REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS



("LŽ" nuotr.)

Statė statė Panevėžyje Šv. Juozapo senelių namus, o kai pastatė, neapsidžiaugė - gyventi juose uždraudė gaisrininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžyje pastatyti puikūs 80 vietų senelių globos namai dar stovi tušti. Statyba truko ilgai - prasidėjo dar XX amžiaus paskutinį dešimtmetį, o kai galų gale buvo iškeltas pabaigtuvių vainikas, paaiškėjo nemaloni aplinkybė - per tuos daugelį metų, kol su pertrūkiais triūsė statybininkai, pasikeitė priešgaisrinės saugos reikalavimai.

REKLAMA

Tarp naujojo statinio ir gretimų gyvenamųjų medinių namukų bei ūkinių pastatų tėra vos trys metrai, o dabar reikalaujama ne mažesnio kaip 6 metrai tarpo. Todėl teks atlikti papildomus darbus: dalį jų langų pakeisti naujais, pagamintais iš nedegios medžiagos, taip pat ugniai atsparia medžiaga padengti šalia šių namų esančius gyventojų ūkinius pastatus, o vieną jų - pažeminti, t. y. patrumpinti gegnes.

Socialinius klausimus Panevėžyje kuruojanti miesto administracijos direktorė Janina Gaidžiūnaitė LŽ teigė, kad priešgaisrinės saugos trūkumų šalinimas užtruks dar keletą mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Kunigo iniciatyva

Šių senelių namų sumanytojas - kunigas Juozapas Antanavičius. Jis pasakojo, jog pastatyti prieglaudą, kurioje savo paskutines dienas oriai galėtų leisti senukai, sumanė būdamas Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros klebonu. Kadangi toje vietoje, kur dabar pastatyti senelių namai, tokia pat įstaiga buvo ir tarpukariu, J.Antanavičius sakė, jog statydamas senelių namus ketino atkurti socialinį teisingumą.

Vakar J.Antanavičius LŽ teigė, kad į senelių namų statybą yra investavęs 5 mln. 900 tūkst. litų. Šie pinigai - jo asmeniniai, gauti pardavus anksčiau sukauptas meno kolekcijas ir kitus vertingus daiktus, taip pat įvairių labdarių suaukotos ir valstybės skirtos lėšos. Deja, pinigų nuolat stigo, o statybininkų paslaugos ir medžiagos nepaliaujamai brango, todėl darbai buvo ilgam sustoję.



Pagelbėjo "Ekrano" bankrotas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statybą prikėlė šiemet Panevėžio valdžios skirti 3,5 mln. litų. Tai socialinio fondo pinigai, kiek anksčiau šalies Vyriausybės skirti "Ekrano" gamyklos bankroto pasekmėms likviduoti. Kadangi pasekmės nebuvo tokios skaudžios, kokių tikėtasi, nepanaudoti pinigai atiteko senelių namų statyboms.

O pastatyti, bet neeksploatuojami senelių namai - išties puikūs. 50-yje kambarių senukai gyvens po vieną arba du, šalia kiekvieno kambario įrengtos sanitarinės patalpos. Namuose yra puiki koplyčia, valgykla, salė, daugybė buitinių patalpų, liftai, laiptų keltuvai nebegalintiems vaikščioti. J.Antanavičius pabrėžė kasdien sulaukiantis ir šiuose namuose norinčių gyventi senukų, ir juose dirbti pageidaujančių žmonių prašymų. Deja, visus tenka nuvilti - senelių namų įkurtuvės nukeliamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų