• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos branduolinių tyrimų centras (CERN) pranešė, kad didysis hadronų greitintuvas yra pažeistas labiau, nei buvo manyta anksčiau, todėl neveiks mažiausiai du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot CERN atstovo James Gillies, ekspertai įvertino pažeidimus, dėl kurių buvo priversti išjungti greitintuvą neilgai trukus nuo jo paleidimo – buvo nusileista į 27 kilometrų ilgio požeminį tunelį po Šveicarijos – Prancūzijos siena.

REKLAMA

Manoma, kad skystas helis greitintuve nutekėjo dėl klaidos elektros jungime tarp dviejų mašinos magnetų. Kol kas pažeisto įrenginio sektoriaus taisyti negalima – temperatūra jame turi stipriai pakilti. Kaip teigė J. Gillies, tokie gedimai pasitaiko gana dažnai dalelių greitintuvuose, ir jie būna sutvarkomi per kelias dienas.

Tačiau šis atvejis yra sudėtingesnis – tam, kad greitintuvas veiktų maksimaliu režimu, jam reikalinga beveik absoliutaus nulio temperatūra (maždaug -273 laipsniai pagal Celsijų, 0 laipsnių Kelvino skalėje). Norint pradėti taisymo darbus teks palaukti mažiausiai porą savaičių – kol temperatūra greitintuve žymiai pakils. „Tada mes jį sutaisysim, o tada vėl jį atšaldysim“, - kalbėjo J. Gillies.

Pasaulio žiniasklaidos teigimu, dalelių greitintuvas sugedo jau antrąją eksperimento dieną, tačiau mokslininkai oficialų pranešimą apie gedimą pateikė tik po savaitės.

(„News Bridgepix“ nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų