REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koordinuoti humanitarinės pagalbos tiekimą į Gruziją vyksta sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ministras koordinuos humanitarinės pagalbos tiekimą iš Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių.

REKLAMA

Į Tbilisį ateinančią naktį kartu vyks ir Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktorius Vytautas Gailius, kuris domėsis konkrečiais Gruzijos poreikiais.

„Tiesioginis mano tikslas, kaip ministro, yra koordinuoti humanitarinę pagalbą iš Lietuvos, taip pat diskutuojant ir su kolegomis, išsiaiškinti realią situaciją Gruzijoje. Mes buvome vieni pirmųjų, kurie pradėjo teikti pagalbą, tad susipažinimas su situacija yra vienas iš tikslų,“ - teigė G.Černiauskas .

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ministras nurodė, kad bus kalbama su kitų šalių, daugiausia ES, atstovais, sprendžiant, kaip reikėtų bendradarbiauti, kad būtų atkurtas gyvenimas Gruzijoje.

„Žymiai rimtesnis klausimas, kas vyks po mėnesio ar po metų. Tai ilgalaikis procesas regione ir svarbu užtikrinti taiką“,- svarstė G.Černiauskas.

Svarbiausia, anot ministro, užduotis - prisidėti atstatant ir plečiant ligonines, užtikrinant kvalifikuotą medicinos pagalbą „ne tik šiandien ar rytoj, bet ir po metų“.

Ministras prognozuoja, kad jo vizitas preliminariai truks savaitę, bet gali tęstis ir ilgiau.

G.Černiauskas į Gruziją vyks Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvu „Spartan“, kuriame bus skraidinama ir humanitarinė pagalba, kurios vertė yra apie 100 tūkst. litų, o svoris - apie 2 tonos. Krovinyje daugiausia bus medikamentai, palapinės, gaisrininkų siuntiniai. Tai bus jau trečias „Spartan“ reisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos sekretorius Romualdas Sabaliauskas žurnalistams sakė, kad ši siunta suformuota pagal Gruzijos prašymus, o ministras ir direktorius vyksta Gruzijos valdžiai oficialiai paprašius.

G.Černiauskas prašė žmonių nesiųsti maisto ar padėvėtų rūbų, tačiau bet kuri kita labdara yra sveikintina.

Paklaustas ar jis bus vienintelis koordinatorius, ministras atsakė: „Tai kiekvienos valstybės apsisprendimo reikalas. Įvairiai šiandien yra, kai kurios valstybės siunčia koordinatorius, kai kurios tradiciškai juos turi regione, kai kurios šalys turi finansuojamus projektus.“

REKLAMA

Jo teigimu, tai „tikriausiai pirmas atvejis, kai Lietuva koordinuoja tokius dalykus“.

V.Gailius žurnalistams teigė, kad vienas iš pagrindinių darbų yra „patikslinti ir įvertinti Gruzijos sveikatos priežiūros poreikius tam, kad humanitarinė pagalba būtų teikiama kuo labiau koordinuota ir kad materialinės pagalbos nebūtų vežama per daug“.

Pagrindinis tikslas - įvertinti, ko Gruzijai reikia ir kaip Lietuva gali padėti, sakė direktorius.

Ministerijos sekretorius neatmeta galimybės, kad į Gruziją vyks ir savanoriai gydytojai, tačiau kol kas tokio poreikio nėra.

REKLAMA

R. Sabaliauskas teigė manąs, kad „greičiausiu laiku prisijungs ir kitos Europos šalys ir JAV“.

Lietuvos sveikatos sektoriaus atstovai į Gruziją skris Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas C-27 "Spartan". Juo bus gabenama ir jau trečioji humanitarinės pagalbos siunta Gruzijai - palapinės, antklodės, medikamentai, kraujo komponentai, tvarsliava, chirurginiai instrumentai. Vien sveikatos sektoriui skirta krovinio dalis svers apie 2 tonas. Jos vertė - apie 100 tūkst. litų.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos sekretoriaus Romo Sabaliausko, jei bus poreikis, Lietuva yra pasirengusi ir toliau remti Gruziją.

Sveikatos apsaugos ministras ketina Gruzijoje praleisti savaitę laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų