REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Venecijos valdžia paskelbė laimėjusi karą prieš vieną iš savo simbolių - turistų itin mėgtus balandžius. Balandžių populiacija Šv. Marko aikštėje sumažėjo nuo 20 000 iki 1000.

REKLAMA
REKLAMA

Kova su paukščiais prasidėjo gegužės mėnesį, kai miesto taryba uždraudė prekeiviams pardavinėti grūdus, kuriais turistai maitindavo balandžius. Tonos rūgštaus paukščių mėšlo kenkdavo senoviniams pastatams, statuloms bei grindiniui, kėlė grėsmę gyventojų sveikatai.

REKLAMA

„Uždraudus prekybą grūdais dauguma paukščių maisto išskrido ieškoti už miesto ribų, todėl aikštė tapo laisva“, - ketvirtadienį paskelbė Venecijos pareigūnas.

Prieš priimant tokį sprendimą Venecijos miesto tarybai teko sukryžiuoti ietis su gyvūnų teisių gynėjais, kurie pasigailėjo paukščių ir vienu metu Šv. Marko aikštėje išbarstė 30 kilogramų lesalo.

Pasak gyvūnų mylėtojų, uždraudus seną tradiciją vaizdingojoje miesto aikštėje maitinti balandžius po dviejų dienų šie pradėjo badauti. „Mes privalėjome sustabdyti gėdingą gyvūnų žudymą atimant maistą“, - teigė gyvūnų teisių gynėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Italijos vegetarų asociacijos narės Cristinos Romieri, balandžiai Venecijoje gyveno šimtmečius, tapo neatsiejama miesto istorijos ir tradicijų dalimi, netgi labiausiai visame pasaulyje žinomu simboliu, todėl negalima tiesiog imti ir jų išnaikinti.

Venecija ne vienerius metus kovojo su 40 000 balandžių populiacija, tačiau sumažinti jos niekaip nepavykdavo. „Skraidančiomis žiurkėmis“ Venecijos mero vadinti paukščiai buvo gaudomi ir žudomi, bet jų vietą greit užimdavo nauji.

Pasak gyvūnų teisių gynėjų, karas su balandžiais miestui kasmet kainuodavo apie 850 000 eurų, o jų žudynes tekdavo stebėti ir suaugusiesiems, ir vaikams. Miesto taryba buvo raginama balandžių populiaciją riboti civilizuotais būdais, o ne žudymu ar maisto atėmimu, tačiau į šiuos raginimus neatsižvelgė. Siekiant ribojimų efektyvumo Šv. Marko aikštėje net buvo uždrausta tradicija per vestuves mėtyti ryžius, nes juos paukščiai taip pat sulesdavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Venecijos gyventojų nuomonė apie balandžius pasikeitė paskelbus duomenis apie kainą, kurią teko mokėti už aikštės išvalymą ir apgadintų statinių tvarkymą. Per metus kiekvienam Venecijos gyventojui balandžiai kainuodavo 275 eurus.

Kova su paukščiais yra platesnės kampanijos atstatyti miesto įvaizdį dalis. Kampanijos metu po Veneciją patruliuodavo pareigūnai ir įspėdavo šiukšles mėtančius turistus bei gyventojus.

Akcija baigėsi sėkmingai - miesto tarybos nariai džiaugėsi, jog pirmą kartą per daugelį metų gražiausios Venecijos vietos nėra prišiukšlintos.












News Bridgepix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų