REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausias Lietuvos drabužių dizainerių sukurtas prekės ženklas „Swan Pharmaceutics“ rugsėjo viduryje buvo pristatytas Niujorko parodoje „The Train“. Pasisekusiu bendru savo darbu žinomi menininkai sugebėjo paneigti Lietuvoje gyvą taisyklę – „Dizaineris dizaineriui – vilkas“, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrystė gali išgelbėti ir nuo finansinio kracho

Nacionalinės mados dizaino asociacijos projekte susibūrę talentingi ir Lietuvoje gerai žinomi dizaineriai sukūrė naują moteriškų drabužių prekės ženklą „Swan Pharmaceutics“. Šis bendras Seržo Gandžiumiano, Ramunės Strazdaitės, Jolantos Rimkutės, Ievos Ševiakovaitės, Gabrielės Januškevičiūtės ir Daivos Urbonavičiūtės darbas buvo sėkmingai pristatytas prestižinėje Niujorko parodoje „The Train“.

REKLAMA

Nuo 2004 m. rengiama kasdien tinkamų dėvėti drabužių ir aksesuarų paroda „The Train“ yra organizuojama prancūzų kompanijos SODES, rengiančios „Pret a Porter Paris“ parodas Paryžiuje. Į ją kiekvieną sezoną atrenkama tik šimtas kolekcijų iš viso pasaulio, kurios atitinka aukštus parodos organizatorių keliamus reikalavimus. Drabužiai turi būti ne tik originalūs, bet ir geros kokybės bei pritaikyti kasdien dėvėti.

Dalyvauti tarptautinėse drabužių parodose Lietuvos dizainerius paskatino Nacionalinėje mados dizaino asociacijoje atsiradusios iniciatyvos. „Kiek yra buvę pavienių dizainerių bandymų išsiveržti iš Lietuvos erdvės, žinome, kad vėliau jie negaudavo finansavimo. Todėl mes nutarėme dirbti kartu. O rezultatas įmanomas tik po trejų metų“, – realistiškai kalbėjo J.Rimkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Žengtas pirmas žingsnis


Dizaineriai pasakojo, kad norėjo dalyvauti ne tik Niujorko, bet ir Paryžiaus bei Londono renginiuose. Tačiau į „Londono mados savaitę“ keliaujantis lietuvių dizainerių siuntinys su pristatomąja medžiaga paslaptingai dingo pusiaukelėje, o atsirado tik praėjus paskutinei datai. Na, o į Paryžių pakliūti nepavyko dėl didelės kitų dizainerių darbų pasiūlos, todėl lietuvių darbai buvo atmesti.

Tačiau Niujorke mūsų mados kūrėjai buvo priimti net nesurengus išankstinio darbų pristatymo. Nuolat būdavo pabrėžiama, kad tai labai aukšto lygio, gerų audinių ir geros kokybės drabužiai. „Tikimės, kad mūsų žiemos kolekcija, kurią jau dabar kuriame, nebus blogesnė. Bus geresnė. Bandysime dar kartą keliauti į Paryžių ir Londoną“, – sakė S.Gandžiumianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių mados kūrėjai, dalyvavę „The Train“ parodoje, parsivežė išties nemažai pasiūlymų. Taip pat užmezgė ryšius su parduotuvėmis („boutique“). „Lietuvoje drabužių kūrimo srityje yra didelis potencialas, bet jis neišnaudotas. Mūsų pirmas žingsnis padarytas. Jau seniai buvo kalbama, kad reikia plėstis, važiuoti už Lietuvos ribų. Svarbu tai, kad atsirado dizainerių aktyvumas“, – pabrėžė S.Gandžiumianas. J.Rimkutė suskubo pridurti, kad šis projektas – tai kartu ir įrodymas, jog Lietuvos dizaineriai gali dirbti kartu.

REKLAMA

Apsieisime be nuobodžios klasikos...

Niujorko paroda „The Train“ vyksta senajame stoties pastate ir išsiskiria tuo, kad čia kūrėjams nereikia atsakinėti į klausimus, bandyti pasivyti ar grįžti atgal prie kartais išties nuobodokos klasikos. „Turi būti tiesiog stiprus. Ir rasi savo klientą“, – sakė J.Rimkutė.

Senamiestyje veikusios „Gulbės vaistinės“ inspiracijomis sukurta „Swan Pharmaceutics“ – tai lengva, jausminga, romantiška ir moderni drabužių kolekcija. Ji skirta šiuolaikinei, veikliai ir ambicingai moteriai. „Tu nesusirgai, tu tik įsimylėjai“ – šiais Irvingo Berlino žodžiais šmaikščiai perteikiamas kolekcijos moto.

REKLAMA

Šešiasdešimt modelių dizaineriai kūrė ranka rankon, dirbdami komandoje taip, kad visi daiktai derėtų tarpusavyje. „Nėra taip, kad čia tik Seržo kurtas drabužis, o ten – tik Ramunės. Viskas yra bendra“, – dėstė J.Rimkutė.

Beje, parodoje „Swan Pharmaceutics“ modeliai buvo atrinkti į mados tendencijų sekciją ir eksponuojami kiekvieną parodos dieną. Šia kolekcija taip pat susidomėjo Niujorko mados salonai. Ne vienas Niujorko mados verslo atstovas užtikrino, kad ši kolekcija turėtų būti taip pat atstovaujama madai itin dėmesingose šalyse – Prancūzijoje ir Italijoje.

Rasa Velijevaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų