyvią ir išsamią informaciją, o už padarytas klaidas turi atsakyti bei jas ištaisyti patys“, - rašė rokiškėnas. Patikinęs, kad dokumentų, kurių pasigedo komisija, neturėjo, nes niekas jam nepaaiškino, kad tokių reikia.

REKLAMA

Rašte parlamentarui verslininkas paprašė pagaliau paaiškinti: kokias teisines procedūras jis privalo atlikti, jei nori pakeisti miško paskirties žemę į kitus naudmenis? Kokie pareigūnai bei kokius dokumentus turi parengti ir suderinti, kad būtų galima užbaigti sustabdytą pirties rekonstrukciją, ateityje statyti gyvenamąjį namą, ūkinius pastatus, iškasti šulinį, aptverti sodybą?

Apgaulinga ramybė

Raštas buvo persiųstas Seimo kontrolierių tarnybai. Šios atstovai nutarė, kad reikia „atkreipti aplinkos ministro dėmesį į trūkumus saugomų teritorijų tvarkymo srityje“. Numatyti priemones jiems ištaisyti, šalinti trūkumus sąlygojančias priežastis.

REKLAMA

Netrukus, suderinęs dokumentus su Panevėžio apskrities viršininko administracija, B.Trimonis gavo leidimą tęsti statybos darbus.  Apskrities viršininko įsakymu ir Rokiškio rajono savivaldybės sprendimu prie Sartų ežero buvo suformuoti du sklypai, vieno iš jų paskirtis buvo pakeista iš miškų ūkio į namų valdą.

B.Trimonis taip pat kreipėsi į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą, pranešė ketinantis statyti tvorą ežero pakrantėje. Gavo atsakymą su rekomendacijomis, kaip statyti geriausia.

„Neabejojau, kad dabar jau tikrai viskas teisėta, jau niekam niekas nebeužklius. Pasirodo, klydau“, - pasakojo rokiškėnas.

Pievą pavertė mišku

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus penkeriems metams jis staiga sužinojo, kad pažeidė viešąjį interesą. Bent jau taip tvirtina Panevėžio apygardos prokuratūra, Aplinkos ministerijos pavedimu suskatusi tą interesą ginti.

Prokurorai kreipėsi į teismą ir paprašė panaikinti prieš penkerius metus priimtus Panevėžio apskrities ir Rokiškio savivaldybės sprendimus. Nes jie esą neteisėti.

Pasak B.Trimonio, prokurorų rūstybę jis užsitraukę dėl žemėtvarkininkų kaltės. Mat šie, atkurdami nuosavybę, dokumentuose parašė, kad toje vietoje, kur buvo pieva, yra miškas. Parašė net neatvykę pažiūrėti, kaip yra iš tikrųjų.

REKLAMA

„Nors miško toje vietoje niekada nebuvo, - ir rajono valdžia, ir vietos gyventojai tai puikiai žino ir gali patvirtinti - tuo įsitikinti prokurorai nepanoro. Jie irgi net nebuvo atvažiavę apžiūrėti - tiesiog surašė ieškinį ir kreipėsi į teismą“, - piktinosi verslininkas.

Prokuratūros ieškinyje teigiama, kad atliekant detalųjį planą buvo pažeisti teisės aktai, todėl dabar, B.Trimoniui pastačius pirtelę ir dar kelis statinius, niokojamas miškas ir kraštovaizdis.

Nė vieno priekaišto

Savivaldybės atstovai atsiuntė teismui raštą, kad B.Trimonis nieko blogo nepadarė ir jo sodyba visiškai atitinka viešąjį interesą. Ji sutvarkyta, puoselėjama aplinka, užtikrintas gyventojų priėjimas prie ežero.  Seniūnijos, kurioje yra sodyba, bendruomenė teigiamai atsiliepia apie sodybos šeimininko veiklą.

REKLAMA

Prokuratūros veiksmai nustebino ne tik valdininkus. Raštą įvairioms institucijoms išsiuntinėję įvairių organizacijų atstovai ir eiliniai gyventojai teigia nesuprantantys, ko siekia prokurorai.

„B.Trimonio sodyba pasižymi kaip viena iš minimaliausiai apstatytų, bet su vertingomis medžio skulptūromis, akmenimis, gandralizdžiu, inkilų gausa, bičių aviliais, didele augalų įvairove, alpinariumu ir išlaikyta gamtos bei žmogaus harmonija“, - dėstoma rašte.

Jame taip pat pabrėžiama, kad B.Trimonio sodyba yra Lietuvos kaimo turizmo asociacijos narė. Kad jos savininkai nemokamai prisideda organizuojant įvairius renginius, suteikia jų dalyviams nakvynę ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Raštą pasirašė vietos bendruomenės pirmininkas, paprasti gyventojai, Lietuvai pagražinti draugijos atstovai, vietinės turizmo draugijos prezidentas, Rokiškio krašto muziejaus darbuotojai, vietinės mokyklos administracija, kitų organizacijų atstovai.

Teismas liepė griauti

Tačiau Panevėžio apygardos administraciniame teisme B.Trimoniui nepavyko įrodyti savo tiesos. Bei to, kad visas statybas atliko gavęs dokumentus, kurių reikalavo valdininkai ir aplinkosaugininkai. Kad pirties ir malkinės statybas suderino su visomis reikiamomis institucijomis, jog šie statiniai buvo pripažinti tinkamais naudoti ir įregistruoti.

REKLAMA

Nepavyko įrodyti ir to, kad dėl žemėtvarkininkų kaltės mišku buvo paversta pieva ir kad pats B.Trimonis dėl to nėra kaltas.

Teismas nutarė panaikinti Rokiškio savivaldybės ir Panevėžio apskrities viršininko administracijos leidimus, kitus aktus. B.Trimonis įpareigotas per tris mėnesius nugriauti pirtį, malkinę, šulinį ir tvorą. Teismo nuomone, jie atsirado valdininkams išdavus leidimus, kurie neatitiko įstatymo reikalavimų.

„Žodžiu, ėjau per visas instancijas, dariau viską, ką liepė, stačiau, bet, pasirodo, kad valdinininkai suklydo, o atsakyti turiu aš. Dabar turiu viską griauti, aišku, savo lėšomis ir pan. O kas man kompensuos patirtą žalą ir sugadintą sveikatą?“ - klausė B.Trimonis, per ilgus vaikščiojimo po valdiškas įstaigas metus susirgęs sunkia liga.

REKLAMA

Paskutinis šansas jam - aukštesnės instancijos teismas, kuriam dar galima apskųsti Panevėžio teisėjų sprendimą. Jei ir šįkart verdiktas rokiškėnui bus nepalankus, jam neliks nieko kito, tiktai nugriauti tai, ką pastatė, nors pastatė skrupulingai pildydamas valdžios institucijų reikalavimus.

Tomas Beržinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų