REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Duodamas interviu žurnalui „Der Spiegel“, Serbijos užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius pareiškė, kad jo šalis siekia, jog Tarptautinis teisingumo teismas išaiškintų, ar Kosovo nepriklausomybė nepažeidžia tarptautinės teisės principų. Sprendimą, ar kreiptis į teismą, Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja priims jau šią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Spiegel: Trečiadienį Jungtinės Tautos nuspręs, ar Serbijos ieškinys dėl Kosovo nepriklausomybės bus nagrinėjamas Tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje. Ką jūs tuo norite pasiekti?

REKLAMA

V. Jeremičius: Bus nagrinėjama, ar vasarį paskelbta vienašališka Kosovo nepriklausomybės deklaracija atitinką tarptautinę teisę. Teismas pateiks savo patariamąją nuomonę šiuo klausimu. Tiesa, tik Generalinės asamblėjos dauguma nuspręs, ar teismas nagrinės šį klausimą.

Spiegel: Jūs stengiatės išsikovoti daugiau nei 100 užsienio reikalų ministrų paramą.

V. Jeremičius: Niekas nebuvo prašytas balsuoti tam, kad paremtų mūsų poziciją. Veikiai mes siekiame, kad būtų balsuota už JT narės teisę klausti teismo patariamosios nuomonės. Šis noras kol kas buvo išreikštas 21 kartą ir dar niekada nebuvo atmestas.

REKLAMA
REKLAMA

Spiegel: Vėliausiai iki 2009 metų Serbija siekia užsitikrinti oficialios Europos Sąjungos kandidatės statusą. Tuo pačiu metu Belgradas nori patraukti Europos šalis prieš Tarptautinį teismą. Ar tai suderinama?

V. Jeremičius: Mes veikiame labai apdairiai. Tačiau, jei šalies teritoriniam integralumui kyla pavojus, jai turi būti leista taikiu ir teisiniu keliu ginti savo poziciją. Todėl man labai įdomu, kaip balsuos ES narės. Vokietija iki šiol visus 21 kartų balsavo už.

Spiegel: Kol kas Kosovo nepriklausomybę pripažino 47 valstybės, iš kurių 21 yra ES narė. Ar rimtai manote, kad jos pakeis savo nuomonę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Jeremičius: Mes nenorime konfrontacijos, o tik teisinio patarimo. Galiausiai tai turi didelę moralinę ir politinę svarbą. Mes norime sugrįžti prie derybų stalo. Jei mes būsime patvirtinti, tai būsime atviri kalboms. Tačiau šiuo metu nė viena kita valstybė neturėtų pripažinti Kosovo ar priimti jo į tarptautines institucijas.

Spiegel: Serbijos prezidentas Borisas Tadičius kalbėjo apie Kosovo padalijimo galimybę. Ar tai grasinimas?

V. Jeremičius: Ne, Kosovo padalijimas nėra mūsų darbotvarkėje. Tai niekada nebuvo mūsų pasiūlymas ir niekada nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų