REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Reikalaujame panaikinti įstatymus, leidžiančius mus žudyti“, „Ar mes turime teisę užaugti sveiki?“, „Mes galime apsisaugoti tik patys - sveikatos apsaugos ministerija mūsų nesaugo“, - tokiais ir panašiais plakatais išreiškė savo požiūrį žmonės į be jų sutikimo pastatytą judriojo ryšio stotelę uostamiesčio Verpėjų gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Piketu gyventojai siekė atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį į būtinybę priimti naujus judriojo ryšio stotelių įrengimą reglamentuojančius įstatymus. Be to, piketas buvo nukreiptas prieš konkrečią ant kaimyno namo stogo styrančią anteną, kuriai iki šiol Visuomenės sveikatos centras nėra išdavęs higienos paso.

REKLAMA

Gyventojų teigimu, atsiradus antenai daugeliui jų ryškiai pablogėjusi sveikata. O atlikti elektromagnetinio srauto jų butuose tyrimai parodę kur kas didesnę spinduliuotę nei nustatyta oficialiai.

„Valdžia absoliučiai nieko nedaro, nusišalina nuo mūsų problemų, nors jos pareiga - tenkinti gyventojų interesus. Tokią valdžią reikia ignoruoti“, - piktinosi vienas iš piketo organizatorių Romanas Borisovas.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Saugos skyriaus specialistas Rimantas Giedraitis pikete nedalyvavo.

REKLAMA
REKLAMA

„Nematau prasmės, nes tai išpūstas dalykas. Jei žmonės tiki mitais, tai jų valia, bet praktika ir dokumentai rodo, kad stotelė nekenkia. Higienos normos reglamentuoja 10 mikrovatų kvadratiniame centimetre spinduliuotę, o ten išmatuojama tik 0,1“, - sakė jis „Vakarų ekspresui“.

Paklaustas, kaip stotelė gali veikti, jei jai neišduotas higienos pasas, valdininkas atsakė: „Yra parašyta, kad turi tą pasą turėti, bet nėra duotas terminas, iki kada jis turi būti išimamas. Bet jau teikiami dokumentai jam gauti.“

Piketuotojų nuomone, įstatymai neturi leisti statyti judriojo ryšio stotelių bendruomenės, kuri to nepageidauja, teritorijoje, nepaisant to, ar spinduliuotė „atitinka kokius parametrus, ar ne“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, judriojo ryšio stočių elektromagnetinės spinduliuotės daroma žala sveikatai rugsėjo mėnesį susirūpino ir Europos Parlamentas, remdamasis net 1500 mokslinių tyrimų apie šių bangų poveikį sveikatai duomenimis. Šie duomenys rodo, kad mobiliojo ryšio bangos kenkia labiau nei iki šiol manyta, ypač naujagimiams, vaikams, nėščiosioms. Esama duomenų, rodančių, kad jos gali sukelti smegenų vėžį. Todėl ruošiamas įstatymų, reglamentuojančių leidžiamas spinduliuotės normas, pakeitimas. Galimas daiktas, jog šios normos bus sugriežtintos.

Genovaitė Privedienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų