REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip šiandien ryte vyksite į darbą? Prieš atsakant prisiminkite, kad rugsėjo 22-oji – Tarptautinė diena be automobilio.

REKLAMA
REKLAMA

Akcija „Mieste – be savo automobilio“ pirmą kartą buvo surengta prieš dešimt metų Prancūzijoje. Po dvejų metų jau 760 Europos miestų gyventojai buvo raginami bent vieną dieną iškeisti automobilį į dviratį, viešąjį transportą ar po miestą keliauti pėsčiomis. Tikimasi, kad brangstant kurui ir didėjant susirūpinimui dėl klimato kaitos akcija pritrauks vis daugiau žmonių kiekvienais metais.

REKLAMA

Lietuvoje Tarptautinė diena be automobilio minima nuo 2001 metų, kada Berlyne buvo pasirašyta visų šalių, dalyvaujančių šioje akcijoje, aplinkos ministrų deklaracija.

Bogotoje, Kolumbijoje, gyventojai 2001 metais net pritarė dėl keturių kasmetinių dienų be automobilio įtraukimui į Konstituciją. Tais pačiais metais tuometinis Vilniaus meras Artūras Zuokas pasiūlė mieste nemokamai važinėtis oranžiniais dviračiais. Deja, kaip visi žinome, akcija ilgai nesitęsė dėl pačių miestiečių kaltės.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2002 metų „tausojančiam transportui“ buvo skirta visa savaitė, kuri pavadinta „Europos judriąja savaite“. Šiemetinėje akcijoje, kurios šūkis – „Švarus oras – visiems“, turėtų dalyvauti 1454 Europos ir pasaulio miestai.

Akcijos šalininkai tvirtina, kad tokia diena siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai ir žmonių sveikatai ir patiems prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo labiausiai urbanizuotose teritorijose.

Aplinkos ministerijos teigimu, Lietuvos miestuose aplinka ypač užteršta nuo daugybės senų (10-15 m. senumo) automobilių. Be to, ne mažesnė problema ir eismo saugumas. Lietuvoje avarijose žūsta gerokai daugiau žmonių, nei kitose Europos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje kol kas žmonės tik raginami vieną dieną pamiršti automobilį – kai kuriuose pasaulio miestuose valdžia šią dieną uždraudžia automobilių eismą judriausiose gatvėse. „Žmonės turės retą galimybę vaikščioti ar važinėti dviračiais gatvėmis, kuriose kitomis dienomis nenutrūksta transporto srautas“, - argumentuoja aktyvistai.

Šiandien Vilniuje Rotušės aikštėje organizuojama šventė, kurios metu vyks saugaus elgesio gatvėje varžybos, vaikų ir jaunimo piešinių konkursas „Aš saugus gatvėje“, mažųjų dviratininkų važiavimo varžybos, pėsčiųjų ir dviratininkų žygis, koncertas, įvairūs konkursai, atrakcionų organizavimas, varžybos velokartais. Renginių pradžia – 15 val.

(„News Bridgepix“ nuotraukos)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų