REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finasta: Lietuvos ir pasaulio biržos pirmadienį

Savaitė Vilniaus vertybinių popierių biržoje (VVPB) prasidėjo itin dideliu kritimu. OMXV indeksas nukrito 8,71 proc. iki 289,25 punkto ribos. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 1/28. Bendra VVPB apyvarta siekė 6,26 mln. litų, buvo sudarytas 1741 sandoris. Net 10 pozicijų buvo užfiksuotas didesnis nei 14 proc. kritimas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės JAV biržų indeksų nuosmukis buvo didžiausias per septynerius metus. Penktadienį visi trys pagrindiniai šios šalies indeksai smuko investuotojams netikint, kad gelbėjimo planas galėtų pakeisti padėtį JAV kredito rinkoje ar išgelbėti JAV nuo recesijos. Dow Jones Industrial indeksas smuko 1,50 proc., Nasdaq– 1,48 proc., S&P 500 –1,35 proc.  Kiek anksčiau investuotojams tikintis, kad Kongresas patvirtins gelbėjimo planą, akcijų kursai pakilo, tačiau paskelbus, jog planas iš tiesų priimtas, investuotojai nusprendė tuo pasinaudoti ir ėmė pardavinėti turimas akcijas, dėl to nusmuko jų kursai.

REKLAMA

Visi pagrindiniai Azijos biržų indeksai taip pat smuko. Japonijos Nikkei 225 indeksas smuko 4,25 proc., jo vertė buvo mažiausia per pastaruosius 4,5 metų. Kinijos Hang Seng indeksas prarado 5,23 proc. savo vertės ir pasiekė žemiausią tašką per daugiau nei dvejus metus. Daugiausia smuko Indonezijos Jakarta Composite (10,03 proc.), Indijos BSE 30 (5,32 proc.) indeksai, mažiausiai – Malaizijos KLSE Composite (1,95 proc.). Pagrindine tokio smukimo priežastimi išliko investuotojų nerimas, neužtikrintumas biržose ir nežinia, į kurią pusę artimiausiu metu pasuks biržų indeksai.

Kaip JAV ir Azijoje, Europoje visi pagrindiniai indeksai smuko. Prekybos sesijos metu daugiausia – net 14,3 proc. vertės – buvo praradęs Rusijos RTS indeksas. Kiek mažiau – 12,82 proc. ir 11,64 proc. sumenko metalų ir gavybos bei finansų sektoriaus bendrovių akcijų kursų pokyčius atspindintys Rusijos indeksai. Tarp daugiausia smukusių per prekybą paminėtinos „Sberbank“ (-15,68 proc.),   „Lukoil“ (-13,11  proc.) ir „Gazprom“ (- 11,34 proc.) akcijos. Kitose pagrindinėse biržose daugiausia pigo finansų sektoriaus akcijos, o tam nemažai įtakos turėjo ir praėjusį savaitgalį vykusios derybos, kuriomis buvo siekiama išgelbėti Vokietijos „Hypo Real Estate“ banką. Antras šios dienos „rekordininkas“ (po Rusijos) buvo Austrijos ATX indeksas, per prekybos sesiją praradęs 7,82 proc. vertės, o mažiausiai nukrito Vengrijos Bux – 3,92 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų