REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per savaitę „Brent“ nafta Londono biržoje atpigo 11 dolerių ir šiandien kainuoja 102,03 JAV dolerius už barelį. Pasak „Lietuva Statoil“ rinkodaros departamento direktorės Daivos Jokšienės, praėjusi savaitė buvo itin palanki rinkai - užfiksuotas vienas didesnių kainos kritimų per pastaruosius mėnesius. Iš viso nuo liepos vidurio, kuomet buvo pasiekta aukščiausia „Brent“ kaina naftos rinkos istorijoje (147 doleriai už barelį), žaliava atpigo daugiau nei 45 doleriais - tai yra 30 proc. Ekspertų teigimu, ateities naftos kaina didžia dalimi priklausys nuo OPEC šalių susitikimo ir priimtų sprendimų rugsėjo 9 d.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosiomis dienomis naftos žaliavos kaina krito dėl kelių tarpusavyje susijusių priežasčių. Viena iš jų – kitų valiutų atžvilgiu sustiprėjęs doleris. Kaina krito ir dėl to, kad uraganas „Gustavas“ Meksikos įlanką pasiekė susilpnėjęs ir nesukėlė tokių padarinių kaip 2005 m. Luizianos valstiją griovusi „Katrina“. Situaciją palengvino informacija, jog naujai susiformavęs uraganas „Hanna“ turėtų aplenkti JAV. „Rytinė JAV pakrantė, kurioje sukoncentruota apie 25 proc. JAV naftos pramonės, ruošėsi stichijai – buvo uždaromos naftos platformos, perdirbimo gamyklos, evakuojami darbuotojai. Dėl to laikinai sutriko naftos perdirbimo pramonės veikla. Uraganui „Gustavas“ atslūgus, naftos žaliavos kainos taip pat patraukė žemyn“, - teigia D. Jokšienė.

REKLAMA

Pasak D. Jokšienės, kita naftos kainų kritimo priežastis yra pasaulio ūkio plėtros sulėtėjimas ir dėl to mažėjantis degalų suvartojimas. Praėjusią savaitę JAV Energetikos informacijos administracija (EIA) pranešė, jog šiuo metu JAV yra sukauptos naftos žaliavos ir produktų atsargos, pasiekusios penkių metų vidurkį. Europoje taip pat buvo pranešta apie aukštą naftos produktų atsargų lygį. Ši informacija atpalaidavo situaciją rinkoje ir sudarė sąlygas kainoms kristi.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę rinką pasiekė gera žinia iš Irako – šalis pranešė apie 3 mlrd. JAV dolerių investicinį kontraktą su Kinija. Kinijai buvo leista investuoti į Irako naftos telkinius ir tai yra signalas rinkai, jog ateityje bus paprasčiau sudaryti naftos sandorius.

D. Jokšienės teigimu, svarbiu naftos kainų kitimo impulsu gali tapti rugsėjo 9-osios OPEC narių susitikimas Vienoje. Rinka su nerimu laukia šio susitikimo, kurio dienotvarkės pagrindinis klausimas – ar palikti dabartines naftos gavybos ir tiekimo rinkai apimtis, ar jas mažinti. Tarp OPEC šalių narių iki šiol vyko intensyvi polemika. OPEC vadovas teigia, jog šiuo metu pasaulio rinkoje yra disbalansas tarp naftos paklausos ir pasiūlos. Rinkai yra pateikiama per daug žaliavos. Tai, jo požiūriu, nėra gerai, nes žaliavos rinka darosi mažiau patraukli ir tai kenkia ateities investicijoms į telkinius ir gavybą. Šią poziciją remia ir Iranas. Tuo tarpu Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas teigia, jog 100 dolerių už naftos barelį yra teisinga kaina ir situacija rinkoje šiuo metu yra ideali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Roterdamo biržoje krito produktų indeksai, degalinėse atpigo benzinas ir dyzelinas.

Pasikeitus naftos žaliavos kainoms, benzino Platts indeksas per savaitę krito 62 doleriais už toną degalų, dyzelino Platts krito 73 doleriais. Pasaulinės rinkos pokyčiai paveikė didmeninę rinką – litras benzino joje atpigo 10 ct, dyzelinas – 9, o dujų kaina nesikeitė.

Mažmeninėje rinkoje per savaitę benzino kaina išliko stabili, dyzelinas atpigo 4 centais. Šiandien litras A 95 markės benzino „Statoil“ degalinėse kainuoja 3,84 Lt, dyzelinas – 3,98 Lt, biobenzinas E-85 – 3,33 Lt, dujų kaina liko tokia pati – 2,10 Lt.

Pasak Daivos Jokšienės, šiuo metu situacija rinkoje yra palanki vartotojams ir šią savaitę vykęs naftos bei degalų kainų kritimas trumpuoju laikotarpiu turėtų atsispindėti mažmeninėje rinkoje.  Visgi ženklaus kainų kritimo ilgesniu laikotarpiu tikėtis sunku, nes rinkoje yra pakankamai daug riziką keliančių veiksnių – iki lapkričio tebesitęsiantis uraganų sezonas Karibų jūroje, kur ir toliau prognozuojamos audros, dėl planinių remontų sumažėjęs Europos naftos perdirbimo gamyklų efektyvumas. Spalį rinkoje vasarinės klasės degalai yra keičiami į žieminius ir jau dabar vyksta pasiruošimo žiemos sezonui darbai, kurie prideda papildomos įtampos rinkos dalyviams. Didelės reikšmės degalų kainoms rudens sezonu turės ir OPEC šalių sprendimas dėl naftos gavybos apimčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų