REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svajonių šalis Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) vis mažiau vilioja mūsų tautiečius. Šiemet tik 128 lietuvaičiai pasidavė vilionėms išvažiuoti į užatlantę pasinaudoję vadinamuoju bilietu į gyvenimą – žaliąja korta, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš penkerius metus žaliąsias kortas buvo laimėję per 2 tūkst. lietuvių, po metų tokių būta jau perpus mažiau. 2009 m. sėkmė žaliosios kortos loterijoje nusišypsojo beveik 300 lietuvaičių, tačiau norinčiųjų ja pasinaudoti buvo tik 128.

REKLAMA

Dar prieš keletą metų kokių tik gudrybių nesiimdavo lietuviai, kad tik patektų į amerikietiškąjį rojų: sudarydavo fiktyvias santuokas su žaliosios kortos laimėtojais, kurdavo nebūtas savo gyvenimo istorijas tikėdamiesi, kad naivūs amerikiečiai susidomės jų „žiniomis“ bei „patirtimi“ ir išskėstomis rankomis pasitiks juos kur nors Vašingtono, Niujorko ar saulėtojo Los Andželo oro uoste.

Žmogiškai tokias tautiečių pastangas galima buvo suprasti. Iš sovietinių gniaužtų ištrūkusioje Lietuvoje netrukus įsigalėjus netramdomam nusikalstamumui, banko griūtims ir nedarbui ne vienas ėmė mąstyti apie lengvesnį kelią – palikti šalį ir išbandyti savo laimę svetur.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet Vakarų Europos šalių durys užsienyje panorusiems apsigyventi mūsų tautiečiams buvo užtrenktos. Tik nedaugeliui pavyko ten apsistoti.

Tad vienintelis kelias į Vakarus buvo JAV žalioji korta. Tūkstančiai lietuvių pildė anketas, kad ją gautų, ir su nerimu laukė amerikiečių atsakymo. Laimėjusieji sunkiai tramdė juos užplūdusias emocijas ir krovė lagaminus. Amerikiečių atsakymo nesulaukusieji sielojosi ir laukė naujos galimybės, kada galima būtų užpildyti naują anketą.

Kas gi pasikeitė? Kodėl lietuviai nebesiveržia į Disneilendo ir „McDonald's“ tėvynę? Gal dėl to, kad gerai gyventi pradėjome? O gal dėl to, kad patriotais patapome?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai tvirtina: Lietuvai tapus Europos Sąjungos (ES) nare, lietuvių noras savo gyvenimą susieti su Jungtinėmis Valstijomis nuslopo. Dar iki Lietuvai įstojus į ES airijas ir anglijas šturmavę lietuviai nuo 2004 m. gegužės 1 d. kolonomis patraukė į Vakarų Europos platybes.

Kam keliauti už Atlanto, jeigu ir kokioje Didžiojoje Britanijoje savo galimybes išbandyti galima?

O ir Lietuvoje gyvenimas po 2004 m. gegužės 1 d. pagerėjo. Bent jau kai kuriems. Lietuvos ekonomika augo kaip ant mėlių: bankai į kairę ir į dešinę dalijo paskolas būstui įsigyti, infliacijos – nė kvapo, šalį buvo užvaldžiusi besaikė pirkimo manija. Išgirdę apie tokius Lietuvoje dar neregėtus dalykus Vakarų Europoje nutūpę tautiečiai pradėjo pamažu grįžti į Marijos žemę.

Dėl to susidomėjimas JAV dar labiau krito. Nors amerikiečiai žaliosios kortos laimėtojus ir apgaubia dėmesio ir paramos mantija (Vakarų Europoje mūsiškiai tokių lengvatų net su žiburių nerastų), galingiausia pasaulio valstybė nustojo būti lietuvių svajonių šalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų