REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūra Kauno apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl civilių gyventojų trėmimo, kurioje įtarimai pateikti 1927 m. gimusiam Jevdoksijui Sokolovui, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, J.Sokolovas, būdamas Lietuvos SSR vidaus reikalų ministerijos Kaišiadorių apskrities skyriaus Kruonio valsčiaus poskyrio milicijos viršininko pavaduotojas, taip pat būdamas trėmimo grupės viršininku, kartu su sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pareigūnais 1949 m. kovo 25 ir 27 d. Kruonio valsčiaus Mičiūnų, Novopolio, Šnipelių, Barevičių kaimuose trėmimui sulaikė penkiolika civilių gyventojų.

REKLAMA

Sulaikytieji prievarta arkliniais vežimais buvo pristatyti į Kruonio surinkimo punktą. Iš ten sunkvežimiais minėti asmenys atvežti į Kaišiadorių geležinkelio stotį ir perduoti ešelonų viršininkams.

Tyrimo metu nustatyti ir vagonų, kuriais sulaikytieji buvo prievarta ištremti iš Lietuvos į ją okupavusios valstybės SSSR teritoriją - Irkutsko sritį ir Krasnojarsko kraštą, numeriai.

Prokurorams pavyko surasti kai kuriuos dokumentus, dėl kurių buvo skirtos užduotys rašysenos specialistams. Pastarieji patvirtino, kad minėtus dokumentus surašė ir pasirašė J.Sokolovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Baudžiamojo kodekso Specialiojoje dalyje numatytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams senaties terminas netaikomas. Šios baudžiamosios bylos perdavimas teismui yra dar vienas ženklas nuo sovietinės valdžios nukentėjusiems žmonėms, kad jų kančios nėra užmirštos“, - sakė Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Įtariamajam gresia laisvės atėmimas nuo penkerių iki penkiolikos metų.

Šiuo metu Kauno apygardos prokuratūros teritorijoje esančiose prokuratūrose atliekama 40 ikiteisminių tyrimų pagal nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų požymius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais Kauno apygardos teismas jau išnagrinėjo taip pat Kaišiadorių prokurorų parengtą civilių gyventojų trėmimo baudžiamąją bylą, kurioje buvo kaltinamas Z.D., gimęs 1928 m. Jam teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį ir Lazdijų rajono prokuratūros teismui perduotoje baudžiamojoje byloje už vykdymą bei padėjimą vykdyti genocidą prieš pasipriešinimo sovietų okupacinei valdžiai dalyvius. Kaltinamiesiems J.N. skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė, o J.J. taikytos priverčiamosios medicininio pobūdžio priemonės.

Jūratė Valančiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų