• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legendinis Lietuvos krepšininkas Šarūnas Marčiulionis mano, kad pastaruoju metu purvais per žiniasklaidą besižarstantis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas turėtų užleisti savo postą jaunesniems.

REKLAMA
REKLAMA

V.Garasto treniruotoje Lietuvos rinktinėje žaidęs Š.Marčiulionis ilgai stebėjo buvusio trenerio išsišokimus šalies spaudoje. Pasak buvusio Lietuvos rinktinės gynėjo, po pastarojo Jono Kazlausko ir V.Garasto konflikto LKF prezidentas turėtų atsistatydinti.

REKLAMA

Anot Š.Marčiulionio, dabar pasitraukti iš posto V.Garastui yra itin palankus metas - rinkimus laimėjęs naujasis LKF prezidentas turėtų galimybę kuo geriau pasirengti 2011 m. Lietuvoje vyksiančiam Europos vyrų čempionatui ir ištaisyti dabartinių LKF vadovų padarytas klaidas.

- Šarūnai, kodėl du garsūs krepšinio pasaulio žmonės ėmė vienas kitą kaltinti įvairiais dalykais? Kaip manote, kuris iš jų yra teisus? - „Respublika“ paklausė Š.MARČIULIONIO.

REKLAMA
REKLAMA

- Manyčiau, kad reikėtų atsakyti už savo žodžius. Tokio garbaus amžiaus žmogus kaip treneris V.Garastas turėtų iš patirties žinoti, kad nežinant visų faktų negalima savaip interpretuoti situacijos ir klaidinti žmonių - anksčiau iš jo lūpų išėjusius žodžius visi priimdavo kaip tiesą.

Manau, kad Jonas nėra vienintelis, kuris išsakė savo nuomonę.  Prisiminkime Lietuvos vyrų rinktinės rėmimo fondą ir Algimantą Pavilonį, prisiminkime Antaną Sireiką - į žmogų, kuris Lietuvos krepšiniui davė labai daug, buvo nusivalytos kojos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateina laikas, kai reikia atsakyti už savo žodžius. Per praėjusių metų rinkimų kampaniją V.Garastas žadėjo po Pekino olimpinių žaidynių trauktis iš savo posto. Savo pažadus reikia įvykdyti. O V.Garastas jų neištesėjo labai daug.

Tai ir rinkimų pažadai, kad bus padėta Sabonio bei Marčiulionio krepšinio mokykloms, kurios buvo įvardytos lietuviško krepšinio flagmanais. Iš federacijos per 17 metų nesame gavę nė vieno cento ir nė vieno kamuolio. Nemanau, kad dėl jaunučių ir jaunių rinktinės iškovotų medalių prisiimti laurus turėtų du federacijos žmonės.



- Jonas Kazlauskas LKF prezidentui pažėrė nemažai kaltinimų. Jums šie dalykai buvo žinomi?

REKLAMA

- Kalbant apie FIBA kongresą, vykusį prieš dvejus metus, man buvo tiesiogiai kišami pagaliai. Kaip lietuviui - dėl to man buvo labai skaudu. LKF vykdomasis komitetas vienbalsiai nusprendė, kad turiu kandidatuoti į FIBA Europos prezidento postą, tačiau Kijeve su V.Garastu vaikščiojo LKF viceprezidentas Ramūnas Šalūga ir visus agitavo balsuoti prieš mane.

Tai sunkiai suvokiama protu, tuo labiau kad prieš kurį laiką mes V.Garastą ilgai įkalbinėjome eiti į LKF prezidentus. Atrodo, jis tuo metu buvo „Alitos“ klubo garbės prezidentas, galbūt dirbo su vaikais, tačiau realybė buvo tokia - mes jį ilgai įkalbinėjome, žadėjome padėti.

REKLAMA

V.Garasto nebūtų buvę ir Lietuvos rinktinėje per 1992 m. Barselonos olimpines žaidynes, bet mes patys, gyvenę skirtingose pasaulio vietose, rinkome parašus ir juos nusiuntę Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentui Artūrui Poviliūnui paprašėme, kad vietoj a.a.  Raimundo Sargūno rinktinės treneriu būtų paskirtas V.Garastas.

Jis tuomet turėjo daugiau tarptautinių varžybų patirties. Be to, daugelis rinktinės žaidėjų buvo kauniečiai ir puikiai pažinojo jo darbo metodiką.  Visi pasirašė, kad V.Garastas būtų pirmas treneris. Gaila, kad tokie dalykai pamirštami. Taip jau yra, tačiau viskam ateina savas laikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl pagalius į ratus kaišo savi žmonės? Koks tikslas tai daryti?

- Būsiu neobjektyvus, jei imsiu ir viską išsakysiu apie V.Garastą.

Paprasčiausiai manau, kad yra tam tikros srovės, tam tikri žmonės, kurie taip pat stovi už V.Garasto. Pavardžių, kurios ir taip yra aiškios, neįvardysiu. Manau, kad visi klausimai buvo derinami su tais žmonėmis. Tačiau šių ryšių nenoriu viešinti, nes dabar ši tema nėra įdomi. Ateis laikas, kai apie tai bus galima kalbėti faktų kalba.



- Galbūt už Vlado Garasto stovinčius žmones masina 2011 metų Europos pirmenybės?

REKLAMA

- Aš tik galiu spėti, tačiau kaip yra iš tiesų - nežinau. Yra įsivaizduojama, kad čempionatas atneš aukso kalnus, jau yra padalytos ir pozicijos. Aišku, kas bus atsakingas už VIP ložes ir VIP svečius, už maitinimą, viešbučius. Pamačius tas pavardes susidaro įspūdis, kam kas yra įdomu. Tačiau jau metai, kai aš čempionato organizavime nedalyvauju - po LKF prezidento rinkimų be jokio įspėjimo ar atsiprašymo buvau išbrauktas iš vyriausybinės darbo grupės. Duok Dieve, kad tie, kurie dirba dabar, atliktų darbą ir mes maksimaliai sukauptume visas pajėgas, kad 2011 metų čempionatas Lietuvai nepadarytų gėdos, o mūsų vaikinai jame pasirodytų kaip įmanoma geriau. Kito tokio šanso mes neturėsime.

REKLAMA

- Tačiau dėl čempionato organizavimo Lietuvoje susiderėjote būtent jūs.

- Kai 2003 metais Taline buvo kovojama dėl teisės 2007 ir 2009 metais surengti Europos pirmenybes, buvo vos keli pretendentai. Dėl 2007 m.  čempionato kovojome mes ir ispanai, o lenkai norėjo 2009 m. čempionato.  Supratome, kad kovą dėl 2007 m. čempionato pralaimėsime, todėl prieš pat balsavimą paklausiau, ar būtų galima kandidatuoti į kitų metų pirmenybes.  Buvo atsakyta, kad paraišką reikia pateikti prieš du mėnesius. Tuomet paprašiau pertraukėlės ir per ją su FIBA Europos vadovais pakeitėme juridinę pusę ir paprašėme teisės rengti 2011 m. čempionatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet FIBA Europos vadovai atėjo ir be jokio balsavimo paskelbė, kad 2007 m. čempionatą rengs ispanai, 2009 m. - lenkai, o 2011 m. - Lietuva.  Viskam padaryti buvo apie 20 min. laiko - reikėjo paskambinti į Vyriausybę, Sporto departamentą. Turėjome gauti patvirtinimus ne tik dėl metų, bet ir dėl finansavimo. Tai buvo beprecedentis atvejis, kad „FIBA Europe“ per vieną konferenciją patvirtino trijų čempionatų vietas. Tokio atvejo nebuvo per visą istoriją.

- Kaip, jūsų akimis, vyksta pasirengimas pirmenybėms?

- Garastas turbūt nežino visų įsipareigojimų, kurie atiteks Lietuvai.

Mes buvome užėmę tikrai ne tą poziciją, kad Lietuvai liks tik į rungtynes parduoti bilietai. Dabar visas krūvis teks mokesčių mokėtojams, nes programose surašytų planuojamų pajamų 2011 m. tikrai nebus. Gaila, kad Lietuva neatsistos į derybinę poziciją ir nekovos už 2011 m. čempionatą. Ši problema išlįs už kelerių metų, o mes visi patirsime rimtą išbandymą.

REKLAMA

Koks rėmėjas dėl dviejų savaičių mes labai didelius pinigus į mažą Lietuvos rinkelę? Rėmėjai turi ateiti trejų metų ciklui. Dabar tam - labai palankus laikas. Kitais metais Vilnius bus Europos kultūros sostinė, būtų galima surengti didžiulį turnyrą, pritraukti Europos Sąjungos lėšas, surengti generalinę čempionato repeticiją. Tas pats turi būti daroma ir prieš 2010 m. pasaulio čempionatą, kuris Lietuvai bus labai svarbus.  Turi būti sukurtas trejų metų turnyrų ciklas, pasiruošimo programa.

Be repeticijų tokie čempionatai neorganizuojami.

REKLAMA

- Ar matote kandidatą, kuris galėtų pakeisti Vladą Garastą?

- Reikia sulaukti, kai jis priims sprendimą ir padarys tai, ką oficialiai yra pažadėjęs. Juk jo už liežuvio niekas netempė. Manau, yra pakankamai žmonių, kurie galėtų jį pakeisti. Turi būti tam tikri atrankos kriterijai - kandidatas turi mokėti kalbų, turi būti mobilus, nes reikia bendrauti su žmonėmis, susitikinėti su kitų šalių krepšinio vadovais. Be to, tikiuosi, kad rinkimai bus demokratiniai ir tai nebus karūnos perdavimas kažkam kitam. Tai juk ne Rusija.

Artimiausi metai yra ypač svarbūs. Tai, kad nauji LKF prezidento rinkimai vyks 2011 m.  pavasarį, o tų pačių metų rudenį vyks Europos čempionatas, yra nesąmonė.  Negi kas nors ateis su nauja šluota? Dabar vyksta pasiruošimas Europos čempionatui, todėl laikas ateiti naujam vadovui yra labai palankus.  V.Garastas labai teisingai galvojo, kad pasitraukdamas po olimpiados naujiems žmonėms paliktų laiko tinkamai pasirengti artėjančiam čempionatui. Dabar vyksta labai mažai kas.

Rokas BURAČAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų