REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinis teisingumas: kad Lietuva taptų stipri ir turtinga

Vilniuje vykusios Europos socialistų partijos konferencijos metu buvo aptarti laisvo judėjimo Europos sąjungoje klausimai, makroekonominė politika bei pilno užimtumo investicijų strategija.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos dalyviai - Europos socialistų partijos (PES) nariai, Lietuvos Premjeras Gediminas Kirkilas, Europos Parlamento Socialistų grupės pirmininkas Martinas Schulzas bei Europos Parlamento nariai akcentavo ypač opius Europos šalims emigracijos klausimus bei su tuo susijusius socialinius, ekonominius, švietimo, infrastruktūros bei kitus aspektus.

REKLAMA

Martinas Schulzas, EP Socialistų lyderis pabrėžė, kad Europos socialistai siekia priimti tokius ES įstatymus, kurie Europos piliečiams užtikrintų socialinį teisingumą. Pagrindinėmis kryptymis siekiant šių tikslų jis įvardino darbo užmokesčio, švietimo, kvalifikacijos kėlimo klausimus. „Mes, socialdemokratai, privalome parodyti žmonėms, kad jų problemos mums rūpi, - sakė M. Schulz. - Todėl socialiniai klausimai turi būti susiję su tais sunkumais, kuriuos žmonės patiria“. Lietuvos socialdemokratams jis palinkėjo vykdyti socialinį teisingumą taip, kad šalis taptų stipri ir turtinga.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Ministras Pirmininkas G. Kirkilas pabrėžė, kad Rytų Europos šalims įstojus į Europos Sąjungą daug žmonių pasinaudojo laisvo judėjimo galimybėmis. Ministro teigimu, vyrauja nuomonė, kad Lietuvoje emigracijos problema susidarė dėl esą silpnos socialinės politikos. „Todėl labai svarbu, kad socialinė politika taptų socialdemokratinė“, - teigė G. Kirkilas.

Vienu svarbiausių veiksnių vykdant socialinę politiką Premjeras įvardino progresinių mokesčių įvedimą ir tikino, kad šio tikslo socialdemokratai sieks ir kitoje Seimo kadencijoje. „Aš nematau kito mechanizmo, kaip mažinti socialinę atskirtį, kuomet ekonomika ir ūkis auga labai greitai", - sakė G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tam, kad neišvyktų darbingo amžiaus gyventojai iš Lietuvos, labai svarbu geras atlygis už darbą, kvalifikuotos darbo vietos, saugumas“, - teigė Ministras Pirmininkas. Pasak jo, vienas iš būdų to siekti, ką sėkmingai įgyvendino socialdemokratai, yra minimalaus atlyginimo didinimas. Svarbiu socialdemokratų pasiekimu Premjeras paminėjo ilgalaikę atlyginimų didinimo programą.

Konferencijos dalyviams G. Kirkilas išdėstė socialdemokratų pasiektus rezultatus vykdant šeimos politiką.

Proinsias de Rossa, EP Socialistų grupės narys, pasidalino Airijos patirtimi sprendžiant emigracijos problemą, kurią, jo šalis išgyveno dar 1959 metais. Pasak jo, didžiausias dėmesys sprendžiant šią problemą, buvo švietimo sistemos vystymas, naujųjų technologijų diegimas, o taip pat ne mažiau svarbiu tapo infrastruktūros gerinimas. „Išsilavinęs žmogus jaučiasi reikalingas savo šaliai“, - teigė Proinsias de Rossa. Jo teigimu, kiekviena šalis turi matyti savo stipriąsias sritis ir jas plėtoti.

REKLAMA

Diskusijose buvo aptariamos augimo strategijos, investicijų programos, darbo vietų ir karjeros perspektyvų kūrimo bei uždarbių skirtumų mažinimo klausimai. Konferencijos metu savo patirtimi taip pat pasidalino socialdemokratai iš Ispanijos, Prancūzijos, Bulgarijos, Čekijos ir kitų šalių.



Po konferencijos Seime buvo surengta ES socialdemokratų lyderių spaudos konferencija. Galite pasižiūrėti pasisakymų ištraukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų